luni, 29 noiembrie 2010

Racord de apa rece la o masina de spalat vase - realizare practica

Dupa ce speli o stiva de farfurii, linguri, furculite si oale, dupa ce calculezi cam cat timp pierzi facand asta, iti dai seama ca ai nevoie de o solutie care sa te ajute sa salvezi cumva timpul petrecut impreuna cu buretele si cu chiuveta.

Ai de ales intre a angaja pe cineva care sa iti spele vasele sau sa folosesti o masina de spalat vase. Prima varianta merge daca ai casa mare si buzunar mare. Mai ramane masina de spalat vase, o solutie mai practica.

In felul asta ne-am facut noi cu o masina de spalat vase. Dupa ce am adus-o in bucatarie, am ajuns la partea a doua: cum o punem in functiune?

Avem nevoie de energie electrica, asta e relativ simplu: bagi cordonul in priza si gata.

In spatele masinii se afla furtunul de evacuare a apei si cablul de alimentare cu energie electrica:




Avem insa nevoie de apa rece curenta si de evacuat apa murdara. Aici e putin mai complicat, dar nu imposibil de rezolvat.

In spatele masinii se afla filetul tevii de apa rece unde insurubam cu mana capatul furtunului de alimentare cu apa rece:









Poti rezolva chiar tu sau poti chema un instalator.

De ce sa chemi un instalator? Pentru ca ar trebui sa aibe toate sculele necesare lucrarii, pentru ca are experienta in asa ceva, pentru ca stie de ce materiale are nevoie la lucrare, pentru ca ai garantia lucrului bine facut el fiind un profesionist.

De ce sa faci chiar tu instalarea? Pentru ca cele spuse mai sus se indeplinesc mai greu la instalatorul din Romania (sa nu fiu inteles gresit: cunosc instalatori buni, profesionisti, dar sunt cativa si nu pot veni cand ai tu chef si nevoie, trebuie programare), pentru ca nu ai garantia unui lucru binefacut si pentru ca pana la urma tot dai bani si nu sti ce iese. Daca faci tu instalarea, la sfarsit ramai macar cu o experienta din care vei invata ceva.

Ce trebuie sa facem: de la racordul de apa rece de la chiuveta din bucatarie trebuie sa luam apa rece pentru masina de spalat si pentru chiuveta (asta se face cu un racord in "T"); mai trebuie sa punem un robinet pentru racordul masinii de spalat ca sa putem opri apa rece cand masina nu este folosita.

Sub chiuveta: jos este locul unde trebuie sa legam masina si apa rece de la chiuveta, sus e locul unde sa legam evacuarea la sifon




Evacuarea apei de la masina se face legand furtunul la sifonul chiuvetei din bucatarie; daca ai deja acest racord instalat la sifon, e ok; daca nu, cumperi un sifon cu racord si il instalezi chiar tu.

Sculele necesare (sau ce am avut eu; daca nu ai, intreaba-ti vecinii, prietenii):
-cheie franceza - tine contra la insurubare
-cheie mox
-pompa pentru silicon (nu e musai, poti folosi si o coada de ciocan in loc)

Câlţi                           Cheie mox (sus) si cheie franceza (jos)

  



Materialele necesare (sau ceea ce am avut nevoie la mine - poate diferi de la caz la caz):
-robinet cu bila de 1/2 mama (filet interior) / tata (filet exterior)
-reductie cu filet 3/4 la 1/2 - pentru legat furtunul de apa rece de la masina de spalat la robinetul cu bila (furtunul are filet de 3/4, robinetul de 1/2)
-"T"-u cu filet interior de 1/2 (eu am avut filet exterior de 1/2 la teava de apa rece, la care am pus acel "T"-u)
-niplu 1/2 la 1/2 - pentru legat racordul flexibil de apa rece de la bateria chiuvetei
-calti si un tub de silicon (cel mai ieftin) - pentru etansarea filetelor

"Exploded view" :)




Caltiul l-am infasurat in sensul de insurubare pe filetele exterioare (mai putin cel pentru furtunul de la masina de spalat), am dat cu silicon peste calti (pui pe deget si intinzi peste calti) si am pregatit piesele astfel:

-"T"-ul insurubat cu niplul de 1/2
-robinetul insurubat cu reductia 3/4 la 1/2

Pasii de facut pentru montarea propriu zisa:
-am oprit apa rece de la bucatarie
-am desfacut racordul flexibil de la teava de apa rece de la bateria chiuvetei

Teava de apa rece cu racordul flexibil de la bateria chiuvetei




-am insurubat "T"-ul cu niplul de 1/2 in teava de apa rece





-am insurubat racordul flexibil de la bateria chiuvetei in "T"-ul cu niplul de 1/2





-am insurubat robinetul cu reductia de 3/4 in "T"-u









-am legat furtunul de evacuare la sifonul chiuvetei (daca nu aveti asa ceva, exista de cumparat, se pune usor)

Locul unde trebuie legata evacuarea, la sifonul chiuvetei




Evacuarea legata la sifon




-am legat furtunul de alimentare cu apa rece la reductie





-am dat drumul la apa rece de la bucatarie
-am verificat ca nu exista scurgeri





Sfat: inainte de a pune niplul de 1/2 in "T"-u, e bine sa verifici cum se insurubeaza "T"-ul pe teava de apa: se poate intampla ca insurubarea completa sa se faca cu capatul in perete, astfel incat partea unde vrem sa punem racordul pentru masina de spalat sa loveasca in perete (sau sa nu poata fi legata). De aceea, pe "T"-u am facut un semn cu un marcher albastru, sa stiu unde sa pun niplul (asta daca va intrebati de ce e acolo o linie albastra).

Lucrurile au iesit bine, deja e mai mult de un an de cand folosim masina si nu curge nimic acolo, masina spala fericita.

Ce as putea imbunatati:
-robinetul sa fie mai la indemana si sa aibe un maner mai lung astfel incat sa poata fi actionat mai usor
-furtunul de evacuare e foarte rigid si strica spatiul de sub chiuveta: se "bate" cu galeata de gunoi, as vrea sa fi fost altfel pus acolo

Masina de spalat vase e buna, nu as mai renunta la ea :) , foloseste vreo 12 litri de apa ca sa spele o tura si 1,5kW energie electrica. Un program dureaza 1,5 ore, dar vasele ies uscate si curate.

Daca nu cumparam masina, eu sigur as fi folosit mai multa apa rece si apa calda, mai mult gaz pentru incalzirea apei reci si cel mai important as fi folosit timpul meu pentru a spala vasele respective.

Spre exemplu am fost noi doi + parintii nostri, 4 zile, de Craciun; asta inseamna 6 persoane adulte, cate 3 mese pe zi; faceti un calcul unde am ajuns cu farfuriile, cu oalele, cu tacamurile, canile, paharele samd. Masina de spalat vase a fost un factor decisiv in a elibera timp pe care l-am petrecut in oras si nu in casa asteptand sa termine de spalat vasele cineva (pentru ca si daca eram 6 persoane, tot una avea loc la chiuveta).

Nu pot sa spun daca din punct de vedere ecologic e bine sau e rau: energia necesara fabricarii materialelor din care e facuta masina + procesul de fabricare al masinii + transportul + energia electrica consumata de spalare + apa rece (energia pomparii ei) + energia necesara reciclarii apei + energia necesara reciclarii masinii de spalat + energia necesara fabricarii detergentului + samd

Totusi inclin sa cred ca e mai bine sa spele masina decat omul :)

__

44 de comentarii:

  1. foarte interesant... ai putea sa faci un site gen instructables.com cu chestii din astea, in romana... daca tot iti plac diy-urile.

    RăspundețiȘtergere
  2. chiar utile informatiile, si mai ales pozele (fac mai mult de 1000 cuvinte). sapatamana asta o sa montez si eu masina de spalat vase si chiar aveam un semn de intrebare cum sa fac racordurile.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumim ca ai impartasit cu noi informatiile. imaginile, mi-au fost de real folos !! Ma bucur ca mai exista si oameni care mai "mesteresc" !!

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte fain explicat totul, si da, imaginile ajuta mult!
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte frumos explicat . Pozele spun totul .
    multumesc !

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  7. Si pe langa toate ,fotografii de calitate

    RăspundețiȘtergere
  8. intrebare : de ce in cazul in care nu folosesc masina de spalat vase timp de cateva zile , in interiorul acesteia se strange apa??!!
    mentionez ca dupa efectuarea unui ciclu de spalare masina evacueaza toata apa, dar dupa cateva zile gasesc apa in ea ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu repar asa ceva, pot doar sa presupun. La masina este o electro-valva (ca un robinet) care da drumul la apa in interiorul masinii. Racordul de apa este sub presiune, electro-valva este comandata de masina de spalat si se deschide permitand apei sa intre inauntru. Dupa ce apa necesara este inauntru, masina comanda electro-valva sa se inchida, astfel apa nu mai intra / curge in masina de spalat. Probabil ca electro-valva ta are scapari, nu inchide complet si lasa o cantitate de apa sa intre in masina. Poate presiunea apei este prea mare si sa depasesca specificatiile electro-valvei. Incearca sa inchizi apa de la robinet dupa fiecare spalare, vezi apoi daca mai ai apa inauntru (poate ramine undeva apa care se aduna ulterior in interior). Sper sa te ajute! Spor!

      Ștergere
  9. Explicatii de nota 10! Am o problema in alegerea masinii si poate ma puteti ajuta in timp util. Intentionez sa pozitionez masina sub un blat de 60 cm. Daca masina are o adancime tot de 60cm alimentarea si evacuarea depaseste cei 60 cm? Multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Evacuarea nu depaseste gabaritul masinii. Din pacate nu sunt acum pe linga o mobila de bucatarie sa fac masuratori si poze. Masina de spalat (si de vase si cea de haine) - ma refer la modelele neincorporabile - de obicei au o margine in spate tocami pt a nu putea fi complet imapinsa la perete, in acest fel ramine un spatiu pt aerisire si pt cabluri electrice, alimentare cu apa si evacuare. Verificati in magazin existenta acelei margini!

      Ștergere
    2. Mihai.
      Masina adanca de 60 cm nu incape sub blatul de 60 cm.
      Eu am cumparat o masina Bosch adanca dupa documentatie de 57,5 cm si zice cel care imi face mobila ca daca pune blat de 60 mai ramane cam 2 cm afara masina. nu-mi venea sa cred ca 57,5 este mai mare decat 60. Dar masina nu se poate lipi de zid am tevile de cupru de la incalzire 3 cm, apoi mai impinge masina afara si racordurile... Imi trebuie balt mai lat . Ce greu se gaseste in Lugoj un blat de 70cm ( O sa cumpar de 90 )

      Ștergere
    3. Da, e corect, trebuie un blat mai lat pt o masina normala, masina nu incape total sub blat. Pe mine insa nu m-a deranjat sa fie usor in afara blatului, aveam masina deja, masina este plasata la caaptului mobilei. Masinile incorporabile sunt facute in acest scop, sa intre complet sub blat. Dar sunt si mai scumpe decat o masina normala, iar diferenta de pret intr-un blat mai lat nu depaseste diferenta de pret intre o masina incorparabila si una normala.

      Ștergere
  10. Buna prezentarea,

    As vrea daca cineva cunoaste o informatie legata de adancimea maxima a unei masinii de spalat. Mai exact, vreau o incorporabila complet. Adancimea spatiului meu de la perete pana la usa dulapului (fara usa) e 55.5, cu usa ajunge la 57.5. Ma tenteaza un Electrolux ESL6550RO , care pe schita lor zice ca are nevoie de adancime minima 55 cm.
    Ar incapea la fix, in partea de jos, sunt cablurile dar sunt la o adancime mai mica (asa sunt toate modelele incorporabile din ce am vazut), deci cred ca e ok in privinta asta.
    Intrebarea este, masina de spalat vase se incalzeste tare, are nevoie de spatiu in spate, peste cei 55 cm pentru aerisire? Sau e corecta schita lor si chiar pot s-o "imping" pana in perete?

    Mersi,
    Bogdan

    RăspundețiȘtergere
  11. Felicitari in primul rand pentru instructiuni.
    Pozele puteau sa fie la rezolutie mai mare, dar sunt suficiente.
    Nu ne-ai spus nimic de racordul electric. Eu am achizitionat o masina cu puterea de 2400W si recomandarea din normative este ca la consumatori mai mare de 2kW sa avem alimentare separata. Tu cum ai racordat-o la curent? ai avut circuit separat sau impreuna cu alti consumatori?
    Mersi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pozele initiale au fost gazduite de un site care nu mai e in momentul de fata, asa ca le-am pierdut si am ramas doar cu ceea ce avea blogul salvat la un moment dat la rezolutia slaba (inca mai sunt articole care nu au poze deloc, urmeaza sa le adaug, tot la rezolutie slaba, altele nu sunt).
      **
      Initial masina de spalat a functionat cat am stat in chirie si prizele de acolo erau din vechime, nu am putut schimba nimic, se incalzeau. Acum unde stau, instalatia este noua si este pe circuite separate (prize baie, prize bucatarie, iluminat, prize camere (consumatori mici), instalatie aer conditionat - e la bloc si este acceptabil).
      Din motive tehnice nu am separat o priza anume, dar te poti asigura ca nu folosesti toti consumatorii in acelasi timp, e un compromis ca oricare altul din viata.
      In incheiere: e cel mai bine sa ai circuit separat pe consumatorii mari, altfel te trezesti ca ai probleme, te poti rani, pot izbucni incendii, poate chiar aparatul se strica samd
      Totusi cati vor investi in imbunatatirea instalatiei electrice sau cati nu isi vor cumpara un aparat electrocasnic pt ca nu au instalatie corespunzatoare? :)
      Multumesc de aprecieri! :)

      Ștergere
  12. Buna seara!
    Numele meu este Popescu Stefan.
    Mai sus, la un moment dat ati scris:
    Locul unde trebuie legata evacuarea, la sifonul chiuvetei
    As dori sa cumpar respectivul obiect (nu stiu cum se numeste, dar este exact ceea ce am nevoie pentru a lega de chiuveta o masina de spalat mvase si o masina de spalat rufe). Mentionez ca sunt din Bucuresti. O seara placuta in continuare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mergeti la Dedeman / Hornbach sau un magazin mai mare de instalatii, acolo gasiti asa ceva. Sifon de chiuveta cu racord pt evacuarea masinii de spalat - cred ca asa se numeste.
      Nu stiu daca exista sifoane cu 2 racorduri a.i. sa legati si masina pt vase si pe cea pt rufe la acelasi sifon, dar va pot sfatui vinzatorii cum sa procedati.
      Sa aveti in vedere spatiul de sub chiuveta, caci acest sifon ocupa loc si se poate sa va incomodeze.

      Ștergere
  13. Multumesc pentru efort!
    Mi-a fost de ajutor!

    /Vali

    RăspundețiȘtergere
  14. buna ziua
    vreau sa achizitionez o masina de spalat vase dar nu stiu daca o pot racorda in bucataria existenta.
    am cumparat apartamentul fara sa imi dau seama ca vechea proprietara a mutat tot cursul bucatariei pe peretele opus in asa fel incat apometrele au ramas in locul unde intra tevile de apa in apartament dar chiuveta si masina de spalat rufe sunt paralel opuse, probabil tevile de apa sunt ingropate in pardoseala si din cate mi-am dat seama cred ca a spart pluviala pt evacuarea apei.
    Intrebarea mea este daca eu pot racorda masina de spalat vase langa apometre pe peretele normal si daca ii pot face scurgerea acolo avand in vedere ca nu exista nici o chiuveta.
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se poate face, depinde insa de cum e locul, daca e spatiu in spatele mobilierului, daca se poate taia din mobilier (cat sa treaba teava prin spate). Daca doriti sa instalati masina pe peretele opus apometrelor, va trebui un racord de apa rece (adica o teava) care sa vina roata pe perete (probabil pe peretele cu geamul) pina la locatia masinii. Mai este necesara si o scurgere (tot o teava), instalata identic - trebuie vazut si estetic cum arata. Daca ar fi sa fiu in situatia descrisa mai sus, as folosi teava PPR pt apa (o teava alba, parca e la 2 lei metrul) si la evacuare teava de plastic pt canalizare de 5cm diametru (de obicei o teava gri, nu e scumpa). Luati legatura cu un instalator recomandat de altii si cereti-i parerea, sa vina, sa vada si poate are o idee mai buna. Intrebati-l si de PPR (polipropilena), materialele in total nu ar trebui sa coste mai mult de 60-70 de lei (robinet, T, coturi PPR, console teava etc), iar ca timp, 1-2 ore maxim (indeminarea si sculele specifice = mester bun). Spor!

      Ștergere
  15. Buna ziua,
    Cunoaste cineva modul de prindere al palului pe usa masinii de spalat semi-incorporabile? Precizez ca am primit masina din strainatate fara instructiuni de montare. Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde de tipul masinii de spalat, cautati pe Google "custom panel dishwasher template" si cu marca, tipul masinii de spalat

      Ștergere
  16. Multumim pentru informatii. Din cauza spatiului sunt nevoit sa plasez masina de spalat vase destul de departe de ghiuveta. Ideea este ca trebuie sa o pun pe peretele opus si sa trag cablurile de alimentare cu apa si evacuare pe sub mobila cu foarte mare ocol. La ochi cred ca o sa imi trebuiasca o lungime de vreo 8 metri. Credeti ca ar putea aparea probleme la aceasta lungime a cablului?
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La cablul electric si teava cu apa rece in mod sigur nu e problema, la tevile de evacuare trebuie sa dai o panta ca sa se scurga apa, altfel apa se aduna si nu stiu daca pompa o impinge (ma gandesc la cazul in care vrei sa pui evacuarea in sifonul de la chiuveta). Poti incerca intai cu un furtun si apoi cu o teava, experimentezi cu bani putini. Daca merge, bagi teava

      Ștergere
  17. buna seara
    Am cumparat o masina de spalat de 6 seturi si singura posibilitate este sa o asez(instalez) pe blatul din bucatarie. Am incercat toate posibilitatile de instalare sub blat dar nu se poate. Intrebarea mea este pentru a nu avea probleme cu evacuarea apei murdare din masina, cum trebuie instalata scurgerea si cum trebuie instalata apa rece. Care sa fie mai sus , apa rece sau scurgerea(modelul de masina - http://www.electronic-star.ro/Klarstein-Amazonia-6-1380W-masina-de-spalat-vase-de-masa-clasa-A-plus-49-db_i208105.htm)
    Multumesc mult

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. (Nota: nu sunt specialist) Masinile de spalat au alimentarea cu apa in partea din spate sus sau jos, nu prea conteaza caci apa oricum vine cu presiune, curge in masina cum s-ar spune (e o electrovalva care controleaza curgerea). Deci nu ar conta de unde vine furtunul cu apa rece.
      Scurgerea este de obicei in spate undeva in partea de jos pt ca apa sa vina jos (gravitational), deci daca furtunul de scurgere ar fi pe podea, apa ar putea sa curga afara din masina. Din acest motiv, furtunul de scurgere se pune cu capatul liber undeva la nivel cu partea de sus a masinii de spalat (daca ar fi masina pe podea, poti pune furtunul in sifonul chiuvetei sau in chiuveta). (masina are o pompa care impinge apa uzata in sus pe furtun si astfel o evacueaza din masina)
      Daca pui masina pe blat, capatul furtunului sa fie undeva la nivel cu partea superioara a masinii, poate pozat pe perete.
      Ar trebui sa scrie undeva in manual cum sa fie evacuarea in raport cu masina. Succes!

      Ștergere
  18. Bravo si multumesc pentru explicatii! Foarte util.

    RăspundețiȘtergere
  19. Bravo si multumesc pentru explicatii! Foarte util.

    RăspundețiȘtergere
  20. Am cumpărat un whirlpool, însă nu știu cum se scoate cablul de alimentare din mașină. Menționez că mobila este pusă dinaintea masinii, iar in spatele blatului este o gaură prin care aș putea trage cablul electric. Masina funcționează cu ajutorul unui prelungitor, dar nu este cea mai potrivită metodă.
    Astept cu interes răspunsul dumneavoastră!
    Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  21. Fără răutate ... cheia mox ... e de fapt mops - de la cățelul mic și rău ... cheia pe care o arăți tu este o cheie papagal :) chiar așa îi zice

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc de obs! Probabil cumva trebuie sa te faci inteles, e un jargon in fiecare domeniu si asa se inteleg cei care lucreaza in domeniu, asa mi-au explicat cei de la magazin la vremea respectiva. Daca le ceri cleste reglabil tip papagal vs mox/mops, poate nu au in magazin :) (dar de ce sa numesti o cheie dupa un catel?)

      Ștergere
  22. Foarte utile informatiile! Chiar le-am folosit!!!

    RăspundețiȘtergere
  23. O precizare am desi nu sunt de meserie instalator, ci doar ca si tine, nevoia m-a invatat sa ma descurc si singur.
    Aceea "reductie" 3/4-1/2 este de fapt niplu redus, nu reductie ce are alta forma si alta utilizare. Nu inteleg de ca ai mai pus un robinet de trecere cu bila, ideal ar fi fost fara robinet. Oricum ai robinet pentru chiuveta ce poate fi folosit si pentru masina de ex daca pleci in concediu sau la o reparatie. Daca folosesti zilnic masina de spalat parca nu e ok sa stai sa te bagi sub masca si sa deschizi si sa inchizi robinetul, plus ca solicita ca o parghie infiletarile T-ului ce se pot slabi. Eu am masina de spalat rufe si tin robinetul deschis de 10 ani, nu stiu daca l-am inchis vreodata. Stiu, poate te gandesti ca daca plesneste pe undeva si curge. Oricum am sifon de scurgere in pardoseala si daca e sa o luam asa furtunelele de la baterie sau bazinul de wc se cam sparg si singure, am vazut inundatii. Cauza e ca sunt proaste, e bine la 3 ani sa fie schimbate ca multe sunt turcesti, sau sa folosim racorduri de otel, dar sunt foarte rigide, dure si fac condens....
    P.S. oricum bune poze, cam tot cu T-eu vroiam sa fac si eu legatura, dar fara robinet. In 2 saptamani imi iau si eu masina de spalat vase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc de lamuriri, denumirile le am de la magazin. Despre robinetul cu bila: acolo unde am locuit, ca sa opresc apa rece, trebuia sa ma bag in caminul unde era contorul de apa, nu era alt robinet. Pe de alta parte cand plecam de acasa mai mult de un weekend, opream apa spre masina de spalat.

      Ștergere
  24. Mulțumesc pentru instrucțiuni!Mi-ai fost de mare ajutor.

    RăspundețiȘtergere
  25. ma lamuriti de ce trebuie montat robinetul de inchidere a apei reci suplimentar?Pentru siguranta?Asta daca nu e manevrat mereu se blocheaza su tot inutil ramane,mai incarca si montajul Asta mi s-a intamplat si la masina de spalat rufe.Acolo instalatorul mi-a explicat ca trebuie montat in cazul in care se defecteaza masina sau se ia la reparatie?

    RăspundețiȘtergere
  26. Am o nelămurire, în baie îmi vine miros de canalizare. Știe cineva dacă acest miros poate fi din cauză că instalatorul a montat țeava de evacuare la 40 cm înălțime? Chiar daca scurgerea este bine etanșată este posibil ca mirosul să treacă? Mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
  27. Multumesc,este exact ce ma interesa si pe mine,sunt necesare astfel de explicatii si pe parte electrica

    RăspundețiȘtergere
  28. Este exact ce cautam, explicatiile pertinente, la obiect si pe intelesul tuturor. Ne-am achizitionat o masina de spalat vase si chiar aveam nevoie de un astfel de blog :P
    Va multumim foarte foarte mult, tineti-o tot asa, SUUUUUPER.

    RăspundețiȘtergere
  29. Buna ziua ,o întrebare ...apa la evacuare vine cu presiune? ...as dori sa pun evacuarea pe un țeava de scurgere a condensului de la centrala.

    RăspundețiȘtergere