vineri, 17 decembrie 2010

Infolierea unui laptop si a unui telefon mobil cu folie adeziva neagra, imitatie fibra de carbon cu relief 3D

Folosirea zilnica a unui obiect poate duce la stari de plictiseala si indiferenta fata de acel obiect. In categoria unor astfel de obiecte intra laptopurile si celularele.
Un mod de a mai reduce din lipsa de interes fata de un astfel de obiect este sa ii schimbam infatisarea cumva.
Asa am decis sa pun folie adeziva pe laptop. In acelasi timp, imi protejez laptopul de zgarieturi. Cum tot eram in forma :), am infoliat si partea din spate a telefonului mobil: am pus folie pe capacul din spate, am mai ascuns din zgarieturile de pe partea respectiva si l-am mai intinerit un pic. Pozele se refera la laptop si la mobil.

**Suprafetele pe care voi aplica folia adeziva imitatie de fibra de carbon




**Colturile - aici va fi mai complicat de aplicat folia


**Emblema - locul unde voi aduna bulele de aer si unde voi intepa folia pentru eliminarea aerului






Pentru infoliere este nevoie de un cutter ascutit (un bisturiu daca aveti e mai bine, dar atentie cum il folositi), un tampon de vata (disc demachiant), spirt / alcool si evident folia adeziva. Folia aleasa de mine este folie neagra imitatie de fibra de carbon, dar cu relief 3D. Mai exista folie care are tiparit modelul, dar este mai slaba calitativ.

**Ustensilele folosite: cutter si tampon de vata


Intai se degreseaza suprafata cu tamponul de vata inmuiat in alcool / spirt; faceti inainte un test sa vedeti daca alcoolul nu ataca suprafata, daca nu curata si vopseaua ei; daca este cazul, diluati solutia de alcool / spirt. Apoi se lasa la uscat si se verifica sa nu fi ramas resturi de vata de la tamponul de vata.

Se taie o bucata de folie cu aproximativ 5mm mai mare decat suprafata ce urmeaza sa o acoperim.

**Folia adeziva taiata, inainte de aplicare


**Aici a fost emblema:




Lipirea foliei am inceput-o de pe o latura, din colt (mi-a venit mai usor din dreapta jos). Am dezlipit doar o parte din folie (7-8cm), restul de folie am tinut-o lipita pe hartia suport. Trebuie avut grija ca la lipire sa fie scoase toate bulele de aer pe masura ce lipim folia.

Pe masura ce inaintam cu lipirea foliei, mai dezlipim o parte din hartia suport si avansam cu lipirea.

Dupa ce am pus toata folia, au ramas cateva bule de aer. Am incercat sa conduc acele bule de aer spre centrul laptopului unde este o emblema a firmei producatoare (emblema care mie personal nu mi-a placut cum arata, asa ca am ascuns-o sub folie), emblema fiind intr-o adancitura. Asa ca dupa ce am dus toate bulele acolo, am luat un ac si am intepat in centru, am scos aerul si folia s-a lipit bine fara bule.

**Folia aplicata pe telefon, se vad marginile foliei mai mari decat capacul telefonului:



**Folia adeziva aplicata pe laptop

Dupa partea aceasta, a urmat corectia marginilor; aici a fost mai greu la colturi, unde suprafata e mai complexa ca si forma. Pana la urma am reusit sa fac niste taieturi si folia sta bine si acolo; dar stiu ca se poate aranja mult mai bine, insa nu am avut experienta necesara sa fac acest lucru.

Esenta este sa nu ramana bule de aer si sa nu ramana bucati de folie la margini astfel incat sa se agate la manipulare si sa dezlipeasca in timp folia.

**Inainte si dupa:




Pentru cei interesati, mi-a mai ramas folie, nu am putut cumpara exact cat as fi avut nevoie, daca sunt doritori, le pot da bucati de folie, pentru un laptop cu ecran de 15" wide, costul e de 15 RON. Pentru alte suprafete mai lungi (poate vreti sa va puneti in masina pe bord, embleme etc.), costul e in functie de suprafata necesara.

Cum spuneam, folia este neagra, imitatie de fibra de carbon in relief 3D (nu este printata), e fabricata de 3M (un produs de calitate superioara), iar privita in lumina, da un efect interesant suprafetei pe care este aplicata.

__

4 comentarii:

  1. eu as vrea sa imi infoliez laptopul dar cu ceva folie transparenta, nu ai putea sa-mi zici unde sa caut sau ceva?mersi frumos

    RăspundețiȘtergere
  2. Cauta la infolieri auto, ei te pot ajuta si pe tine. Am vazut ca sunt si firme de IT care ofera folii pentru acet scop, dar doar pt motivul ca e 'folie de laptop' mi se par cam nesimtiti la pret. Daca e pretul prea mic, folia e de proasta calitate, fie nu rezista la uzura, fie iti lasa lipici dupa ce o dai jos.

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut.imi place genul asta de folie. Folosesc laptopul foarte des si am obiceiul cand merg la Bcu sa pun incarcator chei si toate alea pe laptop. Si s a cam zgariat. As vrea sa l infoliez si eu. Ne putem vedea sa mi dai o folie pentru un laptop de 15,4"? Cat mai repede cat mai bine. multumesc

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut! Esti in Timisoara? Da-mi un mesaj pe simion.catalin at gmail.com

    RăspundețiȘtergere