luni, 4 iulie 2011

Timis - Bega - Mures - Bega - Timis cu 3 pene

O duminica dimineata dintr-un weekend pe care nu l-am folosit la activitati in natura din cauza prognozelor meteo. Se anuntau ploi, nu aveam chef de asa ceva. Insa o vorba spune ca doar cei indrazneti inving, tind sa ii dau dreptate.

Duminica asta m-am trezit si soarele era pe un cer albastru, placut afara. Asa ca l-am sunat pe Calin si am hotarat ca mergem intr-o mica tura prin prejurul Lugojului (judetul Timis, Romania). Nu eram hotarati, ori in sud spre Bocşa ori in nord spre riul Mureş. In primiii 100 de metri de pedalat am luat decizia ca mergem la nord. Si uite asa a inceput o tura frumoasa.

In Lugoj am trecut primul riu, riul Timis, apoi am luat-o catre Hezeriş pe un drum nemodernizat. O panta, apoi o coborare, ajungem la Hezeriş, apoi de acolo incepem sa pedalam spre Valea Luuuunga :)


Spre Bethausen


Contrast

De la Valea Lunga drumul e ceva mai bun, cred ca asteapta asfaltul, are santuri laterale, are pietris tasat si nivelalt. Bun de dat viteza la vale dar destul de periculos daca nu stii cum se misca bicicleta pe asa ceva mai ales la frane si in curbe, cazi usor din derapare. Calin merge mult mai bine decat mine, dar ma tin cumva dupa el (oricum nu era concurs, pentru mine era prima tura mai lunga si in viteza de anul asta, asta din varii motive).


De nu se vedea calul si calaretul


Lanurile coapte dorm

Asa din vorba in vorba ajungem la Cliciova, trecem linia de tren (Lugoj - Ilia). In Bethausen ajungem la asfalt, facem dreapta si apoi stanga spre Cladova / Ohaba Lunga. Avem parte de un peisaj fascinant, se vad Muntii Poiana Rusca in spate, lanuri de griu, pamanturi, paduri. E foarte placut sa pedalezi pe aici.

De la Ohaba Lunga incepem sa mergem prin padure catre Ohaba Română, drumul e prost si e drum care leaga 2 localitati, nu e drum forestier, trec pa langa noi niste masini, remarca pe aici multe Dacii vechi, in mod cert nu merita sa iti cumperi masina noua chiar daca dispui de banii necesari. Ma gandesc ca oamenii astia nu au un drum ca lumea si noi ne plangem pe aici ca nu avem piste de biciclete, na, fiecare cu prioritatile lui in viata.


Pana numarul unu (1)


Pauza de poza


Calin in catarea bicicletei

Pana la urma ne oprim ca lui Calin ii cam iese aerul din roate din fata. Are ceva cauciucuri fara camera, le are din octombrie anul trecut si nu a avut probleme (avea in ele si pasta aia care astupa gaurile si toti spinii mici nu l-au afectat). Acum insa e momentul sa puna o camera sub guma aia. Zis si facut, pune camera si totul revine la normal.


Pana numarul doi (2)


Spre Ohaba Romana



Pornim mai departe, ajungem la Ohaba Română, cred ca de aici a inceput asfaltul, dar nu mai sunt sigur. Oricum ne indreptam spre Zăbalţ.

De la Zăbalţ stiu sigur ca am mers pe asfalt spre Ususău (sunt niste toponime interesante pe aici, unele te fac sa zabesti, altele iti pun mintea la incercare sa intelegi ce le-a venit oamenilor sa spuna satului lor asa).


Pomul copt si biciclistul bun pe o margine de drum :)


In Ususău




Indecis cu rude in Timis si Arad

Pe asfalt, pe o urcare, oprim din nou, roate din fata este din nou moale. Calin schimba camera a doua si ultima, de aici incolo ne bazam pe petice. Spala cauciucul, verificam sa nu fie ceva in el, nu gasim nimic. Plecam si de aici si ajungem intai prin Dorgos, apoi in Ususău.

La Ususău cautam un loc de ajuns la riul Mureş. Acolo ne delectam cu linistea, vantul si pasarile din Lunca Mureşului. E placut sa stai aici, dar ia uite - cauciucul din fata e din nou plat!!


Workshop - remedierea unei pene la bicicleta la roata din fata - activitate sustinuta de Concordia Lugoj :)


Am ajuns la Mures!

Asa ca vine pana cu numarul 3, apar si niste copii pe langa noi, Calin le face un mic workshop despre penele de cauciuc la bicicleta, ii intreb daca ei nu au patit asa ceva, cica nu inca. Camera asta se dovedeste ca are o problema la valva, e aproape desprinsa, fara efort separam valva de camera. Apoi peticim camera numarul unu si nerugam sa nu apara o problema la roata din spate, ca nu mai avem cum sa facem reparatia (camere mele de 28 nu merg pe rotile de 26 :) ).

De la Mureş (Ususău) pornim spre Bata prin Chelmac - Belotinţ - Lalaşinţ - v-am spus, numele de pe aici sunt altfel decat cele cu care suntem obisnuiti. Ajunsi la Bata, mare sarbatoare - e ruga locala (Sf. Petru si Pavel - tinuta in weekend sa vina lumea la joc si in gostie :) ). Servesc niste mici, un suc si apoi de la Bata ne miscam spre Faget prin Ţela - Bacăul de Mijloc (WTF?!) - Ostrov - Virişmort (din nou WTF?!) - Birchiş.


In Bata


La un mic in Bata (pedalatul in viteza cu mancare se tine)

In Birchiş facem la dreapta si incepem sa urcam dealul spre Faget. Aici mai si imping, dar pana la urma ajungem la Faget. De la faget mai merg pana la Traian Vuia, de acolo eu sunt recuperat de masina, era mai rapid asa sa ajung la Lugoj si sa imi duca Jim bicicleta la Timişoara. Calin continua spre Lugoj pe bicicleta.


In viata, totul este un compromis - aici am gasit calea de mijloc


Ne-a urmarit pana la Faget


Muntii Poiana Rusca - de la Faget

A fost o tura faina, putin cam in viteza si inceputa tarziu (cred ca era bine sa ne mobilzam si sa fii plecat pe la 8:30 - 9), mi-a placut mersul prin sate si prin natura. Cred ca in total au fost 130 - 140 de km.


In concluzie: 3 riuri, 3 pene si o tura buna de incercat :)

Ps: Faget - Lugoj nu cred ca e tocmai drum de mers cu bicicleta (si dpdv legal cat si al riscului in trafic).

___

2 comentarii:

  1. super fain:)....de ce nu ati dat si voi de stire ...faceam o trupa mai consistenta!
    Razvan

    RăspundețiȘtergere
  2. Scuze, nu am stiut ce aduce ziua de maine :) credeam ca va ploua, nu prea era decisa ideea unei ture. Poate we viitor o tura in Almaj? :D (http://valea-almajului.ro/content/cicloturism-valea-almajului)

    RăspundețiȘtergere