luni, 22 august 2011

De la Patas la Lacul Taria Mare - Valea Almajului

Satul Patas din Valea Almajului (judetul Caras-Severin) este un loc cu o istorie deosebita. Aici au fost descoperite vestigii arheologice, semn ca oamenii au locuit in acesta minunata zona de o vreme indelungata. In istoria localitatii, Patasul a fost un important centru al romanismului si al patriotismului in istoria presarata de stapaniri straine ce a trait-o Valea Almajului. Detalii gasiti in monografia Patasului scrisa la inceputul anilor 1900 de catre preotul localitatii, V Popovici - aici gasit lucrarea despre care vorbeam.

Localitatea este asezata intr-o zona frumoasa, intre Patas si satul vecin Borlovenii Vechi este doar un pod, apodul peste Nera; pe acolo riul Nera coboara din Muntii Semenic si ajunge sa treaca prin Valea Almajului si apoi mai departe.

Cu aceste idei in minte, am incercat sa croim o tura care sa includa satul Patas, sa treaca prin padurile frumoase de deasupra satului si apoi sa se intoarca pe riul Minis, mai precis pe la Lacul Taria Mare - rezervorul de apa al comunei Bozovici.

Din Patas, din centru pornim pe asfalt pe vale, urcam pana ce asfaltul se termina (acolo e ultima casa din sat) si facem la dreapta pe drumul de pamant, urcand pe culme (asta si e traseul - o culme pe care mergem pana unde ne intalnim cu celelalte culmi - La Obarsia Vetrinii).


Am parasit asfaltul si am inceput sa urcam pe drumul de pamant


Pe marginea drumului sunt mure coapte, dam iama in ele si ne bucuram de darul naturii


Drumul e in stare buna, panta nu este grea si inaintam calare pe bicicleta


Mai o poza, mai o pauza!


Undeva in fundal, in mijloc este Dealul Belcovat (Belcot), mai in stanga, pe culmea inierbata se vad antenele de GSM de langa satul Sumita - o vedere frumoasa asupra Vaii almajului


O panorama asupra Vaii Almajului, inainte de Dealul Laz


O vedere de pe Dealul Laz in directia unde ar fi Nera (inspre est cumva)


O panorama de pe Laz spre Vf Obarsia Vetrinii (undeva in stanga)


In stanga sus este Vf Obarsia Vetrinii unde trebuie sa ajungem; Lacul Taria Mare e pe coborare in stanga


O baba sta cu oile la Laz, croseteaza. Un trai bun, dar greu, insa in ritmul naturii, la aer curat


Traista babii


Jim cu harta si busola


Dealul Laz - in mijloc, cel cu iarba


Ajunsi in Vf Obirsia Vetrinii, gasim salase unde oamenii tineau animale, iarb aici este foarte spornica. Nu ma asteptam sa gasesc salase asa de sus.


Si o masa de piatra, fain dizainul :)


Aici la Obarsia, e un fel de platou, drumuri vin, drumuri pleaca: poti sa ajungi la Botul Calului (Valea Nerei) (tura o gasiti aici), poti sa ajungi pe Semenic, poti ajunge pe Valea Poneasca


Incepem sa mergem prin padure, este extrem de placut, racoare, si vant


Ajungem din padure la o poiana, e ingradit totul si sunt vaci la pascut acolo, drumul trece prin dreapta poienii si urca inapoi in padure


Inca o poza, inca o pauza


Drumul prin padure este foarte practicabil, merge pe culme, padurea e frumoasa si curata


Din nou ajungem in poiana; aici e un drum la stanga coboara pe un crac si cred ca ajunge mai rapid la Lacul Taria Mare, noi insa continuam sa urcam prin dreapta, pe langa padure


Iata ca am ajuns intr-un sfarsit in capatul urcarii de pe culme, prin padure; cum spuneam, padure e curata si e practicabil drumul (mai cate un copac cazut in cale, dar nu asa des)


Din padure iesim intr-o poiana, coboram in linie dreapta (scurt-circuitam curbele de nivel); trecem printr-o plantatie de conifere si ajungem intr-un drum forestier; acolo facem la stanga (in vale este si un paraias, apa se numeste Taria Mare); noi vom merge tot pe drumul forestier - aici am vazut si urme de lup - asta ca sa stiti de unde vine Jack Wolfskin :)


Dupa vreo 2-3 km de coborare, pe stanga e un foisor pentru odihna


Dupa inca 1km, pe dreapta e o cabana mare forestiera, in paragina; ma doare inima sa vad asa ceva, unii au muncit pentru acest lucru, padurea ramane acolo, deci nu poti spune ca nu mai utila - trecem mai departe si nu ne uitam inapoi


Tot langa cabana forestiera


Si dupa ce am coborat de ne-am plictisit, in cele din urma am ajuns la Lacul Taria Mare. Acest lac este rezervorul de apa al comunei Bozovici, de aceea nu sunt permise activitati de agrement in jurul acestuia. Pe baraj este o casa frumoasa, din pacate nu ofera cazare, tine de Apele Romane cred. Atentie, aici sunt caini, sa nu va speriati - caini latra, biciclistul trece.


O panorama si cu Lacul Taria Mare - din stanga am venit noi (riul Taria Mare), in fata - in linie dreapta ajungi la Prilipet, in dreapta e casa si barajul si drumul pana la asfalt


Barajul lacului Taria Mare - acest lac a fost decolmatat recent ("renovat") si arata foarte bine; de la baraj pana la drumul asfaltat (DN57B Bozovici - Oravita) sunt circa 2 km). Ajunsi la asfalt, am mers la stanga, spre Bozovici (inca 6 km de coborare pe Valea Minisului)


In Valea Almajului, vedere spre Prilipet, Patas - culmea pe care am pornit noi e undeva in fundal pe stanga - drumul asfaltat este drumul dintre Bozovici spre Prigor (ajunge la Iablanita)


Aproape de casa - pe asflat, cu soarele in spate, vantul in fata

Ruta pe harta:




__



2 comentarii:

  1. F faine ture si fain povestite :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pt cuvintele alese privind Patasul si modul in care l-ati prezentat pe pr Vasile Popovici(strabunicul meu). Apreciez pasiunea pt miscare in natura. Si eu fac parte dintr-un asemenea grup "Prietenii muntilor" sectia drumetii si facem dese deplasari in natura zona Resita, dar pe jos-infantereste-. Mult succes si mai asteptam asemenea prezentari.
    Cu respect si apreciere
    Gh. Popoviciu

    RăspundețiȘtergere