marți, 24 ianuarie 2012

Cum sa faci un mâner pt filmari

Azi cam toate obiectele sunt un fel de struto-camile. Acest curent de creatie a obiectelor struto-camila este izvorat din dorinta de a vinde un lucru: daca ii mai adaugi o optiune, il faci mai interesant, mai atractiv de cumparat.

Astfel merge treaba si cu aparatele foto: pe langa poze, mai si filmeaza. Cum spunea un amic, face 2 lucruri si nici unul bine. (Na, e putin exagerat).

Un aparat foto (camera foto) se tine cum mâna cumva in dreptul ochilor pentru a face poze, insa cand vine partea cu facutul filmelor, incepe sa fie cam incomod de tinut in mâna. Si am observat asta si la camerele video mici: este incomod sa tii asa ceva in mâna cand vrei sa ai niste cadre mai deosebite. O camera video profesionala are un mâner, are mai multe posibilitati samd.

Aparatele sunt incomod de tinut in anumite pozitii, in lipsa unui mâner


Totusi nu e greu sa facem un mâner care sa permita sa tii camera altfel. Rezultatele si ergonomia sunt incredibile cand ai asa ceva.


Materiale necesare: teava de PVC (diametru 20mm, grosime perete 4mm, lungime 50cm), o saiba de otel (diametru interior 6mm, diametru exterior 25mm), un surub fluture 1/4" - 20 pasi de filet pe inch, lungime filet 15mm. Surubul se poate sa fie mai greu de gasit caci e filet imperial (in inch, nu e metric), dar se poate gasi cumva si asa ceva (E-bay poate).

Luam teava de PVC si o incalzim la un capat pe o lungime de 5-6 cm pt a o aplatiza. Folosim o flacara de aragaz. Cand e suficient de moale, presam acel capat intre 2 bucati de scandura. Pina la urma se aplatizeaza si ramane asa. E bine sa o bagam in apa rece pt intarire rapida.


In functie de aparatul pe care il avem, urmeaza sa indoim teava in 2 locuri, sa aibe o forma de U. Eu am facut un fel de U cu linii de 12-13 cm. Indoirea trebuie facuta astfel incat aplatizarea sa tina aparatul foto ca in imaginile de mai jos si sa nu incomodeze deschiderea ecranului sau alte operatii.


Dupa de am indoit teava, trebuie sa dam o gaura in partea aplatizata astfel incat sa trecem surubul. Daca se doreste, se mai poate finisa, taia surplusul de teava etc. Totusi daca aparatul foto este greu, atunci e bine sa fie folosit alt material, mai rigid, poate metal, dar ceea ce am facut eu mi-a rezolvat problema minerului la aparatul foto si la camera video. Ca o imbunatatire, se poate adauga o telecomada cu fir (daca aparatul permite asta), astfel ca poti manevra aparatul cu telecomanda de pe miner cu degetul mare.



4 comentarii:

  1. Şurub 1/4" - multe ventilatoare cu picior (de podea) au din ăsta, la ţava telescopică.
    Îndoit ţave de plastic. Dacă se umple cu nisip (şi se astupă capetele, evident), la încălzire şi îndoire nu se mai deformează ("prăpăstiile" de la coturi) şi, implicit, rămîne şi mai rezistentă, păstrînd secţiunea originală.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pt indoit teava am vazut si metoda cu un arc bagat pe teava. doar ca daca nu ai de niciuna, iese ca in imagini :) Nisipul sa fie rece si incalzesti teava sau nisip fierbinte si indoi teava? Multzam de sfatul cu ventilatorul, am sa ma uit sa vad.

      Ștergere
  2. Unde gasesti tub pvc de aceast iametru cu grosimea peretelui peste 3-4mm?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Teava folosita de mine este din polipropilena (PPR) si am gasit la magazinele de instalatii sanitare. Nu stiu sa iti spun daca sunt si tevi cu peretele mai gros, poate daca intrebi la un magazin din asta, stiu cei de acolo.

      Ștergere