luni, 23 ianuarie 2012

Ghid de realizare de panorame

Vreau sa va prezint o metoda simpla de a realiza panorame de 360 de grade din simple fotografii.

Am fost de multe ori in locuri in care ma uitam de jur imprejur si ramaneam impresionat de vederea respectiva. Cu aparatul foto faceam poza langa poza si apoi incercam sa arat si altora cum arata acolo. Era un fel de panorama pe hirtie.

Lucrurile au evoluat, acum avem fotografie digitala, avem Internet. Asa ca avem si panoramele digitale care iti permit lucruri fenomenale (vezi Google Street View). O panorama completa de 360 de grade este relativ laborioasa, iti trebuie un aparat foto si lentile care costa (sau un alt tool destept, dar nu despre sta e vorba aici), deci cheltuiala mai mare. Totusi cu metoda urmatoare poti face o panorama de 360 de grade pe care sa o vizionezi stanga - dreapta (adica nu te poti "uita" in sus sau in jos).

Conceptul de panorama de aici se refera si la o metoda de a lega una de alta niste poze, spre exemplu sa avem linia orizontului cu mai multe detalii, o panorama incompleta. Metoda ramane identica.

Pentru o panorama ai nevoie intai de imagini. Imaginile trebuie sa fie obtinute de la aceeasi inaltime fata de sol si cu aparatul la aceeasi inclinatie. Apoi se leaga ele cu un program de calculator (de exemplu Hugin) si se pot viziona on-line sau off-line cu un program adecvat (de exemplu cu ptViewer).

Pentru ca azi se munceste inteligent, aproape trei sfert din panorama este gata daca imaginile sunt facute corect, nu mai muncesti in plus aiurea. Pentru a poza corect pentru o panorama, trebuie sa avem o nivela (PS: blocul are 4 niveluri, doar nivele sunt 4), care sa ne arate cum este inclinat aparatul foto si o sfoara legata de obiectivul aparatului foto - amuzant, nu? Nu e metoda mea, am gasit-o pe net. Asta tine loc de cap panoramic si rezultate sunt chiar foarte faine daca ai prins ideea si lucrezi corect.



Nivela - scot tuburile cu bula din ea


Nivela (boloboc): trebuie sa indice 2 axe, initial am fost zgarcit sa dau 20 de dolari pe asa ceva, deci mi-am facut una singur :D . Ai nevoie de 2 nivele, una pt fiecare axa (cumperi 2 nivele din cele mai ieftine, gasesi in supermarket), le iei tuburile cu bula. Apoi ai nevoie de un suport pt ele, eu am avut la dispozitie niste cablaj imprimat, l-am croit la dimensiunea necesara, adica sa intre in patina aparatului foto si apoi am lipit tuburile cu bula de suport, cu super glue, prietenul mesterului. Asa ca am avut nivela pe 2 axe pt bagat in patina aparatului foto.

Iata ce a iesit:



Intre timp, am gasit prin China si varianta "profi" a acestei nivele, cu un pret uitmitor de mic, evident cu utilitate imbunatatita (poti face poze si spre sol). E pacat ca le dam ocazia sa faca asa ceva (chinezilor), dar de la 3 dolari la cei 20 din Romania... Ma rog aia de 20 de dolari avea pe ea ceva brand cu iz german, dar sunt sigur ca merge la fel. Bun, acum am rezolvat problema cu inclinarea.



Daca nu facem rindul de poze la acelasi nivel, va fi o panorama cu poze asezate serpuitor. Deci pt a fi siguri ca pastram o linie dreapta, avem nevoie de sfoara pe care o prindem de obiectiv cu o banda elastica. Lungimea sforii o reglam ifd necesitati si o ancoram de o piatra sau ceva de pe jos (putem chiar calca pe ea). Ideea e sa tinem sfoara intinsa si cat de cat perpendiculara pe sol.

Acum imagineaza-ti ca ai un titirez: este perpendicular pe sol; daca pui un aparat foto pe marginea lui, si il vei roti sa spunem 15 grade, vei face 24 de poze (una la fieacre 15 grade - 15 x 24 = 360 grade) si astfel vei avea un sir de imagini cat ai rotit titirezul.

Fotografierea are loc astfel: incadram, ne asiguram ca tinem aparatul drept, ne asiguram ca sfoara e intinsa, fotografiem prima bucata. Apoi ne miscam la stanga (sau la dreapta - cum dorim) astfel incat sa suprapunem 30% din imaginea curenta peste cea anterioara si repetam pasii de mai inainte. In acest fel putem face o panorama de 360 de grade.

Urmeaza partea de realizare efectiva a panoramei: trebuie sa folosim un program de calculator care sa ne permita sa facem o imagine lunga (putem folosi un OpenSource, ca de exemplu Hugin) si rezultatul poate fi o panorama ca in linkurile urmatoare (s-a folosit ptViewer pt vizonare on-line):


Panorame 360 de grade si panorame partiale

Exista o intreaga teorie a panoramei, poti cheltui bani seriosi pe scule (lentile, capete panoramice, softuri), insa daca poti face ceva simplu pentru hobby, se alege praful de teorie respectiva. Practica, asta e cheia. Panorame frumoase sa aveti!

PS: nu am dorit sa plictisesc pe nimeni cu detalii, asa ca detaliile le descopera fiecare, oricum putina bataie de cap nu strica :)

4 comentarii:

  1. Buna ideea!
    Nu exista posibilitatea ca sa fie puse in scurtcircuit contactele de la blitz, poate nu-i face bine aparatului???
    Cu un smirghel fin ar fi bine de indepartat foita de Cu de pe partea care intra in suportul ptr.blitz.
    Ptr aparatele care nu suport blitz,se poate face asa ceva pe o placuta ce se poate monta sub aparat pe suportul(piulita) pentru fixarea pe trepied.
    Bafta la fotografie!

    RăspundețiȘtergere
  2. Contactele de blitz sunt sub nivelul plasticului, ca intr-un fel de gauri. Blitzul in sine, pe talpa, are niste pini cu arc care ajung in interiorul acelor gauri si fac contactul electric. Alta chestie mai e un arc pe marginea patinei de blitz care preseaza talpa in sus. Daca crezi ca face scurt, poti da o dunga de vopsea pe mijlocul placutei cu cupru sau sa dai cu smirghel fin cum spui tu.
    Nu stiu cum ar merge pe aparat fara patina de blitz, cum spui tu ar fi o idee, dar trebuie avut grija sa nu incomodeze, in prima faza eu am facut o versiune care imi intra in ochi cand priveam pe vizor :)), am mai cizelat-o si a iesit ce se vede.

    RăspundețiȘtergere
  3. Unde gasesc nivele ca in ultima poza?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Magazin foto-video sau ebay. Sa nu platesti mai mult de 2-3 dolari :)

      Ștergere