luni, 31 martie 2014

Statia de emisie receptie Baofeng 888S

In 2005 mi-am cumparat o pereche de statii de emisie receptie sistemul PMR446 fara licenta (din cele care se gasesc prin magazinele din Romania, de la 80 de lei perechea pina la suta de euro bucata (Midland, Motorola)). Statiile s-au dovedit extrem de utile: in excursii prin natura, la schi, prin orase, am evitat roamingul :). Insa din 2005 pina acum, au obosit si era nevoie de o schimbare. Asa ca am inceput cautarile. Am cautat ceva ce poate indeplini conditiile PMR446 si care sa aibe un pret bun.

!  !  !  !  !  !        IMPORTANT DE CITIT SI DE INTELES      !  !  !  !  !  !
********************************************************************
Inainte de toate doresc sa clarific o problema arzatoare: ce distanta acopera aceste statii de emisie receptie? (cat bate dom'le statia?! :) )

Din nefericire aceasta este o intrebare vaga cu un raspuns la fel de vag. E ca si cum ai adresa intrebarea "de la ce distanta vede cineva lumina lanternei mele?" Astfel ca pe o suprafata plana de pamint, gen campie, lanterna se va vedea de la 4-5 km. Daca esti pe un virf de munte, vei putea vedea aceeasi lanterna de la 10-15 km departare, poate si mai departe daca te uiti cu un binoclu. Astfel daca esti in casa, vei vedea lumina lanternei dintr-o camera in alta doar daca usa este deschisa.

Aceasta este o analogie buna: lanterna emite lumina, statia de emisie receptie emite unde radio. Totusi undele radio trec prin anumite obstacole intalnite in drumul lor, insa in esenta merg pe acelasi principiu ca lumina lanternei pomenite mai sus. Insa la fiecare trecere prin obstacolele intalnite in calea lor, undele radio vor slabi in intensitate (vor fi atenuate). Asadar propagarea undelor radio pe distante lungi depinde de cat de multe obstacole sunt in calea undelor radio.

Principalul obstacol in calea undelor radio este relieful insusi (Pamantul) - este un deal, un munte intre statia ta si statia cu care doresti sa vorbesti? Daca da, deja nu mai este sigur ca undele radio emise de tine vor fi receptionate de celalalt. Chiar si curbura planetei Pamant este un obstacol in calea undelor radio. Daca in schimb esti pe un virf de munte si VEZI cu ochiul liber zona unde este celalalt, lucrurile vor merge FOARTE BINE - el te va auzi bine, tu il vei auzi pe el (undele radio nu au obstacole in calea lor) - si asta se poate petrece pe o distanta considerabila (20-30km). Daca intre tine si celalalt sunt obstacole gen padure (vegetatie), cladiri, atunci din nou apar probleme de receptie, undele radio fiind slabite din cauza acestor obstacole.

Chiar daca sistemul PMR446 fara licenta specifica o putere de emisie de 500mW (jumatate de Watt, "o nimica toata" vor exclama unii), aceste statii de emisie receptie se pot folosi pe distante foarte mari DACA nu sunt obstacole intre cele 2 puncte.

De asemenea trebuie inteles ca atenuarea (slabirea undelor radio) este crescuta pe distante scurte (de exemplu atenuare per 100 de metri), de aceea nu este corect sa se considere ca daca PMR446 are 0,5W si "bate" 3km, atunci 5W (de 10 ori mai mult), bate 30km (in teorie, in spatiul cosmic (in vid adica), ar duce la o crestere de doar 3,16 ori, nicidecum de 10 ori). Concluzia: mai multa putere nu ajuta cu nimic!
 
Revenind la analogia cu lanterna, legat de obstacole: daca am fi intr-o lume de gheata, lumina lanternei ar trece prin anumite obiecte de gheata daca acestea sunt facute din apa curata, daca obiectul este facut din apa murdara, sa spunem noroi inghetat, nu am vedea lumina lanternei. La fel si undele radio din aceasta banda de frecvente (400 MHz - 470 MHz, lungime de unda 70cm): prin anumite obiecte vor trece (adica vor fi foarte putin slabite, atenuarea va fi minora: hirtie, sticla) sau vor fi oprite sau atenuate puternic (metale, beton armat, piatra, apa (vegetatia, copacii contin apa...) etc) - este o abordare simplista dar care poate ajuta la intelegerea fenomenului.

De aceea, nu platiti sume mari doar pt ca scrie pe cutie ca "bate 12 mile (20 km)", in mod cert si una care nu are scris merge la fel. Daca totusi sunteti dispusi sa cheltuiti, platiti sumele mari pt functionalitati, pt accesorii si pt fiabilitate caci aceste elemente vor face aparatul util si il vor ajuta sa reziste utilizarii indelungate.  

Acum cateva cifre legate de utilizarea normala (nu vorbim de cazuri extreme, norocoase, singulare si greu repetabile) a unei statii de emisie-receptie PMR446, la nivelul solului - raza de actiune este data in kilometri  (metri unde este cazul):

In natura, teren plat, campie, virfuri de munte            2.5 km - 5 km
Zona de case (parter + mansarda) pe teren plat           1.5 km - 2.5 km
Zona de oras / din masina in alta masina                     0.5 km - 1.5 km
In interiorul cladirilor                                                  0.5 km -   4 - 5 etaje
Intre blocuri / cladiri inalte                                          150 m - 500 m
Paduri rare, vegetatie moderata, culmi, platouri          1.5 km   - 2.5 km
Paduri dense, dealuri, vegetatie densa                         400 m - 1 km

********************************************************************

Asadar daca aveti nevoie de o statie de emisie-receptie cu 16 canale fixe in banda de frecvente 400 MHz - 470 MHz (in care intra si PMR446), atunci Baofeng 888S este alegerea ideala din punctul meu de vedere. Nu voi intra in detalii tehnice, gasiti pe net asa ceva, insa pot povesti cum am folosit statiile de emisie receptie Baofeng 888S, cum mi se par, minusuri si plusuri etc.

Va recomand aceste statii pentru turele de bicicleta, turele de schi, de drumetie, chiar cu caiacul / barca / la pescuit (sa fie ferite de contactul cu apa); te ajuta sa salvezi bani la roaming in excursiile din tarile care permit folosirea statiilor de emisie receptie PMR446 si in care roamingul inca e la un pret urias (Serbia, Turcia - 1 euro minutul cu Romania). 

Cutia statiei Baofeng 888S




Aparatul in sine se simte solid in mina, carcasa de plastic ii da un aspect profesional (sub carcasa mai este un sasiu de aluminiu, folosit atat ca ecran RF cat si ca radiator termic). 

Statia functioneaza alimentata de un acumulator cu litiu (3,7V si 1500 mAh), ceea ce l-a facut sa mearga bine in conditii de frig (pe munte) - diferit in bine fata de un acumulator NiMH; tine circa 8-10 ore cu 5% din timp pe receptie si 5% din timp pe emisie si cu aparatul undeva la caldura, poate in haina. Acumulatorul putea fi mai mare ca si capacitate, pe la 2000 mAh era excelent. Vara am folosit aparatul circa 2 weekenduri fara sa il fi incarcat (vorbit putin, dar pe receptie 8-10 ore pe zi). Aparatul nu rezista la apa (adica nu ii place sa fie lasat in ploaie sau sa fie scufundat in apa).

Se poate tine bine in mina, degetul mare in imaginea de mai sus ajunge usor la butonul de emisie (PTT)





Statia de emisie-receptie Baofeng 888S in soclul de incarcare (unele cu priza pt State si necesita adaptor de priza)


Se vede butonul de emisie (PTT), sub este butonul care elibereaza squelch-ul (adica se receptioneaza semnalul oricat de slab si cu oricat zgomot este prezent pe canal, o functie buna, care evita lipsa legaturii radio). Mai e butonul pt lanterna.

Statia de emisie receptie Baofeng 888S se foloseste simplu: butonul din stinga se rasuceste si se porneste aparatul (tot de el se regleaza volumul sonor), apoi cu butonul din dreapta se selecteaza unul dintre cele 16 canale (frecvente) si se apasa butonul PTT pt emisie. 
Sforicica albastra de sub statie am pus-o eu pt a avea de unde agata aparatul (vine in pachet si un snur de agatat dupa incheietura mainii, insa am preferat o solutie personalizata).

In marginea opusa butonului PTT, sub un capac protector, este ascuns un conector. 

Acel conector se foloseste la conectarea cablului de programare sau pt microfonul extern.

Conctorul cablului de programare / microfon extern

Statia de emisie-receptie Baofeng 888S cu un microfon extern

Hands-free-ul cu care vine statia (daca il comanzi :) ), eu nu il pot folosi caci casca imi cade din ureche (e prea mare urechea :D )


Va recomand acest sa folositi un microfon extern, pe linga functia de microfon, are si un difuzor in carcasa. Microfonul are un clips cu care se prinde pe breteaua rucsacului, astfel este la indemina si auzim mesajele clar si de la inceput (nu trebuie sa ne oprim, sa dam jos rucsacul si sa cautam statia, apoi sa intrebam cine ne cheama si ce a vrut sa spuna, statia sta protejata in rucsac).

Daca este necesar, la microfonul extern se pot conecta orice casti audio care au un jack de 3,5 mm

De asemenea combinatia statie emisie-receptie si microfon este ideala in turele de iarna sau cand este vreme rece. Personal recomand ca aparatul sa stea la caldura in haina, astfel prelungim viata acumulatorului (spus simplu - la temperaturi joase, acumulatorul tine putin, chiar daca a fost incarcat in prealabil).

Din cauza ca in carcasa microfonului este si un difuzor, mesajele se aud clar, microfonul fiind plasat aproape de cap



 
 Microfonul poate fi utilizat comod, este plasat linga gura, ferit de intemperii. Apesi simplu pe butonul de emisie, butonul este mare, se apasa usor cu manusa


Cablul de programare - pe portul USB

Aparatul nu poate fi utilizat direct, trebuie programate frecventele permise de standardul PMR446. Pentru a programa aparatul de emisie receptie Baofeng 888S, este necesar un cablu de programare. Softul Baofeng BF-480 se gaseste pe pagina producatorului (este legal si nu necesita torenti sau alte chestii riscante). 


Actualizare 2017: din cauza ca circuitele integrate din aparatele din 2017 sunt diferite de cele de la aparatele de acum 3 ani, programarea cu softul de la Baofeng BF-480 nu mai functioneaza, timingul de pe portul serial e diferit. Asa ca folositi softul Baofeng ZT-V68. (pina in momentul de fata, nici CHIRP nu poate programa noile aparate)

Conectorul SMA de la statie (SMA tata)

Conectorul pereche de la antena (SMA mama)




Cum spuneam: 2 Watt mai mic sau egal cu 5 Watt :)

Placa electronica este asezata pe un corp de aluminiu - simplu si solid. Acest ansamblu nu este etans, deci nulasati statia in ploaie sau nu o scufundati in apa



Actualizare 2017: noile aparate se pare ca sunt construite in mod diferit, desi arata identic. 
Masura de cost saving mai degraba decat de imbunatatire a functionalitatii. 
De exemplu, placa electronica este mai mica in comparatie cu cea initiala


Actualizare 2017: noile aparate folosesc butoane tip snap metal dome, initial se foloseau push buttons


Actualizare 2017: si cipurile de baza sunt schimbate, controllerul are codul sters de pe capsula.

Conectorul de antena (SMA tata) are pinii lipiti pe placa electronica, in caz ca este necesar sa se ajunga la partea cu componente electronice, este necesara dezlipirea conectorului de antena

 Statia se poate programa cu frecventele dorite pentru emisie si pentru receptie (adica radioamatorii o pot utiliza pt lucrul cu repetoarele in banda de 70cm, cu shift de frecventa), se poate programa puterea de emisie (care este de max 2Watt, nu 3 Watt, nu 5 Watt - producatorul scrie pe statie ca P mai mic sau egal cu 5 Watt :)  , si nu minte, 2 e mai mic sau egal cu 5).

De asemenea se pot programa si alti parametri, functii (nivelul de squelch, VOX-ul). A, sa nu uit, statia de emisie receptie Baofeng 888S are si functie de lanterna :D

Programata pe puterea minima (0,5 Watt) si cu frecventele corespunzatoare, statia este compatibila cu statiile comerciale (acele statii cu 8 canale si cu 38 de coduri (tonuri CTCSS)) - adica sistemul PMR446.

Costul variaza, la final ajungi la vreo 30 de dolari (taxe vamale, cablul de programare) + microfon extern inca vreo 15 dolari, dar merita banii. Ca si accesorii, exista hands-free, acumulatori de schimb, hands free de pus pe gat si cu buton de emisie separat, adaptor pt alimentat de la bricheta auto (in loc de acumulator), huse. De asemenea se gasesc si piese de schimb (carcasa, butoane, antene, etc).

25 de comentarii:

  1. foarte fain articolul, simplu si la obiect , abia astept sa le incerc :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Te salut,am achizionat o statie boafeng 888 fara cablu de programare, iar statiile prietenilor mei sunt pe alta frecventa acea de 446 , iar dupa cateva ore de studiere pe google am aflat de ce nu compatibili din cauza frecventelor. Intrucat in 5 zile plec incediu si nu am timp efectiv pt a prima comanda de cablu usb , am rugamintea daca detii un astfel de cablu si daca ma poti ajuta cu rescrierea frecventelor chiar si contracost! Astept a ma contacta daca ma poti ajuta la 0766712350 -Valentin Tomeci, multumesc

    RăspundețiȘtergere
  3. la final de sept2014 miau venit si mie statiile din china, model BF-388A (interior de 888S / exterior de UV-6)...pana acum leam testat in oras, in jurul blocului - bat cam 100m prin 4-5randuri de blocuri, plus interferente la greu de la 2 relee GSM si wifi fara numar in zona. De la 2blocuri calitatea semnalului scade dar se poate comunica.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred ca ai interferente de la GSM sau de la WiFi, au alte frecvente, mult prea mari pt statie. E normal sa ai raza mica de actiune in oras.

      Ștergere
    2. sunt sceptic in privinta faptului ca programata cu 0,5w devine pmr legal. dupa lege un aparat pmr nu poate avea antena demontabila pe cand baofeng e demontabila

      Ștergere
    3. Ai dreptate, "uses integral antennas only". Cred ca poti modifica antena intr-un mod care sa faca statia PMR 100% daca tii la acest aspect. Multumesc de observatie!

      Ștergere
  4. se merita sa schimbi antena lui cu alta mai lunga? respectiv Nagoya NA-771 ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Posibil sa te ajute o alta antena, dar nu prea mult. Depinde si frecventa pe care emiti, antena mentionata de tine e dual band, sti cum e cu lucrurile care sunt de toate si la pret mic... Totusi 10-15$ nu e un risc mare, poti incerca sa vezi daca te ajuta, daca o iei sa imi spui si mie te rog cum merge cu noua antena, eu nu am incercat.

      Ștergere
  5. ma intereseaza de unde pot face rost de un cablu de date pentru un baofeng uv 3r plus si dac' pot decoda statia mentionata sa emita in 27 mhz (canalul 22 auto). astept raspuns si multumesc frumos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cablu de date - iti iei de pe net, dar mare grija daca e cu chipset Prolific, ai mari sanse sa nimeresti unul cu chipset contrafacut si sub Windows, dupa ultimul update, nu mai merge. In manualul lui Baofeng UV3R+ scrie asa: Frequency Range: 136-174 / 400-470MHz. Deci nu poti folosi pt CB.

      Ștergere
  6. Avand in vedere ca , cunosti bine aparatul, spune-mi daca ai incercat sa-l programezi cu frecvente VHF. Eu am programat in cele 16 memorii atat frecvente VHF cat si UHF dar in modul operativ imi functioneaza doar pe UHF, in pozitiile cu frecventele VHF se aude doar un ton 1Khz.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am programat doar canale PMR si canale din banda de 70cm pt radioamatori. Cred ca e normal sa se auda 1kHz, probabil e modul in care aparatul incearca sa iti spuna ca acolo nu e ce trebuie programat. In definitiv scrie in manualul tehnic ca aparatul stie doar 400 - 470 MHz. Daca vrei VHF/UHF, Baofeng are alte aparate tip dual band.

      Ștergere
  7. am doua statii Baofeng BF 888s si doua cobra MT500 din pacate nu comunica intre ele (888s - cobra). daca aveti vreo idee va rog sa-mi spuneti. va multumesc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 888s direct din fabrica nu este programata cu frecventele PMR446, deci nu poate fi folosita cu alte statii (de exemplu MT500). 888s intre ele ar trebui sa mearga, dar ce folos. Asa ca 888s trebuie sa fie programate cu frecventele corespunzatoare, programarea este descrisa in articol.

      Ștergere
  8. ciao Catalin, nu demult am achizitionat doua statii d'astea, si am constatat ca pot comunica intre ele.cum pot sa stiu daca sunt presetate pmr sau daca foloseste frecventza legala? cat desptre antena detasabila... :( cum se poate legaliza?

    RăspundețiȘtergere
  9. ciao Catalin, am achizitionat de curand doua statii d'astea si constat ca se poate comunica intre ele, cum as putea sti daca folosesc frecventa pmr sau daca sunt compatibile si cu alte statii pmr? cat despre antena detasabila... cum as putea-o "legaliza"?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Statiile in forma in care sunt vindute pe internet au programate din fabrica 16 frecvente similare tuturor statiilor, din acest motiv se pot folosi una cu cealalta. Ideea e ca nu sunt din cele 8 frecvente PMR446 (ma rog, ca sa fiu exact, e o singura frecventa PMR). Poti sa vezi ce anume e programat daca citesti continutul statiilor. Antena o poti lipi de carcasa si nu mai este detasabila :)

      Ștergere
  10. Ciao, inca o intrebare. Undeva mai sus s-a discutat ceva despre acei 0.5w putere de emisie. bf-888s au undeva la 1-2w sau poate chiar mai mult daca nu ma insel. cum se poate seta la cei 0.5w? si step-ul de 12.5hz (sursa ancom)?....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din softul de programare, vezi in articol ce soft se foloseste. Acolo aceste optiuni sunt disponibile si e pot seta la valorile dorite.

      Ștergere
  11. Salut ,baofeng uv-5r se poate programa in canalul 22(tir)frecventa 27225mhz?Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Statiile CB merg pe banda de 27 MHz, cele de la Baofeng lucreaza in alte frecvente mai mari. (cea din articol "Asadar daca aveti nevoie de o statie de emisie-receptie cu 16 canale fixe in banda de frecvente 400 MHz - 470 MHz (in care intra si PMR446), atunci Baofeng 888S este alegerea ideala din punctul meu de vedere.")

      Ștergere
  12. Ce frecvente setezi la baofeng pt a fi pe canalu 22

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu exista canalul 22 pe banda pe care functioneaza aceste statii, 22 e la CB.

      Ștergere
  13. Buna, as dori sa comand 4 statii - imi poti spune te rog daca merg toata 4 intre ele asa cum vin de pe internet sau mer 2x2 si 2x2.
    Trebuie programate sa mearga in grup de 4 ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut, poate merg poate nu merg toate intre ele, vin din China nu poti sti ce au programat. Cel mai bine este sa fie programate sa utilizeze MACAR frecventele legale, nu sti peste cine te bagi si um ajung ei la tine (iar aia cu utilizarea in creierii muntilor poate sa nu mai tina). Cauta pe cineva sa ti le programeze, asa vei putea sa le utilizezi impreuna cu altii care au setate frecventele legale.

      Ștergere