luni, 31 martie 2014

Tura primavarateca in Valea Almajului

Din motive de trecut la ora oficiala de vara, am pornit mai greu duminica, adica de abia pe la ora 8 am inceput sa ma pregatesc de plecare. La ora 9 eram deja gata pentru o tura la care ma gindeam de ceva vreme: Eftimie Murgu - Rudaricile (una dintre ele) - Pregheda - Stirneac (capatul drumului forestier de pe Valea Putnei) - satul Putna.



Pe de alta parte, anul trecut am fost cu o trupa faina pe Rudarica Mica si am coborit la Eselnita, insa spre nenorocul nostru am fost in ceata densa in zona de altitudine superioara si nu am vazut nimic. Asa ca m-am simtit dator sa revin cu poze facute pe o vreme mai buna ca sa le pot arata pe unde am trecut si de ce nu, poate sa ii conving sa revina :)



Pe valea cu morile de la Rudaria


Deci la ora 9 plec din Prilipet, ajung la Eftimie Murgu (Rudaria), de acolo incep sa urc pe valea cu morile, ajung la finalul drumului asfaltat.



La cantonul silvic Halinga ma opresc sa rontai ceva, mai beau apa, apoi la intersectia Rudaricilor, decid sa merg la dreapta pe Rudarica Mica. Am parte de soare, urcusul este placut, nu e frig. Frunzele cazute de anul trecut dau un aspect foarte fain drumului, ogasele curg, asa ca am apa de baut din belsug.

Pe Rudarica Mica

Falnic!


Iarna a trecut pe aici, nu v-a gasit, v-a lasat un semn




Usor ajung si la intersectia cu drumul care duce la Bania / Ravensca (la dreapta), acolo eu merg mai departe la stinga.


La stina de pe Rudarica Mica


In final ajung la stina de pe Rudarica Mica. In fata vad releul radio, in octombrie 2013 eram linga el la 10 metri si de abia se zarea in ceata. Acolo la releu merg spre stinga, urc putin si ma opresc sa vad peisajul spre Dunare. Doar spinari impadurite pina la Dunare.



Imi continui drumul, incep sa cobor usor si ajung la alta intersectie unde e stina de la Pregheda. La intersectia aceasta, la dreapta, in jos se ajunge la Eselnita, in fata (sau la stinga) se merge catre exploatarea de carbune la suprafata de la Pregheda. Drumul este parcurs de utilaje grele, acum e cu nori pina la genunchi, caut cumva sa ocolesc prin padure.

Mai merg putin, la stinga se face un drum care urmat te coboara la Rudaria pe Rudarica Mare sau te poate duce spre virful Svinecea Mare. Inca putin si prind un loc bun de admirat virful Svinecea Mare. Interesant virf: un deal inalt de pe care se ridica un fel de coloana gigantica de piatra.

Intr-un final ajung si la Pregheda, vad utilajele, merg mai departe si gasesc un loc frumos de luat prinzul cu vedere la virful Svinecea Mare.



Incalzesc la arzatorul cu alcool o pasule cu carnati, mai maninc niste fructe, mai beau apa, parca as mai zabovi inca niste ore, asa bine era. Totusi ma adun si pornesc mai departe, caci de abia acum urmeaza partea complicata.

Virful Svinecea Mare (1224m) din Muntii Almajului

Spre Corhanul Rudariei


Incep sa urc Corhanul Rudariei, descopar un punct geodezic si o gramada de bolovani. Inca putin si incep sa merg prin padure.

Aici incerc sa merg pe culmile impadurite, apoi sa cobor pe a doua vale importanta la stinga. Cumva ma invart pe acolo, ma bag prin lastaris si de abia dibuiesc drumul corect.

Tactica a fost sa cobor pe un fir de apa, o alegere buna caci am ajuns in final fix la capatul drumului forestier de pe Valea Putnei. De acolo aveam doar de coborit 20 km pina in satul Putna.

Am iesit la liman

La capatul drumului, adinc in padure nu se vede ce se petrece

De aici mai sunt 20 de km pina la asfalt in satul Putna

Meandrele riului Putna

Drumul de pe Valea Putnei este un drum cu gropi, balti, am incercat sa ocolesc aceste elemente, nu vad sensul sa ma fac ca porcul (tot eu trebuie sa curat si sa intretin bicicleta...). Totusi, in sat am ajuns plin de noroi. 

Un fel de lac




Aici scrie ca suntem pe drumul forestier de pe Valea Putna, deci apa trebuie ca se cheama Putna


Din Satul Putna incepe drumul asfaltat, care ma duce la Prigor, apoi la Patas si de acolo la Prilipet, locul de unde a pornit aceasta tura de dimineata.

Daca ar fi sa recomand aceasta tura, nu as face-o 100%, as recomanda urcarea pe Rudarica Mica pina la Pregheda, insa mai departe as merge la Putna pe Dealul Radacina si pe la Tilva Inalta, aceasta spinare este cu poieni si peisajul care ti se ofera este fermecator. Coborirea pe drumul de pe Valea Putnei nu ofera vizibilitate (este un drum forestier axial, nu are cum).
    



Iata si ruta parcursa:

Route 2,535,227 - powered by www.bikemap.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu