luni, 22 decembrie 2014

Cum golim de apa un boiler electric de 80 litri?

 Un comentariu indica faptul ca aceasta metoda poate distruge supapa de siguranta a boilerului. Golirea pe care eu am facut a fost in contextul in care trebuia sa evacuez boilerul din baie si nu ma mai interesa starea acestuia, mergea la gunoi oricum.
*******
Chiar asa, avem un boiler electric mare, de 80 de litri, suspendat pe perete si dorim sa il dam jos, boilerul este plin cu apa. Asadar 80 de kg + 20 de kg masa boilerului. Cum procedam?

De pus pe perete l-am pus usor ca era usor :), deci ar trebui sa il facem la fel de usor, adica sa il golim de apa.

1. Deconectam boilerul de la priza de 220Vca

2. Oprim roinetul de apa rece care alimenteaza boilerul electric

3. Il lasam asa cel putin 24 de ore astfel incat sa scada temperatura apei din el (altfel apa fierbinte ne curge pe mina)

4. Mutam tot ce ne incurca din jurul si de sub boilerul electric: carpe, haine etc si pregatim un lighean, o cadita in care sa se scurga apa, niste carpe, mop si galeata - in imagini este un caz favorabil in care am pus un scaun peste o masina de spalat  aflata sub boilerul electric, apoi pe scaun am pus un lighean - caz ideal




5. Luam o cheie universala (mocs parca se cheama) de instalator si incet demontam tevile care leaga apa calda din boilerul electric si apa rece catre boiler. Atentie: nu demontam supapa de sigurnata de pe boiler, apa se scurge rapid, producem o mica inundatie! Demontam teava de sub supapa respectiva, ca in imagine:



6. Dupa ce am demontat tevile, luam un bat sau o surubelnita si apasam in supapa de siguranta a boilerului pina cand apa incepe sa curga in lighean. Supapa respectiva are menirea sa nu lase sa se scurga apa rece din boiler in cazul in care apa rece se intrerupe; boilerul s-ar goli si s-ar supra incalzi (plus rolul explicat intr-un comentariu mai jos).

In dreapta se vede supapa de siguranta in care introducem batul / surubelnita

Supapa are desenata pe ea chiar o sageata care ne arata cum sa introducem surubelnita :)
(ma rog, nu chiar de asta)

Surubelnita apasa pe dopul supapei de siguranta, ridicandu-l, astfel apa se scurge pe linga dop; cand scoatem surubelnita, greutatea apei apasam pe dop si astfel dopul opreste apa sa se scurga (dopul are si un arc care il tine in pozitie) 

****!!!!!!!!**** Posibil ca aceasta metoda sa afecteze functionarea ulterioara a supapei, deci daca doriti sa refolositi boilerul, fie il goliti altfel, fie inlocuiti supapa cu una noua !!! 
 
7. Cand se umple ligheanul, il golim si ne intoarcem la pasul 6 pina cand se scurge toata apa din boilerul electric de 80 de litri. Daca avem un furtun care sa mute apa din lighean in WC sau in ghiuveta, e si mai simplu.






8. Dupa golire putem demonta si supapa boilerului si apoi dam jos boilerul de pe perete.

Metoda necesita un timp pina golim toata apa, insa nu inunda, nu lasa apa pe jos si e buna daca nu ai un furtun la indemina.   

54 de comentarii:

  1. Multumesc pentru sfaturi, am inteles cum se face, sper sa functioneze si la mine pentru ca trebuie schimbat...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. MULTUMESC SI EU PTR DETALII, DAR MA GANDESC LA SUPAPA PTR A O REFOLOSI NU ESTE MAI BINE SA O DEMONTEZ DIN FILET? ASTEPT UN SFAT ! MULTUMESC

      Ștergere
  2. Multumesc pentru sfat ai fost foarte explicit.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc pentru sfat, ai fost foarte explicit.

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc pentru sfaturi, ai fost foarte explicit.

    RăspundețiȘtergere
  5. Si cu furtunul, daca avem, cum se procedeaza?

    RăspundețiȘtergere
  6. Si cu furtunul, daca avem, cum se procedeaza ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu ma gandeam sa pun furtunul in ligheam si din lighean sa curga apa prin furtun in chiuveta sau in vasul de WC. Asta ca sa evit sa tot iau ligheanul si sa il golesc in chiuveta / vasul de WC

      Ștergere
  7. buna ziua,
    ok, demotam tevile(apa calda,rece) ,apa va curge pe ambele tevi dupa ce apasam cu surubelnita pe supapa? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, apa curge doar pe teava cu supapa, țevile în interiorul boilerului sunt la înălțimi diferite, cea cu supapa este pe fundul boilerului. Pe de alta parte, apa ar începe să curgă de cum am desface teava fără supapa.

      Ștergere
    2. Nu, apa curge doar pe teava cu supapa, țevile în interiorul boilerului sunt la înălțimi diferite, cea cu supapa este pe fundul boilerului. Pe de alta parte, apa ar începe să curgă de cum am desface teava fără supapa.

      Ștergere
  8. Multumesc mult pt raspuns. Inca nu am golit boilerul deoarce inca nu a scazut temp apei din el. Problema la el este urmatoarea: la apa rece este presiunea ok dar la apa calda este presiunea foarte mica, am schimbat bateria de la dus dar la fel, presiune mica la apa calda . aveti idee de ce? Multumesc mult

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu sunt instalator ca sa pot da un raspuns precis. Dar eu personal as depana cumva tot lantul respectiv pina cand descoper unde este problema (costa ceva timp, poate bani, poate anumite parti nu se pot diagnostica).
      Adica trebuie verificat boilerul, tevile care duc apa, robinetii etc etc.
      Ce se intampla daca la teava care ia apa calda de la boiler legam direct apa rece: presiunea este afectata?
      Ce se intampla daca scoatem din circuit un robinet si in locul lui punem o bucata de teava/furtun si alimentam pe direct: scade presiunea sau nu?
      Poate anumite tevi sunt colmatate, poate anumiti robineti nu mai se deschid suficient, poate in boiler e ceva, nu stiu.
      Cel mai bine este sa ai un instalator de incredere, altfel vine unul, spune ca "precis" e cutare lucru defect, il inlocuieste, pe banii tai, se dovedeste ca nu e ala defectul, apoi mai incearca si uite asa omul face practica gratis :) - si atunci nu mai bine iti platesti tu practica :) ?

      Ștergere
  9. Foarte utile instructiunile! Multumim!

    RăspundețiȘtergere
  10. A fost util să aflu cum golesc un boiler. De fapt am unul la tara și iarna e posibil să înghețe. Mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
  11. Am un boiler de 80 litri si vreau sa-l dau jos. A bubuit din cauza unui instalator amator care a inlaturat supapa pentru ca in ultimul timp, nu stiu din ce cauza curgea foarte multa apa. De doua ori, peste noapte, s-a umplut o galeata de apa si a dat peste. Atunci l-am chemat pe acest amator, carpaci, nu stiu cum sa-i mai zic, mi-a inlaturat supapa si la doua saptamani de functionare a bubuit. A sarit capacul de sus din cauza presiunii f. mari. Nu se mai poate face nimic, asa ca a trebuit sa cumpar altul.Toate bune si frumoase dar nu stiu sa-l golesc. Daca ar fiavut supapa l-as fi golit pentru ca am inteles cum se face dar in cazul asta, nu mai stiu. Va rog frumos ajutati-ma cum sa fac. Va multumesc din suflet.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu sunt instalator de meserie, sunt din categoria carpaci la mine acasa pe banii mei :) asa ca sfatul meu e doar informativ.
      Scoateti boilerul din priza si apoi lasati sa curga apa la robinetul de apa calda de la chiuveta pina cand simtiti ca apa este rece, semn ca toata apa calda din boiler s-a scurs. El fiind scos din priza, nu mai face alta apa calda.
      Apoi trebuie sa opriti apa rece de la robinetul general, ca sa nu mai intre apa rece in boiler, verificati asta cu robinetul de apa rece de la chiuveta, daca nu mai curge apa rece acolo, nu se mai umple nici boilerul cu apa rece.
      Ma gandesc ca fara supapa respectiva, simpla desfacere a tevilor de la boiler va lasa apa sa curga din boiler. Sa aveti la indemina mop, carpe, galeti, butoaie de plastic, ceva unde sa lasati apa sa curga si mai un ajutor.
      Desfaceti repede tevile (sa nu stropiti peretii si sa nu curga multa apa pe jos), lasati sa curga apa in galeata, cand se umple galeata puneti degetul la teava, apoi ajutorul varsa galeata la WC, si tot asa pina la golirea completa.
      Apoi luati jos boilerul defect, il inlocuiti cu cel nou, cu supapa. Ca sa nu curga tevile, folositi banda de teflon sau calti (aici am cateva detalii: http://catalinsimion.blogspot.ro/2010/11/racord-de-apa-rece-la-o-masina-de.html)
      Supapa respectiva are rolul sa nu lase apa calda sa curga din boiler daca se intrerupe alimentarea cu apa rece, boilerul s-ar supraincalzi si defecta.
      Succes!

      Ștergere
  12. Am inteles cum se goleste un boiler electric, numai ca eu tot nu stiu sa-l golesc pe al meu, intrucat un amator de instalator i-a desfiintat supapa (n-am fost acasa sa-l avertizez) si dupa doua saptamani de functionare, a bubuit, dislocandu-i capacul de sus. Vreau sa-l golesc si nu stiu cum sa fac. Daca stiti cumva, va rog ajutati-ma cu un sfat. Va multumesc din suflet.

    RăspundețiȘtergere
  13. Se opreste alimentarea cu apa apoi se desface teava unde a fost supapa si ar trebui sa curga toata apa din boiler.

    RăspundețiȘtergere
  14. salut! eu am un boiler ,,LIKE,, de 80L a inceput sa picure apa in capac, acolo unde e alimentarea cu curent am gasit legaturile ude, cred ca a facut un scurtcircuit ceva ca nu era nimeni acasa si cand am venit l-am gasit oprit iar temperatura scazuse.cred ca trebuie inlocuit iar intrebarea mea e daca acele ,,agatatori,, de perete sunt la aceleasi dimensiuni la tipul asta de 80 pentru ca poate nu gasesc aceiasi marca. nu as vrea sa dau alte gauri in perete

    RăspundețiȘtergere
  15. salut! am un boiler marca LIKE de 80L care este fisurat,vreau sa-l inlocuiesc dar nu mai gasesc aceeias marca/tip .intrebarea mea este ,,agatatorile,, de perete sunt la aceeias dimensiune la majoritatea modelelor de 80L fiindca nu as vrea sa dau alte gauri in pereti

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La mine sunt 2 carlige in perete si pe boiler o platbanda. Asadar cred ca e un mod universal de prindere, agati efectiv boilerul. Insa trebuie analizat in prealabil daca e cazul sa fie reutilizata prinderea din perete.

      Ștergere
  16. in final am gasit o solutie mai economica financiar, adica inlocuiesc doar rezistenta care a ,,explodat,, imi picura apa doar in zona rezistentei, am desfiletat rezistenta (dupa ce am golit boilerul de apa)si am ajuns la concluzia ca ma costa mult mai putin ,cam 35 de lei sper sa fie si buna la banii astia, am vazut la Dedeman. inrebarea mea este deca eu am avut rezistenta model indoit pot sa iau una dreapta de aceeiasi putere 1200w, pe asta de abia am scos-o din boiler am strambat-o de tot, ma gandesc ca daca as fi vrut sa o scot sa o curat nici nu puteam, o distrugeam cand o scoteam

    RăspundețiȘtergere
  17. Asa cum am spus-o si in alte rinduri, nu pot da un sfat avizat. Doar informativ cel mult. Daca noul element de incalzire are aceeasi putere si se potriveste in boiler, adica se inchide etans boilerul, ar trebui sa mearga. Nu stiu insa cum se face etansarea, poate cu silicon de temperaturi inalte (de culaore rosie de obicei). Ar mai trebui asigurata impamintarea sa nu te curenteze.

    RăspundețiȘtergere
  18. salut! va scriu din nou ca sa vedeti ce am patit: am inlocuit rezistenta boilerului, s-a potrivit la fix,doar ca nu avea si anodul de magneziu,s-a infiletat cum trebuie a functionat o luna dupa care intr-o noapte un contact electric al termostatului s-a topit,a luat foc capacul de jos al boilerului,plasticul arzand a aprins bazinul de la wc aflat pe perete sub boiler, noroc ca ne-am trezit la timp,cand deja baia si bucataria s-au umplut de fum a ajuns mirosul de fum in dormitor. nu stiu exact ce a cauzat micul incendiu dar ma bucur ca am scapat doar cu atat. Mai bine il inlocuiam de cand s-a stricat si nu mai improvizam nimic. am cheltuit mai mult acum,am luat boiler nou,bazin wc nou,am zugravit baia si bucataria fara sa vreau...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. posibil cauze; cablu electric prea subtire, legaturi electrice imperfecte, siguranta pe acel circuit prost dimensionata ( prea mare), impamantare pe acel circuit lipsa etc

      Ștergere
  19. buna ziua , am si eu o intrebare , dupa ce golesc boilerul si vreau sa il pun iar in functiune , trebe sa scot aerul din el ? sau cum se procedeaza ? multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, trebuie scos aerul din boiler in sensul ca il legi inapoi la apa rece, apa rece intra in boiler, il umple si scoate aerul din boiler. Doar atunci e recomandat sa il bagam in priza. Daca rezistenta electrica de incalzire merge in gol fara sa aibe apa in boiler, rezistenta electrica se poate defecta

      Ștergere
    2. mersi mult de ajutor , asta am facut :D

      Ștergere
    3. scos din priza dai drumul la apa si deschizi un robinet apa calda si asa iese aierul lasi robinetul deschis pana curge apa cum trebuie și dupa poti baga in priza

      Ștergere
  20. Pff....asa ceva! Sunteti nebuni rau frate! Supapa aia este o piesa de siguranta, se monteaza pentru a proteja serpentina sa nu crape in caz de suprapresiune! Sunt setate sa tina pana la 2.8-3 bari. Dupa aceasta presiune arculetul deschide si elibereaza sistemul de suprapresiune. Sub nicio forma nu se impinge cu ceva in acel arc care este un termobimetal si se poate defecta! Nu este o supapa de retinere! Cand faci montajul unui boilar in filetul acela de la apa rece se va monta un teu. In acel teu se va monta un alt teu in care se va monta un robinet de golire, un vas de expansiune, dupa care aceasta supapa de siguranta urmata de un robinet de izolare. Ceea ce ai prezentat tu, este o aberatie, o greseala totala si nonprofesionala! Basca multi o mai iau si drept buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu este un termobimetal, nu da afara la temperatura, mai precis la presiune, si nu tine la 2,8-3 bari, poate la 6-7 bari. Vezi, noi avem deja 4 bari pe instalatie de la retea!

      Ștergere
    2. Corect asa se procedeaza prin montajul unui robinet inaintea supapei.

      Ștergere
    3. Supapa nu are si optiunea de golire-eliberare apa? La parimtii mei asa golea tata apa din boiler ca sa schimbe rezistenta ce incalzea apa.

      Ștergere
  21. vorba multa 2 bani nu face se demonteaza, teava,sau furtunele de alimentare.apa rece ,si apa calda .dupa se demonteaza supapa de sens`\\ de la apa rece .si se goleste Boileru de apa.se demonteaza rezistenta boilerului, o scimbi daca ie cazul daca nu,nu se curata interiorul boilerului, de mizerie ..calcar .si ie ca nou . MARE INGINERIE.

    RăspundețiȘtergere
  22. Buna ziua!Daca golim boilaru de apa sa nu inghete pe timp de iarná ,vine apa iar in boilar

    RăspundețiȘtergere
  23. Mulțumesc mult pentru indicațiile date au fost de mare ajutor, Mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere
  24. Salutare ,Cum scot aerul din boiler . Boilerul e nou

    RăspundețiȘtergere
  25. Baaaa, ce m-ai salvat de la o durere de spate!
    Multumesc.
    Doar o mica precizare pot face:
    In loc de cele 24 de ore, se scoate din priza si apoi dat drumul la apa calda pana se raceste.

    RăspundețiȘtergere
  26. Am un boiler junior dece curge apa rece prin supapa

    RăspundețiȘtergere
  27. Am un boiler la curent junior dece curge apa prin supapa

    RăspundețiȘtergere
  28. Salut am un boiler de 80 de litri si la supapa de sens îmi pică apă dc.Imi puteti da un sfat?

    RăspundețiȘtergere
  29. Buna seara!
    Am un boiler conectat la panou solar si de cateva zile, apa calda curge cu presiune mare si este alba, face spum alba si miroase urat. Aveti idee de ce, va rog? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  30. supapa de siguranta a unui boiler Ariston de 50 l tocmai cumparat (care arata ca in https://mathaus.ro/p/supapa-de-siguranta-alama-argintiu-diametru-1-2-inch/000000000011107311?gclid=CjwKCAjwtdeFBhBAEiwAKOIy5_jLp5Jo7q1fWg2W5WfQxL-jPFeuJ_qttA1qG-Y4AnB4faO0NFP9JhoCxVgQAvD_BwE)
    exista 2 sisteme de arcuri: unul cu comprimare pe directia indicata de sageata si altul care se comprima pe directie perpendiculara.
    Primul impiedica apa sa iasa din boiler in cazul lipsei apei reci in retea, al doilea ar permite iesirea apei din boiler cand presiunea in vas depaseste valoare de protectie (3-8 bari).
    Actiunile celor 2 sunt independente si nu cred ca apasarea atenta cu un obiect bont pe discul supapei, pentru golirea vasului, ar putea s-o defecteze.

    RăspundețiȘtergere
  31. Multumim de sfat, a functional perfect.

    RăspundețiȘtergere