luni, 20 octombrie 2014

Crucea de pe Zăgrage - Valea Minișului

Probabil ca lumea a auzit deja de cascada Bigăr de pe Valea Minișului. A aparut la TV drept o cascada deosebita, totusi ramin la parerea ca este un exemplu clar de ce inseamna in ziua de azi promovarea, manipularea.

Cum se merge pe DN57B din Bozovici spre Anina, se ajunge la pastravaria aflata pe DN57B si de acolo, se vad in fata pereti verticali de stinca, care reprezinta inceputul Cheilor Minișului, mai precis portiunea unde e cascada Bigar. Daca privim cu atentie, se vede o cruce pe un colt de stinca. Este vorba de crucea de pe Zăgrage. Mai jos sunt cateva imagini de la cruce, care dau alta perspectiva locului.

Crucea vazuta din curba de dinainte de pastravarie (pastravaria e pe partea stinga), drumul e DN57B

Crucea de pe Zăgrage in dreapta, in fata se vede pastravaria

Vedere spre Valea Minișului, spre Bozovici

Crucea de pe Zăgrage (atentie pentru curiosi: peretii sunt periculosi, caderile pot fi fatale! Vegetatia poate dezechilibra usor, stinca uda de asemenea este un pericol. Daca mergeti, nu mergeti singuri acolo si fara echipament adecvat)

Pastravaria de pe Valea Minișului

Vedere spre intersectia DN57B spre Valea Poneasca (in centrul fotografiei). Se poate vedea si coronamentul barajului de pe Poneasca (doar barajul exista, lacul de acumulare nu exista)

miercuri, 15 octombrie 2014

dOOua rOOti: Sasca - Ochiul Beiului - Custura Cetatii - Socolari - Sasca

Povestea incepe intr-o duminica frumoasa de toamna, in Sasca Montană, Caraș-Severin. Pornim pe biciclete de la Pensiunea Dora, chiar din spatele bisericii ortodoxe. Ideea e sa mergem spre Sasca Română, pe la tunele (traseul dunga rosie), apoi podul Beiului, apoi Lacul Ochiul Beiului, de acolo urcam pe Dealul Cetății, dupa care ajungem la Socolari, apoi Potoc si inapoi la Sasca Montană. O plimbareala relaxata de duminica, un preambul pt alta tura interesanta cat de curind.

Pensiunea Dora din spatele bisericii ortodoxe din Sasca MontanăUndeva in ultimul plan, in mijlocul fotografiei, apare Dealul Cetății unde dorim sa ajungem  

Ajungem la Sasca Română

Iata-ne si la puntea suspendata peste riul Nera. Cand spui Cheile Nerei, in România lumea cam stie ca sunt niste chei faimoase, multi le-au vizitat, lumea le asociaza cu Ochiul Beiului, Lacul Dracului. Deci nu este un obiectiv turistic de duzina.

Din acest motiv aproape 3 milioane de lei noi s-au scurs pe apa Nerei pt gargara: ajunsi pe primul tronson, zona la tunele, ne oprim des ca marcajul lipsea, ne impiedicam de trunchiuri de copaci cazuti in carare, crengi ne trag de rucsac, PETuri si alte semne de civilizatie zac imprejur. 

Totusi suntem acolo sa ne bucuram, ignoram pe toti si mai pozam cate ceva. Bravo celor ce au grija de parc, banuiesc ca lipsa marcajului e vina voluntarilor care nu au marcat cum trebuie.  

Trecem puntea peste Nera

Pe alocuri lipsa scanduri, altele stau sa se rupa, aventura pura!
 
Ajungem la Fueroaga


La iesirea din tunel

Privind de unde am venit

In tunel

Prabusire la intrarea in tunel. Daca nu e permisa parasirea potecii marcate, este din cauza ca poteca marcata ofera siguranta si nu te pune in pericol. Aici este aparent pe dos.

La podul Beiului nu ne vede nimeni sa ne ceara bani de intrare in parc, asa ca pornim spre Ochiul Beiului Trunchiurile respective strica imaginea. Da, e natura, nu intervenim, dar aici sunt mii de vizitatori, adio virginitate, deci se poate face ceva. 

Ajungem si la canton, poiana e acum pustie, verde. Fara muzici, fumuri si impotenti declarati (...pusca si cureau lata / ce barbat ieream odata, la la la)

Pe harta ii zice Custura Cetatii, nu am mai fost acolo de cel putin 15 ani, asa ca sunt nerabdator sa ma desfat cu privelistea

Lacul Ochiul Beiului 

A venit toamna

De la Ochiul Beiului ne intoarcem spre pastravarie, undeva e un drum la dreapta. Acest drum ne duce sus, deasupra de Potoc / Socolari, in zona cu poieni 

Si iata si dealul cu pricina, urcarea se face pe la liziera padurii, in dreapta imaginii.  


Ce a mai ramas din cetateCoborim


Ma vezi au ba?

Drumul pavat spre Socolari, opera Austro-ungarilor?


Ajungem in Socolari


Din Socolari mergem spre Potoc, apoi din Potoc mergem cat mergem pe asfalt, dupa care, intr-o curba la dreapta, apare un drum agricol si o cruce. O scurtam rapid spre Slatina Nera.Apa in Slatina Nera

Bunari in Slatina Nera

Biserica catolica din Slatina Nera

Ajungem in Sasca Montană

Per total tura este pitoreasca, prinde portiuni si obiective interesante. Poate fi abordata cu moutain bike-ul de incepatori. Aici am pus si o harta:


Route 2,826,432 - powered by www.bikemap.net