joi, 4 februarie 2016

Internetul Lucrurilor va fi cel mai mare robot din lume

Bruce Schneier a scris un articol extrem de interesant care explica bine si simplu notiunea de Internet of Things (IoT) - Internetul Lucrurilor.
Bruce Schneier este expert in securitatea informatica, iar acest articol a aparut in Forbes.com. Traducerea articolului e mai jos (articolul original aici).
************************
Internetul Lucrurilor este numele dat oricarei actiuni care introduce controlul computerului in viata noastra. Deja se pot cumpara termostate care se conecteaza la Internet, becuri inteligente, frigidere si automobile. In curind conecxiunea la Internet va fi aplicata oricarui aparat: lucruri pe care le detinem, lucruri cu care interactionam in public, lucruri care interactioneaza cu alte lucruri.

Aceste "lucruri" vor avea 2 parti separate.

O parte vor fi senzorii care colecteaza date despre noi si despre mediul in care traim. Deja telefoanele inteligente stiu unde ne aflam si, cu accelerometrle din interiorul lor, ne monitorizeaza miscarile. Lucruri ca termostatul si becurile inteligente vor sti cine e in camera. Senzorii legati la Internet de pe strazi si autostrazi wor sti cati oameni sunt acolo si chiar cine sunt ei. Senzorii vor aduna date din toata lumea.

Cealalta parte o reprezinta actuatoarele. Actuatoarele afecteaza mediul in care traim. Termostatul inteligent nu colecteaza datele despre temperatura din camera si despre cine e in camera fara scop, termostatul va regla temperatura corespunzator. Telefoanele inteligente stiu locatia si trimit aceasta informatie catre Google Maps si aplicatia Waze pentru a determina unde sunt blocaje in trafic; daca vorbim de o masina inteligenta fara sofer, automat masina va fi directionata ca sa evite zona cu trafic blocaj sau congestionat. Amazon (site-ul) deja planuieste sa livreze cumparaturile cu ajutorul dronelor autonome.

Internetul Lucrurilor va execua tot mai multe actiuni pentru noi si mai ales in numele nostru.

Interventia umana va fi tot mai putin necesara. Senzorii vor colecta date. Inteligenta sistemului va interpreta acele date si va decide ce sa faca mai departe. Si actuatoarele vor face actiuni in lumea noastra. Gandeste-te la senzori ca la ochii si urechile Internetului, iar la actuatoare ca la mainile si picioarele Internetului si la ceea ce este intre - ca la creierul Internetului. Aceasta face viitorului foarte previzibil. Internetul acum simte, gandeste si actioneaza.


Construim un robot urias global si nu ne dam seama de aceasta.

Am inceput sa numesc acest robot Reteaua Globala (World-Sized Web).

Reteaua Globala - pot sa o numesc WSW? - is mai mult decat Internetul Lucrurilor. Mare parte din creierul WSW va in cloud (n.b. tehnologie informatica care iti permite sa accesezi resurse din retea), pe servere conectate prin conexiuni de internet mobil, WiFi sau retele de date de proximitate (gen Bluetooth). Este mobil, desigur, caci multe din aceste lucruri din Internetul Lucrurilor vor fi in miscare cu noi, in jurul nostru, de exemplu telefonul mobil. Si e ceva persistent. Vei putea sa opresti diverse lucruri ici, colo, but WSW va fi pornita si intotdeauna prezenta.

Niciuna dintre aceste tehnologii nu e ceva nou, dar ele devin tot mai utilizate, mai prevalente. Cred ca asistam la un moment de cotitura pentru retele si pentru informatie asa cum le-am stiut noi. Diferenta in intensitate va deveni o diferenta in tip. Acesta este robotul Reteaua Globala (WSW).

Acest robot va fi tot mai autonom, la inceput simplu si treptat va utiliza posibilitatile inteligentei artificiale.. Dronele cu senzori vor merge acolo unde WSW are nevoie sa colecteze date. Vehicule cu actuatoare vor ajunge in locuri unde WSW trebuie sa actioneze. Alte parti ale robotului WSW vor decide unde sa se mearga, ce date sa se colecteze si ce actiuni sa se realizeze.

Deja vedem aceste lucruri intamplidu-se in teatrele de operatiuni militare, drone care supravegheaza campul de lupta si arunca bombe catre diverse tinte.. Oamenii sunt inca in bucla de decizie, dar oare pentru cat timp vor mai fi? Si cand atat colectarea datelor cat si actiunile rezultante nu vor mai fi atat de critice decat lansarea unei rachete, autonomia va ficeva simplu si natural.  

Ca si marime, WSW va fi un simplu. Va colecta date si va decide actiuni in interesul nostru, doar de asta il construim. Doar ca va schimba societatea umana in moduri pe care nu le putem prevedea, unele dintre ele vor fi bune, unele nu vor fi bune. Va creste profitul celor ce administreaza sistemul. Va da mai multa putere regimurilor politice totalitare. Va creea noi si diverse metode pentru infractori si hackeri. Va cauza modificarea echilibrului puterii in lume si va schimba societati.

Aceste schimbari sunt imposibil de prevazut pentru ca sunt bazate pe proprietati de abia descoperite ale acestor noi tehologii si nu este pe deplin cunoscut si inteles modul de interactiune al tehnologiilor unele cu altele, cu noi ca umanitate si cu mediul natural. In general este usor de prezis schimbarile tehnologice datorate introducerii unor descoperiri stiintifice, dar este foarte dificil de prezis schimbarile societatii ca sirezultat al schimbarilor tehnologice. De exemplu a fost usor de prezis ca schimbarile in motorizarea masinilor (0un motor mai bun) va insemna ca automobilele vor deveni mai rapide. A fost insa foarte dificil de prezis ca aceste motoare si automobile mai bune vor determina mutarea populatiei in zone limitrofe oraselor. Automobilele autonome fara sofer si drumurile inteligente vor transforma din nou orasele in moduri diferite si noi, asa cum o vor face si dronele autonome si senzorii de mediu simpli si ieftini si retelele care ne vor anticipa dorintele si nevoile.

Poate ca robotul WSW este similar unui organism. Dar nu va avea un singur creier. Parte a lui va fi sub controlul corporatiilor si guvernelor. Parti mici vor fi sub controlul nostru al oamenilor simpli. Ce nu e controlabil va fi comportamentul lui, caci este rezultatul a milioane de scopuri si miliarde de interactiuni intre partile robotului WSW.

Trebuie sa incepem sa luam in considerare serios robotul WSW. Piata nu va regla aceste lucruri de una singura. In mod natural, piata este motivata de profit si de beneficii pe termen scurt si aceste probleme necesita mult mai mult efeort de gandire. Profesorul de legislatie Ryan Calo de la Universitatea din Washington a propus in SUA o Comisie Federala pentru Roboti ca un loc unde sa se colecteze expertiza si ideile pentru lumea roboticii. Japonia si Corea de Sud deja se indreapta spre acesta directie. 

Fiind unul dintre cei ce sunt sceptici pentru infiintarea inca a unei agentii guvernamentale, cred ca trebuie sa ne indreptam spre aceasta directie. Trebuie ca creeam Departamentul de Politici (Metode) Tehnolgice care sa se ocupe de robotul WSW in toata complexitatea acestuia. Acest departament trebuie sa aibe competenta sa adune expertiza si informatiile de la alte departamente si mai ales autoritatea de a legifera atunci cand este necesar. Putem dezbate detaliile, dar acum nu exista un organism guvernamental care sa poata controla ceva atat de vast si cu actiuni in atat de multe domenii. Iar intrebarea nu este daca guvernul va incepe sa legifereze aceste tehnologii, ci cat de inteligent va face legiferarea acestora.

Robotul WSW se construieste chiar acum, fara ca cineva sa observe si va fi aici fara ca noi sa stim. Indiferent de ce schimbari va genera in societatea umana, nu ne dorim ca sa ne surprinda.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu