vineri, 9 octombrie 2020

Instalatie solara fotovoltaica - instalarea suporturilor pe acoperis (tigla ceramica)

 Pentru prinderea panourilor solare fotovoltaice (sau a celor de incalzit apa menajera), trebuie instalate agatatorile / consolele / suporturile pe acoperis. Eu am acoperis cu tigla ceramica, deci suporturile necesare sunt unele speciale pentru acoperis cu tigla ceramica. 

Numarul si schema de montaj a suporturilor depinde de marimea, numarul panourilor, regiunea in care se gaseste acoperisul (incarcarea la vint, zapada etc) si ar trebui sa fie data in documentatia proiectului.

Daca faci singur munca aceasta, trebuie sa ai in vedere protectia muncii pentru lucrul la inaltime cat si alte masuri de protectie specifice pentru lucrul cu polizorul unghiular (flexu' clasic).

Aceste suporturi se monteaza astfel incat sa fie prinse pe carpiori, deci se monteaza pe un rind de tigle care sunt plasate peste capriori. Se incepe prin a da la o parte 2 tigle din locul in care dorim sa montam suportul. Cele 2 tigle trebuie sa fie pe linia unui caprior.

Intai suportul trebuie potrivit pe tigla de jos, apoi trebuie potrivit sa stea pe partea plana a tiglei, nu pe partea ridicata, pe valul tiglei. De asemene daca este necesar, se adauga o bucata de lemn de sprijin sub partea de suport care sta in aer, care nu calca pe contrasipca din lungul capriorului.


Am dat gauri mai mari prin contrasipca, apoi am pus 3 suruburi in asa fel incat sa prinda in caprior.
 

Tigla din partea inferioara suportului trebuie decupata ca sa permita suportului sa stea fara sa apese pe aceasta. Decupajul se face cu un polizor unghiular si nu trebuie sa fie mai mare decat zona acoperita de tigla din partea superioara suportului. 

Decupajul din tigla inferioara.

Mai e o problema: tigla inferioara nu mai poate fi ridicata ca sa fie asezata pe sipca din cauza ca are suportul deasupra, de aceea acestei tigle i se decupeaza si partea care o tine agatata de sipca. Tigla decupa in acest fel poate fi acum impinsa sub suport.

Am impins tigla decupata sub suport.

Din cauza ca tigla decupata nu mai are partea care o tine agatata de sipca, tigla respectiva trebuie acum prinsa cu cui / surub (da, stiu, nu cu negrese...)
 
 
Acum trebuie sa decupam tigla din partea superioara a suportului, tigla ce vine peste suport si peste tigla din partea inferioara. Daca asezam tigla din partea superioara pur sisimplu pur si simplu, tigla are sub ea suportul si nu se va aseza bine peste tigla inferioara si apa de pe acoperis poate patrunde pe sub tigla si ne uda la mansarda. Cea de la casa, evident. Mai jos cateva imagini cu tigla superioara nedecupata si care nu se aseaza bine, avand un spatiu mare intre tigle.
 



 
 

De aceea trebuie sa decupam tigla din partea superioara a suportului.
 
Mai jos sunt cateva imagini cu tiglele inferioara si superioara decupate si care se aseaza bine, fara sa aibe spatiu intre ele. Daca marim decupajul tiglei superioare, atunci pe acolo putem trece cablurile panourilor fotovoltaice. (fara sa mai utilizam o tigla speciala de trecere a cablurilor)


Spor la treaba!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu