marți, 10 noiembrie 2020

STM32 Bluepill - Black Magic Probe - diverse

Pe piata sunt o serie de placi la un pret bun si performante mult peste clasicele Arduino, au spre exemplu interfata JTAG, memorie flash din belsug, frecventa ridicata, consum redus, suport in diverse medii de programare, comunitate mare de utilizatori, documentatie bogata samd. Una dintre placile in cauza utilizeaza cipul ST STM32F103C8T6, mai sunt numite Blue Pill. Programarea lor nu este cea mai facila (dpdv hardware), insa sunt o multime de beneficii odata ce stapanesti mediul de dezvoltare / programare. 

Recent am aflat de Black Magic Probe, practic programezi o placa ca sa fie in-circuit debugger, foarte util pt ca iti arata continutul registrilor si astfel eviti ore bune de dat cu capul crezand ca ai un algoritm bun, dar de fapt ai uitat sa faci undeva curatenie intr-un registru.

Balck Magic Probe se poate cumpara, cosata vreo 60 de dolari americani, cumparand una sustii echipa care dezvolta acest proiect. Daca nu iti permiti, exista si optiunea sa programezi tu insuti o placa ieftina Blue Pill sa devina Black Magic Pill.

https://1bitsquared.com/products/black-magic-probe

De pe HackADay: https://hackaday.com/2016/12/02/black-magic-probe-the-best-arm-jtag-debugger/

Sursa: https://github.com/blacksphere/blackmagic

Conversie Blue Pill la BMP: 

https://jeelabs.org/docs/software/bmp/

https://buger.dread.cz/category/stm32.html

(Black Magic Probe este o unealta foarte utila, practic e legatura nosatra cu JTAG, iar daca ai un cip cu JTAG, teoretic poti utiliza Black Magic Probe, spre exemplu cineva a incercat pt ESP32: https://satoshinm.github.io/blog/171223_jtagswdpillblink_jtagswd_debugging_via_black_magic_probe_on_an_stm32_blue_pill_and_blinking_a_led_using_stm32cubemx_libopencm3_and_bare_metal_c.html)

 

Atentie: aveti grija ce cumparati de pe ebay / aliexpress pt ca chinezii au clonat cipul ST STM32F103C8T6, l-au numit (MPN) CS32F103C8T6 (MFR: China Key System & Integrated  Co. Ltd).

Clona vine la pachet cu probleme, dar exista solutii:

http://www.eugenesia.co.uk/2019/07/cs32-blue-pill-clone-connection-problems/

https://stackoverflow.com/questions/56673154/stm32-cube-ide-true-studio-connect-under-reset

https://www.eevblog.com/forum/beginners/unexpected-idcode-flashing-bluepill-clone/

Am aflat despre acest cip clonat dupa ce am cumparat o placa cu 2 relee care sunt comandate prin comenzi trimise prin SMS (placa utilizeaza un SIM de GSM).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu