Informatii generale

miercuri, 25 august 2010

Cum copiezi o cheie de interfon

Situatie: ai o cheie de interfon, insa ai nevoie de mai multe; nu ai timp/bani la dispozitie sa faci copii dupa cheie sau nu sti unde se fac aceste copii.

Nu iti ramane de facut decat sa realizezi singur aceste copii provizorii (pentru ca nu sunt la fel de rezistente/fiabile ca cele originale).

Cheia de care vorbim este modelul din plastic alb transparent (mai sunt si modele din plastic transparent rosu):






Avem nevoie de un scanner A4, un liniar de plastic transparent, banda adeziva transparenta lata.

Asadar se ia cheia originala de interfon, se pune pe scanner si se scaneaza (600 dpi e ok). Salvam imaginea obtinuta.

Imaginea se prelucreaza cu un soft de grafica: se indreapta imaginea (rotire), se scaleaza a.i. la tiparire sa fie de dimensiunile cheii originale. Rezultatul se tipareste pe o folie transparenta de retroproiector (tiparire laser preferabil). Folia din imagine are tiparite 6 coduri, in stanga imaginii:



Liniarul se taie la dimensiunea cheii originale pe liniile albastre.





Se decupeaza din folia transparenta bucata cu cheia tiparita a.i. sa aibe latimea liniarului (dimensiunea C).



Se aseaza bucata de folie pe liniar la distanta de margine ca si la cheia originala. (dimensiunile A si B sa fie egale la noua cheie si la vechea cheie)



Taiem o bucata de banda adeziva transparenta (scoci) si fixam folia pe liniar. Apoi mai dam 2-3 straturi de scoci peste (invelim liniarul si protejam folia in scoci).

Verificam dimensiunile cheii nou creeate, se accepta mici diferente:



Apoi incercam cheia jos la interfon, in mod normal ar trebui sa fie functionala. Cheia functioneaza doar pe partea la care am respectat distantele A si B.

Sugestii:
-daca la tiparire dungile negre apar gri inchis, se poate desena peste ele cu un marker negru permanent cu varf subtire (cu atentie fara sa fie depasite marginile dungilor)

-la prelucrarea imaginii scanate, ar fi bine ca dungile din codul de bare sa fie prelungite a.i. sa fie egale cu latimea liniarului astfel incat noua cheie sa poata fi folosita pe oricare parte.

Succes!

___

17 comentarii:

  1. Ahhhaaa! Acuma puot sa copii chei o groaza!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai "puoutea" sa inveti limba romana mai intati!Dupa care neuronul ala al tau solitar sa isi ia o vacanta de studii!

      Ștergere
    2. Va rog, nu va certati, se intampla si greseli!

      Ștergere
    3. sti* mata ce sti* de-l aperi :P
      ("sau nu sti unde se fac")

      Ștergere
    4. Ala anonimul "destept" mai bine ai invata sa scrii in limba romana,stii se scrie cu 2 de i,si prima fraza....no coment!

      Ștergere
  2. Ai pornit de la ideea ca ai acces la cheie. Dar se poate si altfel.
    Teoretic se poate fotografia cheia de interfon la cineva in mana cu un DSLR si un obiectiv tele. Dupa care urmezi aceasi pasi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ideea e cand ai spre exemplu mestri la tine in apartament si vrei sa le dai o cheie temporara sa nu iti piarda / strice o cheie buna. Dar si asta cu furatul cheilor e buna :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Merge si fara rigla.. Se poate lamina codul de bare (printat laser cum descrie autorul).

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, e o idee buna si cu laminarea, nu m-am gandit. Faza e ca acolo unde am printat pe folie, omul incerca sa ma convinga ca nu are rost sa dau banii pe print caci nu merge cheia aia, ca e mai complicat si ca nu inteleg cum merge etc etc. Asa ca de laminare nici nu cred ca vroia sa auda :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Codul de bare de pe interfoanele electra este exact numarul de pe ele, transcris in binar si pusa linie groasa in locul cifrei 0 si linie subtire in loc de 1.
    Numarul binar are 12 cifre, cea mai semnificativa fiind spre capatul opus gaurii pentru prinderea la chei. Inaintea numarului este o linie mai groasa decat celelalte (folosita probabil ca simbol de stop).

    Exemplu: presupunem ca are codul 1473. se transforma in binar cu calculatorul de windows (in modul stiintific) si rezultatul este 101 1100 0001. Se adauga 0-uri in fata pana obtinem 12 cifre, deci codul este 0101 1100 0001. In loc de 1 se pune o linie subtire, in loc de 0 o linie groasa (atentie la spatierea intre linii - fiecare cifra binara ocupa cam 3 mm, din care primul mm este transparent, ultimul mm este negru iar mm-ul din mijloc reprezinta practic cifra). Se listeaza la imprimanta laser pe folie transparenta si gata.

    La momentul la care am incercat eu sa fac o astfel de cartela n-aveam imprimanta laser asa ca am listat pe hartie obisnuita, am lipit-o pe un suport transparent (o rigla de plastic), am decupat cu un cutter partile albe si le-am indepartat de pe rigla; astfel codul a ramas facut doar din hartie de scris acoperita cu cerneala neagra. Culmea, mai functioneaza si astazi...

    RăspundețiȘtergere
  7. Ala nu este nr binar e criptarea in binar numarului 1473=0101 1100 0001.Este o diferenta intre transcrierea si criptare in binar. Criptarea se face dupa regula 1/2/4/8=1/10/100/1000 etc generand nr complexe. pe cand transcrierea in binar genereaza cate un octet individual ptr fiecare cifra in parte, adica 1473=001100010011010000110111001100110000110100001010
    La nr tau se pune 0 in fata ptr ca cititorul recunoaste coduri de 12biti iar tu ai decat 11 cifre. Orice nr mai mare de 2048=1000 0000 0000 va avea automat 12biti iar prima cifra va fi 1 nu mai explic de ce 2048 e elementar si cred ca stii deja

    RăspundețiȘtergere
  8. Esti varza! Ori te-ai 'criptat' prea mult ..

    RăspundețiȘtergere
  9. eu am facut o cartela de interfon din bucatele de indigo taiate puse pe o bucata de scoci. am luat la ochi marimea benzilor si distanta dintre ele.. m-am mirat si eu cand am incercat si chiar s-a deschis

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ideea. Orice blockeaza lumina si e la dimensiunea corespunzatoare ar trebui sa mearga

      Ștergere
  10. Salut, unde ai gasit plastic transparent pentru noua cartela?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Scrie în articol: iei un liniar / rigla de plastic transparent și tai o bucata din ea.

      Ștergere
  11. Unde pot gasi si eu folie pentru cartela cod bare multumesc

    RăspundețiȘtergere