Informatii generale

joi, 18 august 2011

De la Iablanita la Putna offroad - pe bicicleta

Acum multi ani (decenii) drumurile utilizate de oameni pentru a ajunge de la un loc la altul erau pe rute diferite de cele din prezent. O parte din aceste drumuri insa au ramas pana in ziua de azi si au fost modernizate, fiind acum asfaltate. Uneori este interesant sa intrebi batranii despre cum ajungeau dintr-un loc intr-altul, ce drumuri foloseau si sa pornesti pe rutele descrise de acestia. Astfel am cautat o alternativa de a ajunge de la Iablanita pana in satul Putna (Valea Almajului, judetul Caras-Severin) peste Dealul Belcovaţ (sau Belcoţ cum i se spune local).


In tren spre Iablanita


Vaci dis :)

Am ajuns cu trenul la Iablaniţa, deci tura incepe de la gara, ne indreptam spre localitate, apoi trebuie sa prindem un drum care ne urca spre Belcovaţ. Varianta prezentata aici este intr-o stare mai buna decat restul variantelor existente de drum.


Vedere spre Iablanita


Sarpe si bicicleta

Urcand drumul, am avut placerea sa vedem Culmea Canicei, Varful Arjana si tot peisajul superb de acolo. Un reper ca mergem bine este un stalp inalt si subtire din zabrele metalice. Dupa ce il depasim, facem la stanga, acolo gasim apa (un izvor, apa curge) si de acolo drumul urca printr-o padurice de pini.

Ca o regula, noi am mers spre dreapta de la Iablanita (S-V). Dupa inca o bucata de drum, in stanga vedem un deal unde este o mica cruce. Drumul intra in padure din nou, atentie la drumurile ce apar, daca se abat in stanga, nu sunt cele care ajung pe Dealul Belcovat.


Prin lanuri aurii


Push bike

Ultima bucata pana la varful dealului Belcovat este printr-o zona cu poieni, se vede frumos totul, padurea e in dreapta cum se urca. Dupa ce urcusul se mai domoleste, incepe sa se vada Valea Almajului. Aici trebuie atentie caci sunt mai multe drumuri si trebuie sa prindem drumul ce ne coboara prin poienile de pe Belcovat. Drumul se desparte si in dreapta intra in padure, in stanga merge inspre o poiana mare. Noi am intrat in padure, dupa vreo 500 de metri alt drum merge la stanga si urca, pe aici trebuie sa mergem si noi. Dupa inca vreo 500 de metri, am ajuns in varful Dealului Belcovat si aici este o mica poiana, se distinge poteca la vale.


Inainte de aparitia lunii


Cat am urcat pana la Putna


Cum mere? Apoi mere bine, multzam!

Mergem prin poiana, apoi poteca intra din nou in padure dupa care iese din nou intr-o poiana mare care are undeva in partea din jos o stana. Noi am coborat prin poiana. Dupa ce trecem de stana, poiana incepe sa se ingusteze si apoi se intra in padure.

Aici coborarea nu este cea mai placuta, poteca e dificila, dar in cele din urma se vad casele din satul Putna si coborarea noastra se sfarseste. Ca si profil de altitudine, acest traseu e mai potrivit sa fie facut in sens invers, urci puternic de la Putna, dar dupa ce ai urcat Dealul Belcovat (sau Belcot), ai doar de coborat pana la Iablanita - asta ca sa faci o tura in afara drumurilor asfaltate, circa 20 km. Noi am acumulat vreo 870 m diferenta de nivel.


E timpul murelor


Pe culmea din stanga am coborat noi (Dealul Belcot)


Dealul Scocului (cel mai mic din stanga)


Cand voi creste mare, pot sa vin cu voi cu bicicleta?

De la Putna am continuat spre Prigor pe drumul asfaltat. Acolo unde se termina coborarea pe asfalt, in stanga este un pod peste riu, am trecut riul peste riul Putna si am mers pe drumul respectiv, urcare usoara; pe dreapta se face un drum si acesta urca, facand o curba larga la 180 de grade. Dupa ce drumul ajunge pe culme, am mers in dreapta, caci acolo un domn din Germania a cumparat un plaţ de la un localnic si a incropit o casuta de vara; am sperat sa il intalnim, sa vorbim cu el, sa intelegem una alta. Din pacate nu l-am gasit acasa, dar am observat ca isi sigura energia electrica cu ajutorul soarelui si a vantului. Tot de la localnici am inteles ca are sapat un put pentru apa (la 18m adancime).


In fundal stanga: Dealul Belcot, in centru Dealul Scocului


Ce a fost inainte: pruna sau rachia?


E frumos in Valea Almajului


Resedinta mea de vara e la tara

De la aceasta resedinta de vara ne-am intors si am urcat inca putin, apoi am ajuns la drumul forestier Ramniţa ce coboara in Prigor. Drumul acesta forestier am inteles ca urca mult spre Talva Mare, ramane de facut pe alta data. Am ajuns destul de repede in Prigor, drumul este in stare buna. Din Prigor am dat de asfalt si am pornit catre Borlovenii Vechi. Acolo am traversat Nera, am ajuns in Patas si de acolo noi am pedalat spre Prilipet. De obicei folosim aceasta ruta, caci peisajul ce ni se ofera este deosebit de frumos, se vede culmea sudica ce strajuieste Valea Almajului intre Putna si Eftimie Murgu (Rudaria).


Am ajuns la drumul forestier Ramnita


Se vede culmea cu Talva Inalta


Vedere spre Patas (stanga) si Borlovenii Vechi (dreapta)

In mod cert cu explicatiile date mai sus ratacirea este asigurata :), insa daca se urmareste trackul de GPS (indrumatror prin satelit - asta este o denumire buna in romana? :) ), nu aveti de ce sa va rataciti. Pe de alta parte, portiunile de asfalt nu sunt cuprinse intodeauna sau in totalitate in aceste trackuri.

Harta:


__

4 comentarii:

  1. Foarte frumos! Si resedinta de vara e bestiala!

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari pentru acest traseu superb!

    RăspundețiȘtergere
  3. Super fain! Arjana se vede extraordinar de frumos de acolo!

    RăspundețiȘtergere
  4. Legat de acest traseu, o varianta mai placuta este urmatoarea: de la Iablanita ajungem in varful Dealului Belcovat (Belcot), acolo nu cobaram prin poienile de pe Belcot la vale pana in Putna, ci mergem pe drumul prin padure si ajungem la intrarea in satul Sumita (intrarea dinspre comuna Lapusnicel), iar de acolo mergem mai departe pana la Putna. Astfel evitam coborarea pe Belcot, sincer nu are nici un haz pe acolo, in schimb in partea cealalta vizitezi si satul Sumita (sat de pemi).

    RăspundețiȘtergere