Informatii generale

luni, 8 august 2011

Tropaiala: Valea Bucova - Varful Cracului

Daca sunteti parasiti de muza ce va inspira turele montane, luati la picior zona de pe Valea Bistrei. Ma rog, unii vor doar ture din ale de rupt gura targului cu enshpe mii trei sute de metri de diferenta de nivel samd, pana la urma se pierde esenta: natura si detaliile ei dispar in umbra unor harti puse pe Google Maps.

Cred ca asa pot descrie plimbarica ce am facut-o sambata de la Bucova in sus cu Georgiana si Iulian (care de mult propusese o tura acolo). Mergem pe DN68 Otelul Rosu - Hateg, trecem de Bautar, locul unde opreste trenul de la Caransebes si apoi continuam spre Bucova. De pe DN68, in dreapta se vad poieni cocotate sus pe dealuri. La un moment dat, undeva intre Bautar si Bucova, e un drum spre dreapta, un drum bun, dar nemodernizat, cred ca are vreo 3-4 km lungime si duce la un santier unde se construiesc 2 tuneluri ce vor sa mute apa de pe o vale pe alta, cred ca o vor duce in acumularea de la Poiana Marului in final. Acolo se termina drumul bun si tot acolo lasam si masina. Suntem pe Valea Bucovei, apa Bucovei se varsa in Bistra unde e drumul DN68.


Intrarea in tunelul Bucova Aval

Incepem sa mergem pe jos pe vale, iar dupa 1km apare un drum de TAF, clar si vizibil in stanga; incepem sa urcam pe acolo abrupt si uite asa castigam rapid inaltime (jos eram pe la 680 m altitudine). Urcusul ne da ocazia sa savuram zmeura de pe marginea drumului, un adevarat festin forestier :).


La deal pe drumul de TAF


Zmeura bio


In padure, o mica fereastra din desis

La un moment dat drumul de TAF se sfarseste cu totul si de acolo incepe desisul, incep tufele si tufisurile, balaureala. Dar scopul este simplu, urci pe un crac, nu te abati la stanga sau la dreapta si te astepti sa ajungi in golul alpin vazut din sosea. Simplu!

Pe un bustean de odihnea un gandac care a fost amabil sa ne ofere o sedinta foto (nu stiu exact ce anume e, ma gandeam ca poate e un croitor cenusiu (Morimus funereus), dar nu stiu, nu ma pricep):


Ce masura aveti? Doriti sa va facem un costum? intreba croitorul

Si dupa lupte cu ramurile cu frunze, padure se termina si ea si dam intr-o frumusete de gol alpin, credeam ca e o poiana, dar dupa inca niste minute de mers am vazut si culmea cu Varful Cracului in stanga. Tinta era culmea aceea, nu neaparat varful. In stanga jos e si o stana, dar vantul a batut prielnic, cainii nu au mai fost de mult la oftalmolog si iata ca asa am ajuns in culma fara sa ne razboim cu ei.


Pai pe cer cu nori


O ciuperca


Mai bine prin iarba decat prin padurea deasa


Cel mai din stanga varf este Vf Cracului (1335m)


Gandacul de mai inainte - croitorul - face hainele, lacusta asta verde le mananca :)

Si acolo ce sa vezi? Pai dupa ce ne-am tras sufletul, am vazut Vf Petreanu, apoi in spate Vf. Retezat. Foarte, foarte fain! Si totul accesibil si usor:


Panorama spre Vf Petreanu si in fundal Vf Retezat - click pt marire

In zona se mai pot face multe ture, treci dintr-o poiana in alta, de pe o culme pe alta si tot asa.

Dupa ce ne-am saturat de privit si dupa ce am vazut norii ce se apropiau, am coborat pe acelasi drum. Jos se vedea pana la Otelul Rosu (adica undeva era un nor de fum de la combinatul siderurgic), se vedea Bautarul, se vedea Bucova (cu biserica ei alba catarata pe deal):


Panorama spre Valea Bistrei - click pt marire


Inapoi la vale


Unde am fost noi


Ocrotit - brad prieten cu stanca ce il ocroteste de viscol

In padure sunt tot felul de detalii care in general scapa ochiului: aici e o frunza de fag cu o boala, frunza s-a basicat si in interiorul besicii e o larva care se hraneste cu seva din frunza(sper sa e fag si ca e boala, am mai vazut asta, dar nu stiu sigur):


Frunza cu basica

Aici e o mica hartulica cu ceea ce am parcurs:


Hike route 1173062 - powered by Wandermap 

PS: TAF - tractor articulat forestier
__

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu