Informatii generale

miercuri, 12 octombrie 2011

Ghid amenzi si cauciucuri (anvelope) de iarna

Nici nu e 1 noiembrie 2011 si am primit pe e-mail un ghid de evitare a amendarii legata de cauciucurile (anvelopele) de iarna. Adica sunt sfaturi de bun simt: te echipezi conform legii unde sunt conditii de iarna pe drum, nu esti amendat. Iata ce am primit:
Ghid de evitare a amenzii pentru lipsa cauciucurilor de iarnă
Autor: DAN CĂRBUNARU
12 octombrie 2011 – 13:12
http://www.jurnalul.ro/stiri/observator/ghid-de-evitare-a-amenzii-pentru-lipsa-cauciucurilor-de-iarna-593390.html

Agenţii de circulaţie nu vor putea da amenzi pentru neechiparea cu cauciucuri de iarnă, în lipsa unui reprezentant al RAR. “Constatările se pot face de către Poliţia Rutieră împreuna cu RAR, sau de către RAR. Agenul de poliţie de unul singur nu poate constata abateri, şi ca atare nici să dea amenzi”, a explicat pentru Jurnalul Naţional comisarul-şef Lucian Diniţă, şeful Direcţiei de Poliţie Rutieră.

Ordonanţa 5 din 2011 prevede obligativitatea echipării maşinilor cu cauciucuri de iarnă atunci când acestea se deplasează pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Deci, dacă circuli pe un drum uscat – nu ai nicio problemă, dacă ai intrat pe unul cu gheaţă sau zăpadă – rişti amenda.

“RAR ne-a comunicat că pot fi folosite şi cauciucuri all-season, însă numai dcă au menţiunea specială de tip M, M+F,MS sau M&S”, precizează şeful Poliţiei Rutiere.

Atenţie! Unii întreprinzători au început să producă colante cu coduri de iarnă care sunt lipite la cald pe cauciucuri care nu îndeplinesc condiţiile ordonanţei. În această situaţie, cel care le pune în vânzare poate fi tras la răspundere.

Începând cu 1 noiembrie, aplicarea noilor prevederi devine obligatorie, iar perioada obligativităţii echipării cu cauciucuri de iarnă nu este limitată. Spre exemplu, este posibil ca şi în aprilie, pe anumite drumuri să existe zăpadă, gheaţă sau polei, iar în această situaţie şoferii vor rămâne obligaţi să folosească respectivele cauciucuri.

„În legătură cu certificatele de conformitate pentru cacuciucurile luate de afară, din punctul de vedere al poliţiei rutiere acest lucru este o aberaţie”, spune Diniţă. ”Cel care cumpără spre exemplu, o maşină din ţară, la mâna a doua, de unde ar putea primi un astfel de certificat pentru cauciucurile de pe maşină?”

”În funcţie de tipul de cauciuc, înălţimea profilului pentru ca acesta să fie eficient este cuprinsă între 3 si 5 mm. Verificarea acestei condiţii o face specialistul de la RAR, pentru că nu o să bage pixul agentul de circulaţie ca să verifice gradul de uzură”, spune comisarul-şef Diniţă.

”Vom da dispoziţie ca în zonele unde sunt semnalate ninsori să fie instalate echipaje de poliţie rutieră împreuăn cu reprezentanţii RAR. Aceştia, la intrarea în zona afectată de ninsoare, vor face filtre şi vor verifica dacă maşinile sunt echipate cu cauciucuri de iarnă”, avertizeză şeful Poliţiei rutiere.

Amenda va fi aplicată şoferului, şi nu proprietarului maşinii, pentru că şoferul are obligaţia legală de a se îngriji de pregătirea maşinii pentru drum.

Sancţiunile se pot da şi dacă maşina respectivă nu este implicată într-un accident. Şoferul riscă o amendă curpinsă între 9 şi 20 de puncte, adică între 5 şi 12 milioane. În cazul unui accident, şoferul va plăti şi daunele.

Asiguratorii au spus că nu vor acorda despagubiri în cazul accidentelor provocate de maşini neechipate corespunzător pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Începând cu 1 noiembrie, la Minsterul Transporturilor, în cadrul comandamentului de iarnă va funcţiona un punct de informare privind starea drumurilor. Orice şofer, înaint de a pleca la drum se poate interesa aici pentru a afla dacă pe traseul ales există zăpadă sau urmează să ningă.

În cadrul Direcţiei de poliţie rutieră va exista o grupă operativă pentru monitorizare şi intervenţie. Toate maşinile poliţiei rutiere sunt echipate cu cauciucuri de iarnă iar Loganurile MCV au fost echipate de la livrare atât cu cauciucuri de iarnă, cât şi cu cele de vară. La nivelul Poliţiei Române au fost demarate procedurile de achiziţie de cauciucuri de iarnă pentru toate maşinile.

Cauciucurile de vară crapă la frig şi îşi pierd proprietăţile, în timp ce cauciucurile de iarnă îşi păstrează proprietăţile şi conferă condiţii suplimentare de siguranţă în trafic.

Studiile arată că în timpul frânării, spre exemplu, cauciucurile de iarnă sunt cu 5% mai eficiente decât cele de vară

luni, 10 octombrie 2011

Cauciucuri de iarna obligatorii - ce mai e si asta?

Cam asa suna intrebarea in mintea unui proaspat sofer (prospetimea este definita in raport cu perioada detinerii unui autovehicul si a numarului de km parcursi :) ). Ok, de acord ca un cauciuc de iarna ajuta si te tine in siguranta pe un drum cu mazga, polei, zapada, gheata, 5 cauciucuri cu jantele aferenta (se pare ca e mai mult janta de geanta, la fel cum e rucsacuri mai mult decat rucsaci) - asta ajuta si mai bine. Insa poti beneficia de ajutor daca ai vreo 2000 lei de cheltuit.
Si am inceput sa caut ce vrea de fapt legea care obliga sa incaltam masina cu cauciucuri de iarna.
Legea nr. 161/2011 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 5/2011 si Ordonanta Guvernului nr. 5/2011 spun ca daca nu ai cauciucuri de iarna sau lanturi / echipamente anti-derapante certificate pe rotile de tractiune, iti dau amenda domnii, iei si puncte si ramai si fara talonul de inmatriculare - nu ma intereseaza care din ele ti se intampla, ideea e ca se intampla ceva ce nu vrei (poti incasa de la 9 la 20 de puncte, pe 2011 punctul costa 67 de lei, deci poti plati de la 603 la 1340 lei, iti cam iei caucicucir de iarna de banii astia). Pe de alta parte daca ai o masina cu tractiune doar pe 2 roti, am inteles ca e suficient sa ai doar 2 cauciucuri de iarna instalate pe acele roti ce ofera tractiune.

„28. conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate;”


Art. IV. — Prezenta ordonanta intra in vigoare la 15 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, cu exceptia prevederilor art. I si ale art. II pct. 4 si 5, care vor intra in vigoare la data de 1 noiembrie 2011.


Legea romaneasca se bazeaza pe o directiva europeana, anume directiva DIRECTIVA 92/23/CEE A CONSILIULUI din 31 martie 1992. Acolo in directiva se specifica tot ce vrei despre cauciucuri. Cauciucuri de iarna, cauciucuri de vara, cauciucuri speciale, doar de biciclceta nu sunt :)
Dupa ce am citit legea si directiva, am ramas nelamurit - poate cineva clarifica lucrurile:

*de la 1 noiemebrie 2011 intra in vigoare aceasta ordonanata si legea modificata, dar asta insemna ca trebuie sa am cauciucuri de iarna chiar daca pe drum nu e polei, zapada?
*trebuie sa am toate rotile cu astfel de cauciucuri sau doar cele de tractiune? (de exemplu imi convine sa iau 2 cauciuri acum, la supra-pret (cu parere de rau, asta e acum) si altele 2 mai pe urma cand pretul mai scade)
*"all seasons" exista sau nu? Ca in directiva scrie ca un cauciuc omologat de iarna are inscriptia M+S / M&S (mud and snow - noroi si zapada); deci producatorii de cauciucuri ne pacalesc cu o mica smecherie de marketing?!


Acum cateva detalii despre cauciucuri, sper sa ii ajute si pe altii:

*trebuie sa cumperi cauciucurile potrivite masinii tale (logic, nu? :) ), indicate de producator, pe talonul autovehiculului, pe cartea de identitate a autovehiculului (parca asa se cheama)
*alt mod de alegere este de a lua datele cauciucurilor de pe cauciucurile existente pe masina. Aici am invatat cateva lucruri noi, sper sa fie si altora de folos, de aceea le pun mai jos.
Pe partea laterala a cauciucului se gasesc diverse inscriptii, cea cu datele este de forma urmatoare:


Click pentru marire

Cum se traduce ce e in poza de mai inainte? Luam directiva DIRECTIVA 92/23/CEE si gasim ca:

*195 - se refera la valoarea nominală a grosimii în secțiune - in mm, aici 195mm (pagina 12 in textul directivei, paragraful 2.1.2)

*65 - se refera la raportul nominal de aspect - aici sunt 65% din 195mm (pagina 12 in textul directivei, paragraful 2.1.5)

*R - se refera la structura - aici "R" vine de la structura radiala (pagina 11 in textul directivei, paragraful 2.3 "structura unui pneu")

*15 - se refera la diametrul nominal al jantei in inch - aici e vorba de 15" diametru (pagina 13 in textul directivei, paragraful 2.18)

*91 - se refera la indicele capacitatii de incarcare adica ce greutate maxima poate suporta caucicul - aici "91" inseamna 615 kg (adica pe un singur cauciuc incarci 615 kg) (pagina 19 in textul directivei, in tabel sau definitia de la pagina 13, paragraful 2.28)


Click pentru marire

*H - se refera la categoria de viteza pentru care cauciucul este potrivit (adica ce viteza maxima poti avea cu el timp de 10 minute) - aici "H" vine de la 210 km / h (pagina 13 in textul directivei, paragraful 2.29.1 pana la 2.2.9.5)


Click pentru marire


Daca aveam pe el si "M+S", era bine, dar nu a fost sa fie.
Spor la cumparaturi!

duminică, 9 octombrie 2011

Semafor de trafic auto cu circuite integrate CMOS

Saptamana trecuta am cautat prin niste cutii si iata peste ce am dat:


Ghici ciuperca ce e?


E un montaj electronic facut acasa, ceva special din vremuri imemoriale, cand eram mai creativ, cand totul se prefacea din gand in ceva real, tangibil :). Si asa cu acest montaj: eram fascinat de a construi tot felul de placi electronice pe care nu le foloseam pana la urma (cateva chiar le-am bagat in cutii de plastic, dar tot un fel de aparate nefolositoare au ajuns). Totusi, cine ar putea rezista tentatiei de a nu construi un semafor? :) Caci pana la urma despre asta e vorba: un semafor pentru o intersectie simpla ca mai jos:


Intersectia si semaforul


Schema e dintr-o carte de la Teora (va mai aduceti aminte acele carti de la Teora? Erau revolutionare pe vremea aceea si extrem de scumpe, dar continutul era valoros), cartea se cheama "301 scheme electronice" - o colectie de scheme electronice aparute in revista de electronica Elektor din Germania. Descrierea functionarii schemei este mai jos:


Click pt marire


Si acum schema:


Click pt marire


Am facut un cablaj imprimat dublu placat (se cheama PCB (printed circuit board) sau PWB (printed wired board) cu 2 straturi (2 layers - top and bottom)), na ,acum arata cum arata, dar atunci... Atunci eram bucuros ca am putut invata singur asa ceva si ca am ajuns la asa un nivel tehnologic tot singur :). Dupa ce am facut cablajul, am lipit toate componentele si am ajuns la acest modul (sau PCBA - PCB assembly (sau assembled?!)). Am pus multe LEDuri (light emitting diode sau dioda emitatoare de lumina), am lipit si firele, am verificat ca toate conexiunile sunt bine facute si "Contact!".
Lucrurile au decurs bine, adica fara pos si trosc, fara fum: LEDurile s-au aprins, s-au stins, ce mai, ca la un semafor adevarat.

Iata si un filmulet cu modulul functionand:

miercuri, 5 octombrie 2011

Oare si frunzele artificiale cad toamna?

Intr-un anotimp in care frunzele se ingalbenesc si cad, vine o stire interesanta: a fost inventata frunza artificiala care foloseste energia data de lumina soarelui pentru a sparge apa in oxigen si hidrogen ce pot fi utilizate ulterior la producerea energiei necesare.

Inventia apartine unei echipe de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) conduse de profesor Daniel Nocera. Frunza artificiala e compusa dintr-o celula fotovoltaica ce are depuse materiale chimice de cataliza pe suprafata ei. Nu necesita nimic in plus, doar o iei, o bagi intr-un vas cu apa si vasul il pui la soare. Vor apare o serie de bule pe suprafata frunzei, bule care de fapt sunt oxigenul si hidrogenul din apa. Acestea sunt ulterior stocate, imbuteliate probabil, astfel incat pot alimenta un automobil sau orice altceva poate genera energie pe baza de ozigen si hidrogen.

Aici puteti vedea frunza in actiune:



Pentru cei interesati de modul in care se produce aceasta frunza, se pare ca utilizeaza resurse care sunt abundente pe planeta (ma rog, este relativ totul). Urmatorul pas tine de rezolvarea problemei stocarii celor 2 gaze (oxigen si hidrogen), dar in mod cert se va ajunga la o solutie. Pentru ca dezvoltarea tine de banii pe care ii ai, implementarea comerciala se va face de catre Sun Catalytix.

Linkuri suplimentare:
*"MIT News: ‘Artificial leaf’ makes fuel from sunlight"
*Sun Catalytix - comapny site

PS: poate ca doamna blonda de la Turism investea dracu' mai bine in frunza asta a lor... Nu de alta dar e mai ieftina si mai scoate si bani.