Informatii generale

marți, 24 ianuarie 2012

Cum sa faci un mâner pt filmari

Azi cam toate obiectele sunt un fel de struto-camile. Acest curent de creatie a obiectelor struto-camila este izvorat din dorinta de a vinde un lucru: daca ii mai adaugi o optiune, il faci mai interesant, mai atractiv de cumparat.

Astfel merge treaba si cu aparatele foto: pe langa poze, mai si filmeaza. Cum spunea un amic, face 2 lucruri si nici unul bine. (Na, e putin exagerat).

Un aparat foto (camera foto) se tine cum mâna cumva in dreptul ochilor pentru a face poze, insa cand vine partea cu facutul filmelor, incepe sa fie cam incomod de tinut in mâna. Si am observat asta si la camerele video mici: este incomod sa tii asa ceva in mâna cand vrei sa ai niste cadre mai deosebite. O camera video profesionala are un mâner, are mai multe posibilitati samd.

Aparatele sunt incomod de tinut in anumite pozitii, in lipsa unui mâner


Totusi nu e greu sa facem un mâner care sa permita sa tii camera altfel. Rezultatele si ergonomia sunt incredibile cand ai asa ceva.


Materiale necesare: teava de PVC (diametru 20mm, grosime perete 4mm, lungime 50cm), o saiba de otel (diametru interior 6mm, diametru exterior 25mm), un surub fluture 1/4" - 20 pasi de filet pe inch, lungime filet 15mm. Surubul se poate sa fie mai greu de gasit caci e filet imperial (in inch, nu e metric), dar se poate gasi cumva si asa ceva (E-bay poate).

Luam teava de PVC si o incalzim la un capat pe o lungime de 5-6 cm pt a o aplatiza. Folosim o flacara de aragaz. Cand e suficient de moale, presam acel capat intre 2 bucati de scandura. Pina la urma se aplatizeaza si ramane asa. E bine sa o bagam in apa rece pt intarire rapida.


In functie de aparatul pe care il avem, urmeaza sa indoim teava in 2 locuri, sa aibe o forma de U. Eu am facut un fel de U cu linii de 12-13 cm. Indoirea trebuie facuta astfel incat aplatizarea sa tina aparatul foto ca in imaginile de mai jos si sa nu incomodeze deschiderea ecranului sau alte operatii.


Dupa de am indoit teava, trebuie sa dam o gaura in partea aplatizata astfel incat sa trecem surubul. Daca se doreste, se mai poate finisa, taia surplusul de teava etc. Totusi daca aparatul foto este greu, atunci e bine sa fie folosit alt material, mai rigid, poate metal, dar ceea ce am facut eu mi-a rezolvat problema minerului la aparatul foto si la camera video. Ca o imbunatatire, se poate adauga o telecomada cu fir (daca aparatul permite asta), astfel ca poti manevra aparatul cu telecomanda de pe miner cu degetul mare.



luni, 23 ianuarie 2012

Ghid de realizare de panorame

Vreau sa va prezint o metoda simpla de a realiza panorame de 360 de grade din simple fotografii.

Am fost de multe ori in locuri in care ma uitam de jur imprejur si ramaneam impresionat de vederea respectiva. Cu aparatul foto faceam poza langa poza si apoi incercam sa arat si altora cum arata acolo. Era un fel de panorama pe hirtie.

Lucrurile au evoluat, acum avem fotografie digitala, avem Internet. Asa ca avem si panoramele digitale care iti permit lucruri fenomenale (vezi Google Street View). O panorama completa de 360 de grade este relativ laborioasa, iti trebuie un aparat foto si lentile care costa (sau un alt tool destept, dar nu despre sta e vorba aici), deci cheltuiala mai mare. Totusi cu metoda urmatoare poti face o panorama de 360 de grade pe care sa o vizionezi stanga - dreapta (adica nu te poti "uita" in sus sau in jos).

Conceptul de panorama de aici se refera si la o metoda de a lega una de alta niste poze, spre exemplu sa avem linia orizontului cu mai multe detalii, o panorama incompleta. Metoda ramane identica.

Pentru o panorama ai nevoie intai de imagini. Imaginile trebuie sa fie obtinute de la aceeasi inaltime fata de sol si cu aparatul la aceeasi inclinatie. Apoi se leaga ele cu un program de calculator (de exemplu Hugin) si se pot viziona on-line sau off-line cu un program adecvat (de exemplu cu ptViewer).

Pentru ca azi se munceste inteligent, aproape trei sfert din panorama este gata daca imaginile sunt facute corect, nu mai muncesti in plus aiurea. Pentru a poza corect pentru o panorama, trebuie sa avem o nivela (PS: blocul are 4 niveluri, doar nivele sunt 4), care sa ne arate cum este inclinat aparatul foto si o sfoara legata de obiectivul aparatului foto - amuzant, nu? Nu e metoda mea, am gasit-o pe net. Asta tine loc de cap panoramic si rezultate sunt chiar foarte faine daca ai prins ideea si lucrezi corect.



Nivela - scot tuburile cu bula din ea


Nivela (boloboc): trebuie sa indice 2 axe, initial am fost zgarcit sa dau 20 de dolari pe asa ceva, deci mi-am facut una singur :D . Ai nevoie de 2 nivele, una pt fiecare axa (cumperi 2 nivele din cele mai ieftine, gasesi in supermarket), le iei tuburile cu bula. Apoi ai nevoie de un suport pt ele, eu am avut la dispozitie niste cablaj imprimat, l-am croit la dimensiunea necesara, adica sa intre in patina aparatului foto si apoi am lipit tuburile cu bula de suport, cu super glue, prietenul mesterului. Asa ca am avut nivela pe 2 axe pt bagat in patina aparatului foto.

Iata ce a iesit:



Intre timp, am gasit prin China si varianta "profi" a acestei nivele, cu un pret uitmitor de mic, evident cu utilitate imbunatatita (poti face poze si spre sol). E pacat ca le dam ocazia sa faca asa ceva (chinezilor), dar de la 3 dolari la cei 20 din Romania... Ma rog aia de 20 de dolari avea pe ea ceva brand cu iz german, dar sunt sigur ca merge la fel. Bun, acum am rezolvat problema cu inclinarea.



Daca nu facem rindul de poze la acelasi nivel, va fi o panorama cu poze asezate serpuitor. Deci pt a fi siguri ca pastram o linie dreapta, avem nevoie de sfoara pe care o prindem de obiectiv cu o banda elastica. Lungimea sforii o reglam ifd necesitati si o ancoram de o piatra sau ceva de pe jos (putem chiar calca pe ea). Ideea e sa tinem sfoara intinsa si cat de cat perpendiculara pe sol.

Acum imagineaza-ti ca ai un titirez: este perpendicular pe sol; daca pui un aparat foto pe marginea lui, si il vei roti sa spunem 15 grade, vei face 24 de poze (una la fieacre 15 grade - 15 x 24 = 360 grade) si astfel vei avea un sir de imagini cat ai rotit titirezul.

Fotografierea are loc astfel: incadram, ne asiguram ca tinem aparatul drept, ne asiguram ca sfoara e intinsa, fotografiem prima bucata. Apoi ne miscam la stanga (sau la dreapta - cum dorim) astfel incat sa suprapunem 30% din imaginea curenta peste cea anterioara si repetam pasii de mai inainte. In acest fel putem face o panorama de 360 de grade.

Urmeaza partea de realizare efectiva a panoramei: trebuie sa folosim un program de calculator care sa ne permita sa facem o imagine lunga (putem folosi un OpenSource, ca de exemplu Hugin) si rezultatul poate fi o panorama ca in linkurile urmatoare (s-a folosit ptViewer pt vizonare on-line):


Panorame 360 de grade si panorame partiale

Exista o intreaga teorie a panoramei, poti cheltui bani seriosi pe scule (lentile, capete panoramice, softuri), insa daca poti face ceva simplu pentru hobby, se alege praful de teorie respectiva. Practica, asta e cheia. Panorame frumoase sa aveti!

PS: nu am dorit sa plictisesc pe nimeni cu detalii, asa ca detaliile le descopera fiecare, oricum putina bataie de cap nu strica :)

miercuri, 11 ianuarie 2012

Pisici in spatiu

Dezorientare mare la niste pisici aproape in spatiu

Masina electrica nu e buna - intoxicare media

Ceva ce am gasit prin arhiva - de la TopGear:

http://www.guardian.co.uk/environment/georgemonbiot/2011/aug/05/top-gear-bbc


It's currently being sued by electric car maker Tesla after claiming, among other allegations, that the Roadster's true range is only 55 miles per charge (rather than 211), and that it unexpectedly ran out of charge. Tesla says "the breakdowns were staged and the statements are untrue".


Last Sunday, an episode of Top Gear showed Jeremy Clarkson and James May setting off for Cleethorpes in Lincolnshire, 60 miles away. The car unexpectedly ran out of charge when they got to Lincoln, and had to be pushed. They concluded that "electric cars are not the future".

But it wasn't unexpected: Nissan has a monitoring device in the car which transmits information on the state of the battery. This shows that, while the company delivered the car to Top Gear fully charged, the programme-makers ran the battery down before Clarkson and May set off, until only 40% of the charge was left.

It gets worse. As Webster points out, in order to stage a breakdown in Lincoln, "it appeared that the Leaf was driven in loops for more than 10 miles in Lincoln until the battery was flat."
Cu alte cuvinte, pompa e de baza, arabocii mai tre sa scoata bani sa isi plateasca orasul nou construit.