Informatii generale

marți, 13 martie 2012

Honda Africa Twin - protectie electronica la supra-tensiuni

Nu am inca motocicleta :) dar am un prieten cu asa ceva. Si nu e orice motocicleta, ci e o legendara Honda Africa Twin (XRV750). Motocicleta asta e deosebita caci a facut Paris - Dakar, caci e rezistenta samd. Din ce am inteles nu se mai fabrica, insa e inca in uz si e foarte populara. Merge bine pe off-road si pe drumuriel romanesti.

Totusi partea electrica nu exceleaza din pacate. Partea de incarcare este subdimensionata si nu furnizeaza energie pe cat este nevoie, iar atunci cand se strica, nenoroceste tot ce este dispozitiv electronic conectat la tensiunea de alimentare a motocicletei Honda Africa Twin. Asta se intampla din cauza ca apar supratensiuni - in mod normal tensiunea e pe la 13,6Vcc (12Vcc e tensiunea generica la "masini").

Motocicleta Honda Africa Twin nu are nici macar un bec care sa indice ca e o problema, asa ca totul se defecteaza in liniste si pace. Ideea e sa faci cumva si sa afli daca e o problema, e cel mai simplu si mai ieftin. Daca doresti un sistem care sa previna defectarea, asta e mai complicat si mai costisitor.

Aici e un domn care  a pus in practica un mic monitor de tensiune de incarcare bun pentru Honda Africa Twin cat si pentru alte motociclete care nu dau o informatie asupra starii electrice a sistemului sau care nu au protectie la supraincarcare - http://jhau.maliwi.de/mot/voltmeter.html. Jörg Hau a testat acest dispoztiv simplu; dispozitivul l-a ajutat in multe situatii caci daca vezi ca sistemul de incarcare nu mai incarca corect, poti merge doar pe baterie si poti rezolva problema ulterior.



Mai sus este schema de principiu, o schema simpla, cu componente uzuale, cu putina imaginatie se poate schimba astfel incat sa folosim un singur LED cu doua culori. Dar sa lasam schema si sa ne concentram asupra implementarii practice, caci e o vorba cu teoria si practica ce ne omoara :)

Am facut rost de o cutie de plastic, am luat o bucata de cablaj imprimat de test (din cel cu gauri la 2,54mm), am cautat pe alte placi electronice dupa componente si uite ce a iesit:


Functionarea dispozitivului este simpla, se poate vedea in filmuletul de mai jos la ce tensiune se aprinde LED-ul verde si la care se aprinde LED-ul rosu. Principiul este ca nu primim avertizare ca totul este in regula - doar daca nu incarca sau daca sunt supratensiuni.


Pe piata sunt si modele mai complexe, care indica mai multi parametri, ma gandesc sa incerc asa ceva, evident cu un microcontroler Microchip :), problema mea la acest dispozitiv simplu a fost ca nu am putut stabili cu exactitate pragurile de tensiune la care sa lumineze cele doua LEDuri, ma gandesc ca un microcontroler este mai simplu de programat, mesajele pe care sa le trimita fiind si ele diferite (de exemplu verde intermitent, rosu intermitent, verde-rosu samd). Asa ca stati aproape pentru ca urmeaza si asa ceva :)

PS: poate ca titlul de protectie impotriva supratensiunilor nu e pe deplin corect, insa daca vezi ca ceva nu merge cum ar trebui, iei masuri si protejezi sistemul, din acest motiv am hotarat ca raman la acest titlu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu