Informatii generale

joi, 27 iunie 2013

Oravita-Anina-Poneasca-Cirneala-Buhui-Anina - cu bicicleta

****Tura de iunie cu trenul pe calea ferata istorica Anina - Oravita****

 A venit vremea mai buna si mai lunga (adica mai multe ore de lumina), deci merita incercata combinatia de tren pe cea mai veche linie din România + mers cu bicicleta. Luni dupa Rusalii a fost zi libera, deci am avut prilejul sa mergem din nou sa dovedim ca potentialul turistic al Muntilor Aninei si a celei mai vechi linii de cale ferata este acolo, exista. Si sa ma tin de promisiunea de a promova linia cat pot si cat ma pricep eu - in fiecare luna o tura in zona cu cat mai multi oameni.

Luni dimineata ne-am intalnit in fata garii din Oravița 6 persoane, 3 vom merge in tura cu bicicleta, 3 in tura de drumetie. Vremea se anunta buna, mai spre dupa-amiaza ceva sunt planificate niste ploi.
Asadar iata-ne in tren 6 oameni si 3 biciclete :)

2 biciclisti cu mine 3


3 drumeti :) 






Gara Lișava

Tunelul Maniel - iesirea dinspre Ciudanovița

P.O. Ciudanovița


Viaductul Jitin



Intrarea in gara Gîrliște

Plecarea din gara Gîrliște

In tunelul Gîrliște - nu e prea mult loc






 Ne punem in miscare imediat dupa ora 7 dimineata, trenul isi croieste drum la deal prin tuneluri verzi, aerul racoros al diminetii ne face bine, ne trezeste.



Mai facem o poza, unii dorm, mai mincam un mic dejun in tren spre Anina. Asa trec aproape 2 ore.

Pe Viaductul Schlucht

Suitoarea de la puțul 1 (> -1200 m adincime - cel mai adinc din Europa intr-o vreme)

In gara Anina

Ajungem pe la 9 la Anina si pornim in excursie. La intersectia spre Buhui, ne despartim, baietii merg spre Buhui, noi mergem spre Valea Almăjului.

Spre Valea Almăjului

La Lacul Gura Golumbului

Inceputul urcarii pe Valea Poneasca

Urmeaza o coborire pe asfalt, foarte placuta, prin Cheile Minișului, ajungem la Lacul de la Gura Golumbului. Coborim pe asfalt pina dupa borna care anunta 13 km pina la Bozovici, acolo apare un indicator spre Valea Poneasca, la stinga. Asa ca urmam indicatia si mergem la stinga.


Barajul Poneasca cu lacul fantoma

Pe Valea Poneasca a fost cindva o mica localitatea apartinatoare de Bozovici, acum nu mai e mare lucru. Urcam pe firul vaii, la un moment dat in stinga se vede o cariera de piatra, un drum merge in fata, altul in stinga si noi mergem in dreapta. Incep niste serpentine si dam in curind peste un baraj, in stinga. Acest baraj este barajul de la Poneasca, detalii aici.



Urcam si ajungem in curind la locul unde se presupunea sa fie coada lacului de acumulare, tinem drumul tot pe firul vaii (la dreapta adica). Ajungem la o serie de constructii, atentie la caini, trecem apa (drumul trece prin apa) si de acolo mai mergem pina intalnim pe vale un drum ce face o curba la stinga, 180 de grade. Acolo drumul care merge pe vale este napadit de vegetatie, pare ca intre intr-un tunel de padure. (daca ajungeti la o ruina a unui canton silvic - situat pe stinga drumului - cantonul Blaj - atunci inseamna ca ati ratat intersectia)

 


Aici in stinga, urca drumul spre cantonul silvic Cîrneală. Atentie la acest drum, pe parcurs sunt intersectii care nu duc spre cantonul Cîrneală. Prima intersectie: un drum face la dreapta, curba de 180 de grade si urca, noi mergem inainte, adica la stinga pe curba de nivel. 



In stinga spre cantonul silvic Cîrneală, la dreapta spre Naveșu Mare / Berzăvița

A doua intersectie: in stinga drumul urca pe firul unei vai, noi mergem la dreapta, curba la 180 de grade, urcare. Aici padurea se deschide putin, vedem Valea Poneasca de unde am pornit.

Pe drum incepe sa curga apa, dar din fericire nu e o albie de riu, e doar un firicel de apa, totusi sunt zone unde sunt balti numai bune de transformat bicicleta intr-un mic purcel plin de noroi. Intr-un final, drumul face o curba in ac de par la stinga si incepe sa coboare :)


La stinga spre Orașul Nou Anina 

La scurt timp ajungem la o alta intersectie: un drum vine din dreapta, al nostru continua drept in fata, noi mergem drept in fata, adica la stinga. Iesim intr-un luminis si din nou o intersectie, noi mergem la stinga.


Cantonul Silvic Cîrneală

In scurt timp suntem in fata cantonului silvic Cîrneală, gasim un indicator care ne ghideaza la dreapta spre Lacul Buhui - 6,7 km. Adica coborim si tot coborim.



Lacul Buhui

Ajunsi la Buhui, vedem cum oamenii normali se relaxeaza la o bere, un mic, o baie in lac :) Facem si noi o poza, apoi pedalam putin la deal pina la Maial, de unde incepe un asfalt roman, la cat de mari sunt gropile nu e din era noastra :)


Din fericire bicicletele sunt facute pt astfel de drumuri si ajungem repede la un asfalt contemporan de unde e doar la vale - mina si suna pina la gara Anina. Aici incepe si ploaia, care nu ne prinde decat cand suntem in tren.

Ne intalnim si cu baietii, le-a placut si lor tura la Buhui, au vizitat pestera si lacul. Trenul se pune in miscare, la fel si ploaia, apa care se scurge de pe tren se vede in poze ca niste turturim, atit de tare ploua.


Gara Gîrliște



Apa pt stins focul si stingator cu spuma pt incendii de natura electrica :)






Din nou pe Viaductul Jitin

Pina la Oravița mai bag o tura de poze din tren, vremea devine mai insorita si la final in Oravița suntem multumiti de cum au mers lucrurile.
 
De unde si expresia ”dorm ca valizele” :)


Halta Dobrei



Halta Brdișoru de Jos

Furtuna a ramas spre Anina

Doar soare si lucrari de arta pe cea mai veche cale ferata din România

Intrarea in gara Oravița

Gara Oraița - la vremea ei o gara cu ascensor - liniile de cale ferata fiind la nivelul etajului 1



O observatie importanta: simbata si duminica nu este decat trenul de dupa-amiaza. Fiind luni, am avut parte de tren si dimineata. Oricum, in curind va fi si o tura de acest tip, doar cu trenul de dupa-amiaza, intr-unul din weekend-urile urmatoare cu vreme buna.

Harta cu traseul parcurs este mai jos (track-ul de real de GPS este pe Valea Poneasca - Canton Cirneala - Lac Buhui - Anina, restul este adaugat spre corecta informare a cetitorilor :)  ):       


Route 2,191,223 - powered by www.bikemap.net

5 comentarii:

  1. Am fost si eu in april pe la Carneala, am ajuns dinspre Berzavita la intersectia din poza ta, si am nimerit apoi drumul bun, pe acolo prin balta aia faina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, balta aia faina e la final si e imposibil de ocolit, asta daca vrei sa fi curat si placut uscat la opinci. Daca mai ai si opinci din alea cu SPD, poate cazi pe o parte in balta :) Cum e drumul de la Berzavita la Cirneala? E vizibil sau e impadurit? uminica am mers de la lac de la Valiug pina la Cosava, am trecut pe acolo, ma gindeam cum ar fi o trecere pe acolo.

      Ștergere
  2. Frumoasa tura! La mai mullte si spor la pedalat!

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte frumos, va "invidiem"...
    Multumim pt. postare !

    RăspundețiȘtergere