Informatii generale

marți, 8 iulie 2014

Pestera Ursilor, Cetatile Ponorului si Ghetarul de la Scarisoara

Peștera Urșilor, Cetațile Ponorului și Ghețarul de la Scarișoara

Cele 3 locuri mentionate mai sus sunt probabil printre atractiile majore / foarte cunoscute / foarte mediatizate din Muntii Apuseni. Iata situatia la momentul iulie 2014 (posibil ca in 3-4 ani lucrarile la drumuri sa fie finalizate si deplasarea sa fie mai rapida, mai placuta). Am pornit din Timisoara, ne-am intors in Timisoara.

Ruta spre Pestera Ursilor:
Timisoara - Arad (DN69 / E671)
Arad - Salonta (DN79 / E671)  - drum european model romanesc cu 1 banda pe sens si cu trafic de toate felurile, denivelari reduse, trece prin localitati

Salonta - Tinca - (DJ795) Intersectie cu DN76 / E79 spre Beius (faci dreapta) drum bun, acceptabil

Intersectie DJ795 cu DN76 / E79 - Beius - Sudrigiu (DN76 / E79) - drum in lucru, circulatie pe o banda, semafoare, au-au (imi aduce aminte de Timisoara - Lugoj - Recas)

Sudrigiu - Stancesti - Bradet - Chiscau (DJ763) - drum bun

Pestera Ursilor se afla la Chiscau, accesul cu masina se face pina la 5 minute de mers pe jos spre  intrarea in pestera, parcarea costa 2 lei de masina, oameni amabili care te indruma unde sa parchezi, sa iti iei haine groase ca in pestera sunt 10 grade Celsius.

Pestera Ursilor este amenajata vizitarii, nu este o pestera oarecare avand un numar impresionant de formatiuni, iar ghidul este un om foarte fain. La iesire ai tot felul de tarabe cu diverse, noi am luat o placinta excelenta cu cartofi si brinza de la o doamna din partea locului.

Dupa Pestera Ursilor, coborim putin in Chiscau si dam de Muzeul Flutur - un muzeu plin de lucruri vechi, caci asta este: un colectionar a strins in decursul vietii sale lucruri folosite de oamenii zonei. Sunt exponate care arata viata de odinioara, merita vizitat, caci reprezinta pasiunea de o viata si arata ca lucruri faine se pot face si fara gramezi de bani. Nu uitati sa lasati o mica donatie (sau sa cumparati ceva ce au de vinzare acolo), intrarea este libera, dar muzeul trebuie ajutat cumva.

Ruta spre Cetatile Ponorului:
din Chiscau facem cale intoarsa cu masina pina la drumul DJ763, unde facem la dreapta catre Pietroasa si urmam firul drumului care urca urca si tot urca (DJ763). Atentie: drumul spre Padis este asfaltat si intr-o stare excelenta (aviz celor cu biciclete de sosea, cursiere).
Dupa ce am urcat pina in golul alpin, se face la dreapta un drum nemodernizat cu un indicator: Glavoi, 4 km. Urmam acel drum si ajungem in Poiana Glavoi. Lasam masina acolo si pornim mai departe pe jos pe marcaj punct albastru (pe drumul ce duce la Cabana Cetatile Ponorului). Intram in padure si apoi ajunem la Balcoane, se vede fain in jos, apoi coborim si vedem de aproape ce am vazut de sus de la Balcoane, se aude apa cum curge prin pestera (se poate parcurge, dar nu de oricine si nu in orice moment), apoi urcam la loc ce am coborit si ajungem din nou la drumul catre Cabana Cetatile Ponorului (care e la dreapta), noi facem la stinga catre Poiana Glavoi (se poate continua pe punct albastru pina in Poiana Ponor - Poiana Rotunda). Durata traseului Glavoi - Cetatile Ponorului - Glavoi: 3,5 ore. In Poiana Glavoi am mincat clatite, foarte bune.

De deasupra, de la balcoane

Poiana Glavoi - Padis


Cum ne-am intors repede la masina, am hotarit ca nu vrem sa campam la Glavoi, deci am mers pina la capatul drumului asfaltat din Padis. Am mai zabovit acolo cat sa ne desfatam ochii cu peisajul si am pornit spre Sudrigiu (DJ763).

Ruta spre Ghetarul de la Scarisoara:
Sudrigiu - Stei (DN76 / E79) - drum in lucru, cu semafoare
Stei - Nucet - Arieseni - Girda de Sus  (DN75) - drum bun, de munte, cu serpentine, urcare

Am tras peste noapte la un loc cu istorie in spate: la mama Uța. A doua zi am pornit pe biciclete catre Ghetarul de la Scarisoara (DJ750).

Pe finalul urcarii spre Ghetarul de la Scarisoara

 Drumul spre Ghetarul de la Scarisoara (DJ750) este un drum asfaltat in stare excelenta cu urcari de 15%, cu o singura banda pe ambele sensuri, insa cu refugii suficiente pentru depasiri sau intalniri. Dupa o urcare cu 15%, ajungem in golul alpin (daca ii pot spune asa), acolo de fapt sunt casele oamenilor, oameni deosebiti care traiesc in ritmul naturii si pretuiesc ce le-a dat Dumnezeu.

Ghetarul de la Scarisoara

 Ajungem si la Ghetarul de la Scarisoara, o masa de gheata prinsa intr-un aven extrem de larg. Masa asta de gheata tine racoare, asa ca e bine sa va luati țoale cu mineca lunga daca vreti sa stati mai mult acolo sa vedeti gheata. Sunt si multe trepte de urcat, deci rabdare, veti descoperi un loc interesant. N.B.: inainte vreme, pe cand nu era frigider, oamenii "culegeau" gheata iarna, o pastrau in locuri ferite de caldura, cu paie etc, iar vara se vindea. Locul asta pastreaza gheata, si de aceea se cheama ghetar, nu este un ghetar ca cel din munti, care curge, erodeaza si face un relief specific.

Oameni fericiti

Biserica de la Ocoale

Mincam aici niste placinte cu brinza si cu afine, bem un sirop de papadie si pornim mai departe spre Ocoale, o urcare normala, drumul e betonat si in stare buna (oarecum speram sa fie un drum nemodernizat, bun pentru MTB, dar m-am bucurat sa stiu ca oamenii locului au acolo un drum bun). 

Vine ploaia?

Ne-a prins ploaia

Dupa urcusul de la Ocoale, la intersectia spre Calineasa, coborim mult si bine prin Cheile Ordincusei pina in Garda de Sus, tot pe beton.

Pe partea cealalta a dealului nu a plouat. Inca.

Casa locala

Cheile Ordincusei - a inceput sa ploua si aici

  Trecem pe la Pestera Poarta lui Ionele cu portalul sau imens, mai facem o poza, ne mai adapostim de ploaia care ne-a prin la inceputul coboririi.

Ploua torential, dar suntem deja la masina :)



Ajunsi la mama Uța, mincam un prinz copios si pornim inapoi spre casa.



Ruta spre Timisoara:
Garda de Sus - Albac - Vadu Motilor - Campeni (DN75)
Campeni - Abrud (DN74A)
Abrud - Brad (DN74)
Brad - spre Deva (DN76 / E79) - pina la intersectia cu DJ706A aici faceti dreapta spre Branisca si treceti barajul peste Mures - in felul asta ocoliti aglomeratia si ajungeti la DN7 / E68
DN7 / E68 la dreapta spre Arad - pina in Sacamas
Sacamas (la stinga pe DN68A / E673) - Faget - autostrada A1 / A6 pina la Lugoj (ca sa nu spuneti ca nu ati mers) - Lugoj - Timisora (DN6 / E70)  

Locuri faine, oameni faini, daca aveti ocazia sa faceti o vizita aici, faceti vizita ca merita.
(intrebari personale:
*de ce la noi in Banat vacile sunt asa de murdare (pe crupa au un fel de crusta de la balega)?! Vacile de aici erau curate, pieptanate parca. Dar cum spunea cineva, uita-te la oameni cum sunt ei, cum te astepti sa isi tina animalele curate?!
*de ce la noi in Banat la casa unde are loc o nunta NU se mai pune placa cu "Bine ati venit!"?! Aici inca se pune; oare nu mai e la moda sa fii primitor in Banat?! Prea multa fala desarta, prea multa...  )

2 comentarii: