Informatii generale

duminică, 5 iunie 2016

Cum reparam un catel electronic de jucarie

...Ca tot a fost ziua copiilor care iubesc jucariile...

Daca ai probleme cu cainele, il duci la veterinar. Daca este electronic, trebuie reparat altfel. Un prieten mi-a adus un catel electronic de jucarie sa vad de ce nu mai functioneaza (il avusese fiica lui cand a fost mica, acum se amuza fiul si era o jucarie apreciata de copil, asa ca merita sa fie reparata).

Dogus dogus chinezescus



La o prima vedere, catelul parea constipat, nu mai ii iesea butonul prin fund.


Butonul cu pricina, din fund
 
Na bun, i-am desurubat suruburile si apoi l-am desfacut in doua jumatati. Catelul are un cip care face tot spectacolul: canta, aprinde becurile intr-un anumit mod. Un motoras electric roteste o pereche de roti si astfel catelul merge prin casa.


Rotile care il fac sa umble

Intr-adevar problema era legata de butonul de pornit oprit, s-a apasat prea tare pe el si a cedat. Nu am avut altul similar la indemina, am pus un comutator care poate fi accesat doar cu o scobitoare sau ceva similar - mai tarziu am realizat ca era mai bine asa :).

Butonul presat si care a cedat 

Am lipit firele la coumtator, am verificat ca functioneaza si am pus putin hot melt, sa tina pe pozitie acel comutator. Apoi am pus la loc carcasa si gata, avem un catel prietenos care merge prin casa si canta. Dupa scurt timp, cantecul devine putin cam agasant, asa ca e bine sa aibe coumutatorul ala in fund actionabil doar de un adult si doar cu o scobitoare :) (control parental) 

Ce am pus in loc

Lipit amatoriceste

joi, 2 iunie 2016

Cum reparam o boxa de karaoke (Akai SS022A-X6)

 Nota: cum dupa o virsta intelegem ca Mos Craciun nu exista, asa ar trebui inteles ca nici medicina nu se face de la distanta, fara a vedea si a consulta pacientul. Daramite sa poti repara un obiect amarit pe principiul "Salut, am si eu o boxa, mergea, dar acum nu mai merge. Ce e defect la ea?"

***********************
Am primit cu titlul "vezi daca se poate repara", o boxa portabila de karaoke Akai modelul SS022A-X6. Boxa are un microfon fara fir, are telecomanda cu infrarosu, are posibilitatea sa pui un card de memorie SD sau un stick de memorie USB si sa redea de pe ele negaticul, are radio etc.











Carcasa e destul de solida, plastic gros. Are un alimentator care e si pe post de incarcator, in interior avand un acumulator care itida voie sa iesi cu ea pe camp sa cantii naturii diverse. Are si o multime de conectori audio.

Boxa primita de mine avea aprinse toate LEDurile de la VU-metru, conectorul USB arata de parca ar fi fost introdusa acolo o dalta si a fost batut cu ciocanul. Nu stiam nici daca microfonul functioneaza, butonul de pornit oprit era fortat.

Am inceput cu microfonul, l-am desfacut, am pus la loc butonul de pornit oprit, la o analiza vizuala parea ok. Cipul care face treaba era frezat ca sa nu stim ce anume e acolo. Din fericire pe microfon scria frecventa pe care functioneaza (256,1 MHz frecventa pt microfoane audio fara fir), am luat un receptor DVB-T USB, l-am legat la celular (smartphone) si am folosit aplicatia SDRTouch ca sa vad daca e ceva emis pe frecventa de 256,1 MHz. Era, e pe FM si am auzit clar in celular ce transmitea microfonul. Asadar microfonul functiona perfect.

Cipul principal are frezata partea cu inscriptile

Butonul de pornit oprit si versiunea placii

Placa microfonului fara fir e doar cu o fata

Frecventa de lucru a microfonului fara fir 256.1 MHz

Receptor DVB-T pe USB, cu un cablul adaptor USB mama la micro USB, il poti lega la un smartphone si vei beneficia de o unealta extrem de versatila si de utila

Este ceva la 256.1 MHz  

Daca vorbesti in microfon, asta e spectrul, modulatie FM



Am desfacut boxa in sine, sunt cateva suruburi dar merge treaba usor. In interior multe fire, conectorii sunt lipiti cu hot melt, placile la fel au hot melt ca sa nu se desfaca. Am ajuns la placa unde era conectorul USB distrus. Ma gandeam ca poate lamela de +5V USB atinge carcasa conectorului si a stricat si altele pe acolo, daca boxa nu mai vrea sa functioneze.

Placile pt egalizaor audio, pt incarcare. Se vede in dreapta si acumulatorul

Placa cu VU-metru, LEDurile sunt lipite bine cu hot melt

Suburul care tine difuzorul a spart plasticul in care e insurubat

Capete de fire netaiate

Firele care duc la placa cu conectorul USB




Am facut bucati conectorul distrus, l-am dezlipit (e SMD) si am pus alt conector THT caruia i-am strimbat pinii ca sa devina SMD. L-am lipit pe placa. Placa respectiva mi-a placut, e un modul all-in-one: Bluetooth, SD card reader, USB reader, radio.

Conectorul USB distrus. Sub el se vede pe partea cealalta  aplcii conectorul pt SD card. 

Cipurile de pe placa
 
Antena de Bluetooth?

Inca un cip

Versiunea de placa

Noul conector ajustat pt placa

Noul conector


Am conectat firele inapoi si am verificat ca functioneaza, am avut noroc, conectorul distrus nu a afectat alte circuite.

Mai raminea problema cu VU-metrul, cel care avea LEDurile toate aprinse. VU-metrul e o placa separata, prinsa bine intr-o cantitate mare de hot melt (vezi mai sus). Dat fiind faptul ca nu era important si ca desfacutul si re-asamblatul cu hot melt erau mai complicate, nu am mai umblat acolo.

Alte observatii: electronica de consum, fire si lipici, suruburi in plastic care au spart plasticul, adica intr-un cuvint facut sa tina pina se strica, apoi se arunca, caci o reparatie devine prea costisitoare.

E trista aceasta abordare, caci nu facem gunoi doar aruncand cutia, ci si aruncand obiectul dupa un timp scurt. Apoi luam altul si incepem un nou ciclu.