Informatii generale

luni, 29 mai 2017

Istoria mediatizarii Cascadei Bigar, Caras-Severin, Romania

Daca ai ajuns la pagina asta, e clar, Google te-a convins cumva :)

Daca ai ajuns la cascada Bigar din Caras-Severin, media / Internetul te-a convins! Cascada Bigar e inca un exemplu interesant despre ce putere fantastica are mass-media in ziua de azi in viata noastra si cum ne determina sa ne comportam.

In drum spre cascada Bigar


(vei gasi unele referinte despre cum Lonely Planet a facut promovare acestui loc, dar de fapt nu de la ei a inceput promovarea. In general Lonely Planet ne aduce la cunostinta locuri interesante care au o oarecare notorietate, iar pentru acest loc, gasiti mai jos argumentat cum s-a intamplat)

In 2013 apare la un post TV de audienta mare o stire genul "uite ce avem noi in Romania, dar ne batem joc, doar strainii stiu sa aprecieze" (link).

Stirea are la baza un articol de pe un "important" site strain de prestigiu, anume The World Geography punct com (link). site-ul respectiv are un rating destul de slab (locul 48000 in lume cf cu hypestat punct com) si articolul e destul de bizar, amesteca diverse locuri din lume intr-un clasament in care cascada Bigar iese pe primul loc.

Stirea aceasta apare la fix, caci urmeaza sezonul de vacante de vara 2013.


Cascada Bigar iarna, cand nu e debit mare


Pentru ca in acea vreme mergeam de 2-3 ori pe luna in zona Vaii Almajului si treceam pe linga cascada, am observat ca in 2013 in vara chiar au aparut mai multe masini in zona Popasului Paralela 45 decat de obicei. Masinile aveau numere de inmatriculare din toata tara, venea lumea sa vada cascada minunata prezentata la TV si pleca de acolo mai departe caci nu avea unde sa se opreasca in Valea Almajului, eventual vizitau morile de la Rudaria, caci de mers pina la Cheile Nerei drumul era (si este) de cosmar. Cazare nu era, restaurant nu era.

Autoritatile nu au facut insa nimic in 2013 ca sa igienizeze locul si sa il faca mai atractiv, nu si-au dat seama de ce se petrece si ca lumea va veni sa se bucure de natura si gaseste mizerie si nepasare.

Cascada Bigar cand debitul este mare, la topirea zapezii

Bun, vine 2014, aceeasi stire (link) este reluata de acelasi post national si de data asta se arata ca lumea vine si gaseste un loc dezolant. Din nou la fix, inainte de vacantele din 2014. De data asta lumea vine in numar si mai mare, apar blocaje de trafic caci fiecare parcheaza unde are chef, locul incepe sa arate ca o veritabila atractie turistica romaneasca la care poti ajunge motorizat.

Cam atunci apare administratia Parcului National Cheile-Nerei Beusnita (PN CNB) care isi revendica locul si pune oameni sa incaseze taxa de vizitare. Atunci la inceput se luau 5 lei de masina / familie. Si mergea bine di tat treaba asta, se incasau multi bani pe nimic.

Vedere de la crucea de pe Zagrage spre pastravarie

Lumea incepe sa scrie exaltata despre cascada, daca nu aveai poza pe FB cu tine la cascada erai un neica Nimeni in on-line, se creeaza un efect de masa si tot on-line-ul romanesc stie despre cascada si cascada Bigar devine un "must-see" samd.

Deja totul devine nebunie acolo. PN CNB e prezent acolo cand numarul de turisti e mare (vara), se vopsesc niste balustrade, se fac niste igienizari, apare parcarea unde era odata locul fostului poligon auto, apar semne care interzic parcarea linga cascada etc etc.

Si de atunci vine lumea buluc, sa te fereasca Doamne-Doamne sa ai drum acolo in weekend, de Pasti sau vara in orice zi a saptamanii (dupa ce au luat copii vacanta) ca e inghesuiala mare mare. Este necesara interventia politiei care fluidizeaza traficul.

Si ca un fel de butterfly effect: centura Caransebesului s-a finalizat candva in 2011, din cauza lucrarilor slabe s-a inchis relativ repede si traficul greu putea intra in oras, dar contra cost (100 de lei de camion sau in genul); ca sa evite costul tranzitului, camioanele mergeau pe ruta Caransebes - Resita - Anina - Bozovici - Iablanita. (pina in decembrie 2013 cand s-a redeschis centura - link)

Asa ca toate camioanele respective treceau pe la Bigar si cu putin noroc, se intalneau 2 tiruri, masini parcate aiurea pe lateral, masini in spatele tirurilor si uite asa, se bloca circulatia si un ceas pina debloca politia.

Cascada Bigar vazuta de sus de la crucea de pe Zagrage
(avertisment: nu mergeti vara pe stanci, sunt vipere si pe linga acest aspect, 
este pericol de cadere in gol!!!)

Acum, in 2017, o fundatie / ONG finantata de o mare firma de bauturi racoritoare a amenajat locul si arata mult mai bine (inaugurat mai 2017). Daca analizam ce scrie acolo (costul lucrarilor, numarul de vizitatori) toate sunt "interesante", dar viata merge mai departe, ramine amenajarea, sa ne bucuram de ea si sa le fie de bine celor ce au facut ce au facut daca au facut.

Si cei de la PN CNB incaseaza mai departe 5 lei, dar de persoana, ca deja e brand Bigarul si nu mai merge cum mergea inainte.

Planuri de viitor? Extinderea parcarii, dezvoltarea unor capacitati de cazare (pensiuni locale), de alimentatie publica (restaurante). Si drumurile, drumurile bate-le vina sunt de mare importanta, dar de la Bozovici la Sopotul Nou (unde incep Cheile Nerei), cred ca nici un tanc modern nu ar face fata :)

Si initiativa locala exista, oamenii din Valea Almajului sunt dornici sa fie pe cont propriu, sa nu depinda de ajutor social si sa aibe o activitate legata de turismul local: pensiunea Busu, cabana Cerbu, pensiunea Prigorel, restaurantul lui Chera din Bozovici samd.

Dar daca nu pica ceva oamenilor statului (autoritatile locale), nu se misca un deget pentru sprijinirea reala a acest intreprinzatori, desi pe hartie sunt sprijiniti la tot pasul: vezi info-centrle turistice care zac, vezi ce de pagini web s-au facut (pa bani publici) etc etc. Daca nu ai relatii in zona, daca nu ai impins ceva cand si unde trebuie, e greu, da' greu spre imposibil, ca se respecta legea, mai laes pentru unii. Si daca nu reuseste sa iti dea statul in cap, iti dau aia din jur :) - ca in bancul cu cazanul cu smoala nepazit.

In rest vizitati cascada Bigar si restul Banatului Montan caci sunt ale noastre si pe acestea trebuie sa le vizitam mai intai, apoi mergem sa vedem la vecini!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu