Informatii generale

duminică, 1 noiembrie 2020

Muraturi cu sare

Am imbatranit, am pus primele muraturi :) Odata cu imbatranirea, mai si uiti, asa ca scriu randurile de mai jos cu scopul de a imi reaminti la anul sa facem la fel.

Reteta e un fel de compilatie de la vecini, de la colegii de la lucru, ce am mai gasit pe net etc.

Am avut la dispozitie niste galeti de plastic, mari, circa 40 cm la gura si vreo 35 de litri fiecare. Asadar pot spune ca la un loc fac cat un butoi de 60 de litri. Deci cantitatile ar fi ca pt un butoi de 60 de litri.

Cand am cumparat ingredientele principale, pe unele le-am luat la ochi, pe altele mi le-a vandut omul de la aprozar, de asta dupa ce le-am cantarit, au iesit acest cantitati bizare. Ingredientele am incercat sa le impartim intre cele 2 galeti, in mod egal. Cantarirea am facut-o dupa ce am curatat coaja / taiat frunzele / spalat unde era cazul (de exemplu usturoi / morcovi / ceapa curatata, gutui felii, sfecla rosie felii etc)

Ingrediente:

4 conopide mijlocii ca marime (nu am apucat sa le cantaresc) - se taie buchetele

5kg de gogonele - se pun ca atare (update 2022 - se inteapa cu furculita)

1,6kg morcovi (poate mai multi la anul daca ies buni cei de acum) - se curata de coaja

4 kg de castraveti - se pun ca atare

1 verza alba mare - taiata in 8 - 10 parti

2 verze rosii mici - taiate in 4

7 sfecle rosii (cam cat o gutuie fiecare) - taiate felii

0,5kg de hrean - taiat in 4

1,4kg de telina (2 teline mari adica) - taiate felii

1,9kg de ceapa alba (mici spre mijlocii, cam cat un kiwi) - curatata si pusa ca atare, intreaga

0,5kg de usturoi - curatat si distribuit printre toate straturile

1,7kg de gutui - fara casuta si facute felii

6 vinete mici - crestate, impanate cu usturoi si legate cu frunza de la telina (update 2022 - nu mai pun, nu mi se par gustoase)

5-6 mere pe galeata - se inteapa cu furculita (update 2022)

1 plic de foi de dafin

2 legaturi mari de marar uscat in care mai era si o crenguta cu frunze de visin - pus pe fundul galetilor

1 legatura generoasa de cimbru uscat - printre toate

200 de grame de piper negru boabe - printre straturi

200 de grame de mustar boabe - printre straturi

sare pt industria alimentara (adica neiodata) - la 5 litri de apa am pus 6 linguri de sare. Ca observatie, o lingura mare rasa cu sare are undeva intre 27-30 de grame, una mai plina are pe la 40 de grame, iar una plina cu varf, are pe la 55 de grame, asa ca trebuie avut in vedere si acest aspect. Vedem la anul diferenta intre plina ras si plina cu varf.


Pe fundul galetilor am pus cate o legatura de marar si frunze de visin. (asa e mai bine, pt ca aceste ierburi nu vor fi in calea ta cand scoti muraturile din galeata, stau pe fundul galetii)

Apoi am inceput sa pun strat cu strat, am lasat galeata goala cam un lat de palma. 

Apoi am facut apa cu sare, cate 4 litri odata (asta era oala avuta la dispozitie), pina cand s-a umplut fiecare galeata, in fiecare galeata au fost vreo 13-14 litri de saramura. Saramura ramasa, circa un litru, am tinut-o intr-o sticla de plastic, poate mai trebuie adaugata.

Peste toate am pus o farfurie cat mai mare si peste farfurie am pus un borcan mare cu apa sa tina scufundate muraturile. (imi voi face un gratar de lemn / bucata de scandura de lemn (de fag) si cu o piatra de rau le voi tine scufundate (old school), acum nu am avut - NU UTIIZATI LEMN DE STEJAR (elibereaza tanini si strica muraturile) !!!  NU UTILIZATI LEMN LIPIT  / STRATIFICAT (lipiciul strica muraturile, au patit vecinii anul trecut cu un fund de lemn de la Kaufland si au aruncat 60 de litri de muraturi)

Totul pare ok, mai trebuie supravegheate ca sa nu fie muraturi plutitoare, sa fie toate scufundate. Mai apare spuma, mai bolboroseste, dar totul e in parametri, sarea si substantele din cateva ingredinete cheie le vor conserva. 

De pastrat - le voi muta undeva intr-un loc mai rece, un garaj si de Ziua Nationala a Romaniei, de 1 decembrie, le vom incerca.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu