Sunt articole pe acest blog care au ca subiect ture, excursii sau menționează o zonă pitorească, și anume Valea Almăjului. Acest loc este în județul Caraş-Severin.
Valea Almăjului este în sudul acestui județ și este un ținut încadrat la Țări (ca și Țara Maramureșului, Țara Lăpușului etc), mai este cunoscut și Țara Almăjului.
Câteva distanțe de la diverse orașe spre zona Văii Almăjului (cea mai mare comună este Bozovici)
-Timișoara - Moravița - Oravița - Anina - Bozovici 150 km (drum asfaltat, Moravița- Oravița cu denivelări)
-Caransebeș - Iablanița - Bozovici 100 km
-Reșița - Anina - Bozovici 60 km
-Orșova - Iablanița - Bozovici 80 km
-Moldova Nouă - Oravița - Anina - Bozovici 105 km
Geografic vorbind este o depresiune intramontană - la sud are Munţii Almăjului, la nord are Munţii Semenic, la vest are Munții Aninei.
Depresiunea Almăjului este străbătută de către râul Nera (local denumit Nergana), izvoarele Nerei sunt în Munţii Semenic. Aș spune că Valea Almăjului este un dar al Nerei :)
Ca și întindere, Valea Almăjului este zona din interiorul zonei hașurată cu roșu:
În ultimii ani, Valea Almăjului este mediatizată datorită Cascadei Bigăr aflată în vecinatate, tradițional Valea Almăjului era cunoscută ca fiind locul unde încep Cheile Nerei (la Șopotul Nou, acolo începe Nera să își sape cheile în masivul de calcar).
Comuna Eftimie Murgu este locul unde se găsesc morile cu ciutura acționate de apa rîului Rudăria, aceste mori fiind celebre datorită vechimii lor, fiind un veritabil muzeu tehnic funcțional în aer liber.
In jurul depresiunii se ridica dealuri cu inaltimi de peste 1000 de metri, astfel se creeaza un climat specific (Valea Almăjului este polul frigului din Banat conform înregistrărilor de la stația meteorologică Bozovici). Aceste dealuri sunt împădurite, însă o parte din culmile acestora sunt acoperite doar de poieni. Aceste poieni lasă loc multor ture și excursii, preferabil cu bicicleta (date fiind distanțele mai lungi): ce poate fi mai frumos decât să mergi cu bicicleta și să vezi în stânga și în dreapta pînă hăt departe, vederi deosebite.
Problema zonei este lipsa unor activități economice din care oamenii să poata trăi decent. Și cum zona dispune de bogăție ce poata fi valorificată în scop turistic, personal cred că Valea Almaăjului are un singur viitor sustenabil - doar din turism.
Dacă turismul se dezvoltă, va atrage dezvoltarea unor domenii conexe turismului care vor da bunăstare oamenilor din zona.
Mă bucur de fiecare dată când văd oameni care scriu cu mulțumire despre ceea ce au vizitat ân zona, mă bucur să văd că avem exemplul cehilor care au pus la punct un sistem de turism ce are în centru satele cehești din Banatul Montan, dar mă întristez când văd că nu ai unde să te cazezi, nu ai unde să servești masa și altele de acest fel. Iar lumea de acolo este reticentă la turism.
Însă în ultima vreme lucrurile încep a prinde contur spre o dezvoltare turistică, încet, cu pași mici.
Informații despre Valea Almăjului puteți afla de la pagina Valea-Almajului.ro - trasee turistice de drumeție, de bicicletă, posibilități de cazare, harți cu zona, tradiții și multe alte informații.
Vă învit să vizitați Valea Almăjului per pedes sau pe bicicletă, o zonă cu oameni primitori și cumsecade!
__