Informatii generale

joi, 28 aprilie 2011

Despre soft freeware sau OpenSource

In ultima vreme am inceput sa fiu atent la ceea ce se petrece in zona freware si OpenSource. In linii mari, freeware e un program complet functional si care este gratuit, iar OpenSource se refera la un program freeware si care este pus la dispozitia publicului cu tot cu sursele sale. Astfel, daca tu stii sa programezi si vrei sa imbunatatesti programul in cauza, o poti face destul de simplu avand sursele programului pe care le modifici si apoi dai publicului o versiune imbunatatita.

Urmarind lucrurile acum cativa ani, toate aceste softuri free / OpenSource erau de obicei de proasta calitate, aveau erori, bug-uri respectau principiul "cat dai, atata face". Insa iata ca lucrurile s-au schimbat mult in prezent. Foarte multe softuri (programe) faimoase si scumpe si-au gasit nashul in zona freeware / OpenSource. Aceste aplicatii sunt acum foarte bine documentate, gasesti cursuri (tutoriale) in care inveti cum sa le folosesti la maximum performatele. Mai nou meniurile sunt si in limba romana (unii se plang ca engleza este un handicap pt ei si ca ei nu pot folosi aceste aplicatii - dar hai sa fim seriosi, astazi esti un fel de handicapat daca nu stii sa vorbesti engleza - un fel de surdomut al Satului Global (Global Village) - asa ca invatati, invatati, invatati :) )

Mai jos este o lista cu aplicatii "pe bani" si echivalentele lor in lumea freeware / OpenSource:

Adobe Photoshop are echivalent in GIMP (editare grafica pe layere)

Corel Draw! are echivalent in Inkscape (eidtare grafica vectoriala)



Nero are echivalent in Infrarecorder (scriere de CD/uri / DVD-uri)

Microsoft Frontpage are echivalent in Kompozer / fost nVu (realizarea de pagini web de Internet - web authoring)

Microsoft Office are echivalent in Open Office (pachetul Office cu Word, Excel, Powerpoint)

Microsoft Internet Explorer are echivalent in Mozilla Firefox / Opera / Safari

Partion Magic (si altele) are echivalent in GParted (partionare hard discuri, formatare etc)

Filezilla este server si/sau client de FTP (upload / download de date)



WinSCP aproape la fel ca Filezilla

Irfaview viewer de fisiere grafice, poti taia din poze, poti sa le redimensionezi samd (poti vedea tot ce e format grafic si format imagini RAW (NEF, CRW, CRF))

Clonezilla ajuta la clonarea de hard discuri, partitii, recuperarea de hard discuri si partitii

TestDisk si Recuva ajuta la recuperarea fisierelor sterse (in anumite conditii se mai pot recupera datele sterse chiar si din Recycle Bin (sters cu shift + delete))

EasyGPS ajuta la lucrul cu fisierele GPS (tipul GPX)

Audacity il folosesti la editarea audio, faci MP3, inregistrezi sunete, muzica etc

Password recover este util cand ai pierdut o parola de Windows (nu o vei obtine, dar o poti reseta) sau cand vrei sa schimbi drepturile de admin ori daca ai blocat un cont de Windows (introdus parola gresit de 3 ori).

Nu in ultimul rand as vrea sa mentionez ca si sistemele de operare au inceput sa fie prietenoase si mai usor de utilizat de catre utilizatorul de rand. Linux nu mai este o chestie "pt ciudati care stau 24 de ore 7 zile din 7 in fata computerului". Azi Linux este in disverse distributii, are interfata grafica intuitiva si usor de utilizat, sigur ca mai sunt detalii ce trebuie invatate si intelese (diferentele fata de Windows), dar este de luat in calcul. Spre exemplu Ubuntu este o distributie foarte buna de Linux, se poate boota de pe CD si se poate utiliza fara a instala sistemul pe un disc; ca varianta, se poate instala si Windows si Linux pe acelasi computer, la start se poate alege ce anume sa fie bootat.

Si totusi, de ce sa ne batem capul cu asa programe cand poti da jos de pe torenti ce vrea sufletul tau, poti folosi orice soft vrei la fel de usor ca un freeware / OpenSource (oricum nu platesti nici un soft, corect? Ce esti fraier?!) ?

Ei bine, lucrurile tind sa se schimbe si trebuie sa te gandesti ca incalci legea cu buna stiinta, tot traficul tau de date este inregistrat undeva, adica lasi urme care in final te pot pune in pozitia de a plati daune, poate intri chiar si la puscarie. Cu alte cuvinte, daca poti alege intre a fi ok pe gratis si a incalca legea, de ce sa nu alegi prima varianta? De ce sa iti faci viata complicata?

Nu afirm ca la mine totul este licentiat, dar incerc pe cat posibil sa reduc utilizarea de soft piratat de fiecare data cand mi se ofera ocazia.

Trebuie sa incepem sa schimbam ceva in Romania, in noi si in viata noastra, daca noi nu o facem, altii in mod cert nu o vor face pentru noi. M-am saturat intr-un fel ca de fiecare data cand intru in contact cu strainii, acestia sa vina sa ma intrebe daca nu le pot face rost de softul X sau Y pentru ca ei nu pot sa le traga de pe torenti in asa hal cum se face in Romania!

PS: daca aveti si alte exemple de aplicatii, spuneti-le si le trec in lista.

__

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu