joi, 28 aprilie 2011

Clonezilla - aplicatie free (OpenSource) pentru clonat hard discuri (imagini)

In lucrul cu hard discuri este necesar sa ai mai multe hard discuri identice ca si continut - la asta se refera imaginile de hard disk. Pentru aceasta se poate utiliza Clonezilla.

Aplicatia este o aplicatie Linux usor de utilizat, are meniuri, nu trebuie scrise comenzi in linia de comanda samd.Pentru detalii legate de utilizare, cititi documentatia de pe pagina aplicatiei.

Ca principiu de utilizare: se face un disc / stick USB bootabil, se pregateste un hard disk / USB stick etc unde vom stoca imaginea hard discului sau a partitiei pe care dorim sa o clonam. Apoi trecem la treaba :)

Dupa ce avem imaginea (clona), se face simplu refacerea hard discului / partitiei utilizand tot GParted.

Exemplu: ai instalat Windowsul cu toate driverele, ai instalat aplicatiile, ai bibilit totul sa fie cum iti place, ai toate updateurile, sa zicem ca ti-a luat 2 ore sa faci aceste operatii; calculatorul merge de zici ca zboare, acum e bine sa faci o imagine la hard disk. Avand imaginea de la el, vei putea oricand sa o restaurezi: 15 minute si ai rezolvat, altfel inca 2 ore...

Sau daca ai o retea de 15-20 de calculatoare identice: o sa instalezi pe fiecare dintre ele acelasi lucru?! Nu, instalezi pe unul dintre ele softul necesar, apoi faci o imagine (o clona) si apoi pui acea clona pe restul calculatoarelor.

__

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu