*** Articol tradus dupa un articolul orginal de la BBC News Romania
Articolul original in engleza, scris de Tessa Dunlop, il gasiti aici.
A devenit atat de evident incat pina si strainii vad ca ceva e in neregula si ca BOR are practici de Ev Mediu, noi cand ne trezim sa luam atitudine?!***
Romania este in mijlocul unei perioade de crestere exploziva a numarului de biserici, circa 10 noi lacasuri de cult sunt inaugurate in fiecare luna, iar o catedrala imensa incet prinde contur. Unii romani se ingrijoreaza de problema costurilor, intr-una dintre cele mai sarace tari din Europa - in special sunt ingrijorati de folosirea fondurilor publice alocate cultelor.
Calatorind in nordul Romaniei de la Suceava in Maramures, vei fi coplesit de o multime de splendori religioase.
Oriunde privesti sunt biserici - mari, mici, medievale, noi-noute, acoperite cu tabla, din lemn, pictate - fiecare are specificul propriu.
Ceea ce este saritor in ochi in timp ce calatoresti de la una la alta, este numarul lor mare. De la Revolutia din 1989 incoace, Bisericii Ortodoxe i-a mers extrem de bine in Romania.
Marea majoritate a populatiei (circa 90%) este de religie ortodoxa. Imediat dupa caderea lui Ceausescu, Biserica Ortodoxa si-a intarit pozitia, construind noi biserici - una la fiecare 3 zile, inclusiv inceperea unei enorme catedrale in centrul Bucurestiului.
In completare, Catedrala Mintuirii Neamului va deveni cea mai inalta constructie religioasa din sud-vestul Europei, surclasind cladirea vecina - Casa Poporului.
Fara dubii Romania este o natiune spirituala cu ritualuri religioase, icoane si celebrari de sfinti, acestea fiind la baza vietii multor romani - de Sf. Constantin si Elena in Maramures am asistat la congregatia care a iesit din biserici.
Totusi creste numarul intrebarilor legate de fondurile alocate noii catedrale, mai ales ca Biserica Ortodoxa primeste o mare parte din fonduri de la bugetul si asa saracit al statului roman.
La finalul constructiei, Catedrala Mintuirii Neamului va avea circa 125 metri inaltime.
Un critic al bisericii, membru in Parlament si conducator al Partidului Ecologist (Verzilor) este Remus Cernea. "In Romania avem o mare problema intre biserica si stat" spune el. "Eu consider ca atata vreme cat biserica doreste sa construiasca ceva, este perfect atata vreme cat fondurile nu provin din banii publici, ai poporului"
Dupa ce a primit un imprumut de la FMI in 2009 si dupa ce ca este una dintre cele mai sarace tari din Uniunea Europeana, bugetul Romaniei da anual milioane de euro cultelor si mai ales Bisericii Ortodoxe Romane.
De la bugetul statului, biserica primeste mai mult de 100 de milioane de euro pt salariile preotilor si pt constructia de noi biserici si pt renovarea cladirilor existente.
De asemenea fonduri sunt alocate si de la consiliile judetene, primarii, companii de stat si de la enoriasi - totusi nu am gasit pe nimeni capabil sa spuna cati bani primeste Biserica Ortodoxa anual in total.
Remus Cernea, care propune o lege care sa schimbe modul in care cultelelor li se aloca bani publici, crede ca relatia strinsa dintre biserica si stat este parte a unei problema mai mari.
"In multe situatii politicienii dau fonduri bisericii si in chimb preotii ii ajuta in campania electorala. Adeseori sunt situatii in care firme de constructii ridica biserici si sunt detinute de apropiati ai politicienilor. Asadar este un fel de cerc al banilor." spune Remus.
Atat cresterea curenta a influentei biseriicii in Romania cat si apropierea bisericii de clasa politica sunt partial explicate de opresiunile comuniste ale regimului comunist cand zeci de biserici istorice au fost demolate si multi preoti sau lideri ai bisericii Ortodoxe au colaborat cu Securitatea pt a supravietui.
"Multi au fost fortati sa se indeparteze de religie in vremea comunistilor, deci este normal ca acum sa se reintoarca la religie" spune Liviu Andreescu.
Colaborarea dintre liderii bisericii si comunisti au ajutat la perpetuarea "unei cooperarii intre biserica si stat asa cum vedem astazi, cu activitati religioase pe banii statului" argumenteaza el.
Ministrul Religiilor, Victor Opaschi, afirma ca este o relatie strinsa intre biserica si politicieni in timpul campaniilor electorale si ca acesta "nu este un lucru bun".
Totusi el afirma si ca au fost probleme istorice. "Comunistii au luat de la biserica si biserica a pierdut aproape toate proprietatile" spune el. "Acum statul incearca sa componeseze prin a da inapoi o mica parte a ceea ce i-a fost luat bisericii."
Preotii de asemenea primesc bani de la congregatii, adesea ei merg la casele enoriasilor pt a cere donatii.
Cand preotul ortodox Casian Pandelica a refuzat cererea episopului de a colecta 50.000 euro pt renovarea bisericii de la cei 800 de enoriasi saraci din satul Reviga, a urmat concedierea acestui preot, culminind cu un raid al politiei probabil cerut de capii bisericii. (detalii aici)
Exclus din rindurile bisericii Ortodoxe, dar beneficiind de suportul comunitatii locale, acest preot asigura servicii religioase intr-o capela improvizata.
Inevitabil, Pandelica este convins de motivatiile financiare ale bisericii, el sustine ca biserica face putin pt comunitate si chiar ii suspecteaza pe capii bisericii de coruptie.
In Moldova, faimoasa pentru minastirile pictate, am intalnit un conducator al Bisericii Ortodoxe care a binevoit sa vorbeasca cu mine, arhiepiscopul Pimen.
Un batrin cu ochi albastri plini de intelepciune si cu un zimbet optimist, Pimen este recunoscut in Romania pentru spiritualitatea sa.
El admite ca "nu toti preoti fac atat cat ar trebui sa faca pt comunitate", dar nu este de acord cu afirmatia cum ca biserica nu face indeajuns pt comunitate.
"Daca toti banii folositi pt constructia noilor biserici ar fi fost dati oamenilor saraci, ar fi rezolvat problemele acestora?" intreaba el. "Avem nevoie de noi biserici si acestea sunt construite cu bani putini."
Totusi, in timp de Patriarhul cere mai multi bani pt Catedrala Mintuirii Neamului, un numar tot mai numeros de romani cred ca, costul constructiei catedralei este mult prea mare pt situatia economica actuala.
Aproape toti tinerii cu care am vorbit, in special cei din capitala Romaniei, Bucuresti, care nu sunt enoriasi convinsi, sustin ca banii se pot cheltui mai bine altfel.
Dar pt momentul de fata, scena din Maramures de Sf. C-tin si Elena ramine o confirmare ca religia ortodoxa in Romania este o componenta vitala a vietii multor oameni. Pozitia religiei in societate este de neconstestat pt acestia.
Elena, credincioasa orotdoxa, isi celebra ziua numelui, purta costum national si m-a invitat in casa modesta a familiei sale unde icoane erau agatate in fiecare ungher.
"Noi suntem persoane religioase - suntem oameni credinciosi." spune ea. "Nu ne pierdem traditiile si obiceiurile. Asa este aici la noi."
Prostu' daca nu-i fudul, parca nici nu-i prost destul (adica romanul).
RăspundețiȘtergere