Informatii generale

miercuri, 11 septembrie 2013

Aniversarea a 150 de ani de drum de fier intre Anina si Oravita

Dupa cum stiti, in 2013 se implinesc 150 de ani de la darea in folosinta a caii ferate Anina - Oravita. In saptamana 38 din 2013 sunt o serie de evenimente care cinstesc acest eveniment, mai multe detalii sunt aici.

Cum in fiecare luna am reusit sa organizez o excursie in zona Aninei sau Oravitei care sa aibe cumva de a face cu cea mai veche cale ferata, iata ca si luna septembrie din anul de gratie 2013 trebuie sa urmeze acelasi tipar.

Asa ca vin cu urmatoarea propunere de tura cu bicicleta - tura pe 2 zile, porneste din Oravita, ajunge in Anina la ceremonia aniversara, apoi continua spre Valea Almajului, Poiana Roschii, morile de la Rudaria, satul Putna, satul Sumita si ajunge la tren la Iablanita. Iata harta turei:



Route 2,320,324 - powered by www.bikemap.net

Si aici iata planul turei:


-plecarea pe biciclete este simbata, 21 septembrie 2013, ora 08:00 a.m., din fata garii Oravita (judetul Caras-Severin) - km 0

**de ajuns cu trenul din Timisoara, exista urmatoarele posibilitati (verificati la Regiotrans sa nu fi intervenit schimbari) - nu este comoda propunerea, dar acestea sunt trenurile in 2013:
Tm Nord - Berzovia (Regiotrans)
R 14499  03:34 - 05:09
Berzovia - Oravita (Regiotrans)
R 14521  05:05 - 06:40

**cred de asemenea ca ne putem organiza a.i. sa fim grupati in masini cat mai multi, adica ajungem cu masina in Oravita, nu cu trenul, asta insa dupa ce am confirmarile de participare.

-se merge pe DJ573 spre Bradisoru de Jos - Ciudanovita
-acest traseu urmareste traseul caii ferate

-dupa ce trecem de calea ferata si coborim dealul unde este P.O. Ciudanovita (km 16), in vale facem dreapta si urcam pe Valea Jitinului pt a vizita una dintre lucrarile de arta ale traseului, anume Viaductul Jitin (km 19)
**aici se poate urca pe vale, apoi facem stinga si ajungem la Bradet, daca timpul este scurt, posibil sa mergem pe aceasta vale

-revenim la drumul pietruit, continuam spre Ciudanovita
-din Ciudanovita facem dreapta (km 23) si urcam dealul, apoi coborim spre Girliste
-ajunsi in Girliste (km 27), urcam pe vale
-trecem riul Girliste printr-un vad (km 29) (luati-va prosop daca doriti)
-urcam pe vale spre gara Girliste, urcarea se face prin padure, push-bike
-iesim din padure (km 31), parcurgem o serie de serpentine si ajungem la gara Girliste (km 33)
-urcam prin spatele garii Girliste spre virful dealului pe sub care trece tunelul Girliste
-ajunsi in virful dealului (km 34), continuam sa pedalam prin padure spre Bradet

-ajunsi in Bradet (km 41), coborim in Anina, la gara Anina
**recomand celor ce doresc sa se intoarca la Oravita sa mearga prin Bradet caci este mai putin de urcat, se evita traficul auto de pe drumul asfaltat:
http://www.bikemap.net/en-us/route/2236079-completed-oravita-ciudanovita-girliste-bradet-marila-oravita/

-de la gara Anina (km 43) continuam pe DN58 spre intersectia cu DN57B, unde facem stinga, spre Bozovici

-coborim pe Valea Minisului pina la lacul de la Gura Golumbului (km 60)
**de aici se poate cobori spre cascada Bigar mediatizata ca fiind cea mai frumoasa din lume, iar de acolo se poate cobori in Valea Almajului (DN57B pe asfalt), daca sunt doritori, le pot recomanda cazare in zona

-de la lac, urcam spre dreapta spre Liciovacea (km 65), ajungem la Streche (km 72) si de acolo in Poiana Roschii (km 74)
-in Poiana Roschii raminem peste noapte la o cabana (km 77)

-duminica (22 septembrie 2013), la ora 09:00 a.m., plecam din Poiana Roschii spre Valea Almajului
-coborim la izbucul de la Moceris (km 84), apoi pe Valea Mocerisului ajungem in satul Moceris (km 89)
-din satul Moceris, pe DC44, mergem la intersectia cu DJ571G, facem dreapta, trecem peste riul Nera (km 93)
-facem stinga pe DJ571B spre intersectia cu DN57B (km 94)
-la intersectia cu DN57B, facem dreapta pe vechiul drum spre Eftimie Murgu (km 101)
-ne intersectam cu DJ571F (km 105), facem dreapta si mergem spre Eftimie Murgu
-la intrarea in localitatea Eftimie Murgu, facem dreapta (km 107)
-pe stinga vedem prima moara, moara din tarina, continuam prin localitate, facem stinga si trecem riul, apoi dreapta si urcam catre mori (km 109)

-vizitam morile de pe Valea Rudariei (km 110), ne intoarcem prin localitate 
**cei ce doresc, se pot intoarce de aici inapoi la Anina / Oravita pe DN57B

-la iesirea din localitate, facem dreapta si incepem sa urcam dealul (km 113)
-avem traseu off-road, intesectam drumul forestier Ramnita (km 119), facem dreapta si coborim la riul Prigor, trecem apa pe o punte de lemn (km 121)
-urcam apoi ajungem la asfalt (DC36) la locul numit la Scoc (km 122)
-facem dreapta si coborim catre satul Putna (putem trece prin sat pt apa)
-la intrarea in satul Putna, facem stinga si urcam drumul catre Sumita (DC36) (km 125)
-drumul se intersecteaza cu linia de medie tensiune si mergem in continuare catre satul Sumita (km 127)
-ajungem in satul Sumita (km 130), la iesirea din sat facem stinga, urcam putin si intram pe un drum de culme

-ajungem astfel la Lapusnicel (km 135), la DJ571E, facem dreapta si urcam spre Sumita, spre capatul satului, unde facem stinga pe vechiul drum spre Petnic (off-road)
**pt cei care doresc sa se intoarca la Oravita / Anina / Resita, se face stinga in Lapusnicel si la intersectia cu DN57B se face din nou stinga
**pt cei care doresc sa mearga pe asfalt spre Iablanita, se face stinga in Lapusnicel si apoi la intersectia cu DN57B, facem dreapta spre Iablanita

-ajunsi in Petnic (km 144) pe vechiul drum, facem dreapta pe DN57B spre Iablanita
-la iesirea din Iablanita (km 148), dupa ce trecem pasajul CFR, facem dreapta pe DC31 si ajungem la gara Iablanita (km 150)
**pt cei ce doresc sa ia trenul din Iablanita spre Timisoara Nord, iata propunerile (verificati in prealabil Mersul trenurilor CFR):
  • R 9553 Iablanita - Tm Nord
14:17 - 18:33
  • R 9195 Iablanita - Tm Nord
20:30 - 00:09

sau cu 2 trenuri

R 9555  Iablanita - Caransebes
17:05 - 18:52
R 9577  Caransebes - Tm Nord
19:25 - 21:31


Eu voi avea masina in Valea Almajului, asadar nu merg pina la Iablanita, ma intorc spre Bozovici la masina. Pot astfel sa duc pina la Oravita 4 participanti care si-au lasat masinile in Oravita, ne intoarcem la Bozovici 5 masini si luam pe ceilalti cu tot cu biciclete si plecam spre casa.

Aici gasiti detalii despre vremea in zona Aninei:



Daca doriti sa participati la tura propusa de mine, va rog sa ma contactati pe adresa de e-mail simion.catalin(at)gmail(punct)com pina cel tirziu sambata 14 septembrie 2013, ora 23:59 pt a va da detalii despre rezervarea cazarii si a mesei (daca doriti sa veniti cu cortul si mincarea in tura, nu este necesar sa ma contactati).

Cazare:
Pt cazare: 40 lei de om pe noapte, cu o masa calda simbata seara si mic dejun duminica dimineata. Cazarea in cabana, la pat cu saltea.

Confirm area cazarii: primul venit, primul servit - achitarea a 20 lei de persoana pina luni, 16 septembrie 2013,  ora 23:59 - pt plata va rog sa ma contactati personal pe privat la adresade e-mail de mai sus.

Daca se ocupa toate locurile pina luni (16 sept 2013) si mai sunt cereri, se pot asigura izolire si saci de dormit tot la 40 lei (practic nu trebuie sa carati nimic). Daca nu se ocupa toate locurile pina luni, lista ramine deschisa si se mai pot ocupa pina joi inclusiv.

Daca din motive meteo tura nu se mai tine, toti cei care au confirmat presenta vor primi avansul inapoi. Anularea turei din motive meteo o facem cel tarziu joi (19 sept 2013) ora 16:00.

Echipament:
-bicicleta in buna stare pt tura + biciclist cu conditie fizica pt 70km pe zi si 1000 m diferenta de nivel urcati - trebuie sa ajungem la ora 14:00 la gara Anina
-sculele de reparat tipice pt o tura cu bicicleta (va rog sa aveti bun simt si sa nu ii lasati pe altii sa care scule cu care sa va rezolve problemele voastre! Fiecare sa aibe ca minimum o pompa de umflat roti, leviere, petice cu lipici verificat sa nu fie uscat, camere de rezerva, eventual un set de inbusuri)
-casca de protectie
-haine pt 5-10 grade Celsius (pantaloni lungi, mineci lungi) pt seara si dimineata, foaie pt ploaie, poate o caciula si manusi cu degete pt cei mai frigurosi
-frontala, vesta si elemente reflectorizante, lumina rosie clipitoare
-prosop personal
-rucsac
-recipient pt apa potabila pt uz personal
-energizante, batoane de ciocolata, mincare pt drum etc 
-harta si GPS cu track-ul turei - eu va trebui sa conduc tura, in anumite locuri va pot spune povestea locului respectiv, chestiuni interesante despre zona etc.
Evident ca ii vom astepta pe toti, insa cel mai probabil ca vom fi 2-3 grupuri mici, de aceea fiecare grup trebuie sa aibe propriul GPS a.i. sa urmam acelasi traseu in ritmul specific grupului fara sa ne ratacim.

Astept intrebarile si sugestiile voastre! Multumesc!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu