joi, 11 aprilie 2013

Baofeng UV-5RA+ - mic review sau ce e in cutie

Am cumparat pt un prieten aceasta statie de emisie-receptie.





Producator: Baofeng (China)
Model: UV-5RA+ (modelul pe galben, mai exista si alte culori, inclusiv camuflaj verde pt utilizat in jocurile de paintball de exemplu)
Acopera 2 benzi de frecvente: 136-174 MHz si 400-520 MHz in FM, adica poti incepe sa faci radioamatorism cu bani putini, daca vrei sa continui, investesti mai mult. Poti lucra pe repetoare, poti lucra in direct, 2m si 70cm. Poti de asemenea seta canalele de PMR, poti asculta alte benzi... A, adica nu mai spun mai multe :P
Aparatul costa circa 50 USD, il gasiti la 409shop.com, vine in circa 3-4 saptamani de la comandarea lui (plata prin PayPal).
In mina se simte solid, are chestiile tipice unui aparat facut in China (masca lucitoare, LEDuri albastre, na, anumite chicisme intra la pachet in pret :) ), dar pina la urma e un aparat bunicel, un fel de jucarie mai scumpa.
Bateria este Li-ion de 7,4V si 1800mAh (ma rog, acumulator pt cei circotasi :P ) ceea ce il aduce in 2013, are si un hands-free, incarcator de pus pe masa etc.

 

Ca orice statie de emisie receptie care se respecta :) are lanterna si radio FM pt cand iesi la munca cimpului, il poti agata la curea alaturi de gresia de ascutit coasa :) (cuce cum ii spune in Banat)



In rest are din toate pt toti (CTSS, canale, lucrul cu shift de frecventa etc).
Ce m-a amuzat e ca e un radio extrem de vorbaret: "Channel mode" sau "Frequency mode" sau "Menu" sau "Confirm" - spune cu gura lui, iar in channel mode, iti striga si pe ce canal esti, doar ca de la canalul 9 in sus e cam ca in acest videoclip :)  -> power of ten ten.


Aici este un clip video cu ceea ce se gaseste in cutie, poate ajuta pe careva:


Nu am avut ocazia sa il incerc in trafic, asa ca nu ma pot pronunta asupra modulatie sau a altor aspecte, dar in banii astia cred ca e un portabil decent. Ca prima impresia mi-a placut, daca ar fi sa imi iau ceva de jucat prin oras, pt excursii, la schi, cred ca e o optiune buna in locul a 2 PMRuri mai bune, iti iei asa ceva si ai si PMR :)

Un comentariu:

  1. Statie bunicica pentru pretul afisat, are sensibilitate buna la receptie,dar...selectivitatea lasa muuult de dorit.Si asta la o simpla comparatie cu un batrin YAESU FT23R.
    La BAOFENG daca am un emitator la 500Khz receptia e foarte dificila,in aceleasi conditii (pozitie,antena,etc) pe YAESU nici nu stii ca emite cineva linga frecventa unde asculti tu.
    73 si s-auzim numai de bine!

    RăspundețiȘtergere