vineri, 20 ianuarie 2017

Domoticz, IoT si casa inteligenta

Intr-un final am alocat timp pt IoT prin casa. Primul pas trebuie sa fie cel legat de adunatul datelor: un server de home automation. Avem OpenHAB, Domoticz si altele. Ideal sa fie open source cu o comunitate entuziasta in spate care sa poata oferi ajutor, solutii etc.

Am ales Domoticz pt ca un prieten deja il utiliza si ma gandeam ca sunt avantajat cu niste sfaturi de la el :)

Asa ca am instalat Domoticz pe un SBC (am avut la indemina Banana Pi cu Raspbian). Instructiuni pt instalare - cautati pe net.Dupa care a urmat sa leg un senzor, ceva acolo care sa trimita date. Am avut la indemina ESP8266, Arduino PRO Mini, senzor de temperatura / umiditate DHT22, senzor de temperatura DS18B20. Am ales ESP8266 pt ca imi oferea si posibilitatea sa conectez senzorul prin WiFi.ESP8266 era un modul ESP-07, asa ca am lipit tot ce trebuia in jurul modulului, apoi am folosit (prin intermediul Arduino IDE) un firmware fain de tot - ESP Easy. Conectarea la ESP Easy se face pe SSID ESP_0 cu parola configesp. Apoi se face restul configurarii din LANul propriu.Am setat DHT22 prin intermediul ESP Easy, apoi in Domoticz am adaugat acest senzor si am vazut imediat masuratorile de temperatura si de umiditate relativa a aerului. Super tare, super simplu.

Am masurat acesti 2 parametri in casa pt vreo saptamana. Asa am vazut cand porneste centrala termica, asa am vazut ca daca deschid geamul si aerisesc, aerul proaspat intrat in casa are o umiditate mai mica decat cel din casa. Asa ca e clar ca e mai bine sa aerisesti dimineata, mucegaiul se formeaza mai greu.Era cam plictisitor sa stiu doar temperatura / umiditatea din casa, asa ca am adaugat un senzor DS18B20 in exterior (am gaurit profilul PVC de la geam), asa ca acum stiu si cat e de frig afara.

Gaura in interior

Gaura afara

Senzorul DS18B20 on carcasa, sub pervazul geamului 


Ultima chestie hardware adaugata a fost sa pun un jumper pe un pin al ESP-07. Cand jumperul este acolo, in Domoticz apare "closed" (inchis), cand este scos, apare "open" (deschis). Asta va fi o metoda de a sti daca geamul e deschis sau daca usa nu e incuiata (asta verificand daca limba metalica de la incuietoare e afara sau inauntru). Nu vreau sa imi incui / descui usa "on-line", nu mi se pare sigur, nu imi place sa depind in totalitate de electricitate, dar sa ai o informatie daca ai incuiat sau nu, e util.

Alta chestie a fost sa setez dynamic DNS pt a avea acces la serverul de acasa de oriunde din lume (cu freedns.afraid.org). Dupa care am instalat aplicatia de Android de la Domoticz si asa pot vedea date despre temperatura, umiditate pe smartphone cand am internet mobil.Pina acum Domoticz doar aduna informatii, urmeaza sa pun la cale si niste decizii luate pe baza informatiilor (sa trimita email, SMS, sa trimita o poza cand e un anumit eveniment etc).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu