miercuri, 9 mai 2018

Reparatie rezistenta aeroterma / heater blower resistor cod: 64.11-8 372 775 (pt BMW E46 318)

Atentie: rindurile de mai jos sunt pur informative, reprezinta opinia personala, e problema voastra daca reparati ceva si aveti probleme!

Gurile rele "lauda" masinle produse de BMW pt partea electrica. Un prieten a observat ca dintr-o  data aerul in masina mergea doar pe maxim, nicio treapta intermediara. De vina a fost rezistenta aerotermei / heater blower resistor cod: 64.11-8 372 775 .






Aceasta componenta cu aspect ciudat costa relativ mult pt ceea ce face, dar dupa ce a cumparat una noua, aerul functiona din nou normal, avea trepte de reglaj. Vechea componenta, cea defecta, a fost dusa la reciclat. In scurt timp, aerul a functionat din nou doar pe maxim.

Din nou vina a fost la rezistenta aerotermei / heater blower resistor cod: 64.11-8 372 775. Pe placa de circuit imprimat (PCB) e o banda metalica, in forma de "M", care este lipita la capete pe PCB. In fapt e vorba de un arc tensionat, prin care circula curent electric. Cu cat mai mare curentul, cu atat acest arc se incalzeste mai mult si in timp, cositorul se topeste si din cauza tensionarii arcului, acesta se desprinde la un capat si astfel se intrerupe circuitul electric.








Deci e un fel de siguranta fuzibila care protejeaza motorul aerotermei. La 50 de euro bucata, e de inteles de ce o reparatie merita incercata.

Motorul electric  al aerotermei a fost curatat si uns ca sa nu traga un curent mai mare si sa defecteze acest rezistor, iar capatul benzii metalice a fost lipit din nou pe PCB. (pt ca pe partea opusa a PCBului este un radiator de aluminiu (acea bucata de table argintie), trebuie un letcon cu putere mai mare caci caldura se duce prin acel radiator)

In mod cert lipitura originala din fabrica a "fost calibrata" pentru un anumit curent, de aceea trebuie avut grija ca sa nu o facem prea solida caci un curent mai mare decat cel nominal poate crea alte probleme.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu