(sursa: Site oficial concurs)
Moş Ciupearcă, din Borlova, s-o gângit să-ş ia biţâglă
C-o primit ge la veşinu' nişce bani pră neşce ţâglă.
S-ombrăcat c-o bluză dgi'aia, cum îi zâşe ?... parcă Lycra
Şâ pră cap are-o feşcilă, marca Petzl, model Tikka.
Că s-o dus sara la Măru'
În Poiană, la concurs
Prăstă gial, pră la Bătrânu
Nu i-o fost frică ge urs
S-o înscris la start cu prunşii
Şâ să-nfoaie ca ciurcanu'
Vrie să urşe sus pră podium
Că-i fălos ca gugulanu'!
26 iunie a fost una din zilele in care m-am simtit bine in Romania si nivelul sperantei ca se poate mai bine a mai crescut un pic. A fost ziua in care a avut loc prima editie a Maratonului Muntilor Tarcu - faza pe bicicleta :)
De ce sa te simti bine in Romania din cauza unui *a*at de maraton in munti?! - intrebare de la public. Pentru simplul fapt ca s-a putut dovedi ca tinerii romani pot coopera si pot face o astfel de actiune de anvergura. Alin Ciula de la Asociatia Altitudine a coordonat global actiunea; Asociatia Altitudine se ocupa de administrarea Parcului National Muntii Tarcu, mai multe detalii gasiti aici.
Astfel au fost reunite mai multe cluburi de turism, de ciclism, de munte din Banat: Tibiscus din Timisoara, Concordia din Lugoj, Bike Attack din Resita, Clubul Montan Caransebes. Maratonul si-a propus sa mediatizeze mai mult zona Muntilor Tarcu si Muntele Mic. Ceea ce a si reusit caci au fot foarte multi concurenti (~350 din cea ce am inteles eu) + insotitori + voluntari + gura casca.
Au fost mai multe categorii de concurs, Lupisori, Ursuleti, Family, Race, Discovery, Maraton. Fiecare s-a inscris la o categorie ori la alta - dupa puteri, antrenament, bicicleta.
Am ajuns in zona sambata dupa-amiaza, am mers la Pensiunea Ioana (pe drumul catre telescaunul de la Muntele Mic (la intersectia unde din dreapta vine apa Cuntului si trece pe sub drum)).
Acolo se mai contruieste o cabana mare, Cornel Galescu se ocupa de ea, va fi o baza pentru tabere de copii, au deja un parc de aventura, au o piscina, au trasee montane pe culmile din jur. Oricum e laudabil cand un om de munte face o astfel de activitate montana (altfel vin oameni de 2 lei care au mii de euro in conturi, vin de la oras, nu au habar de ce e necesar, insa au doar banii - asa iese o statiune minunata, ca de exemplu Muntele Mic, Straja).
Asa. Cam pe cand ne gandeam noi sa urcam in creasta sa instalam cortul si sa dormim acolo peste noapte, incepe o ploaie cu grindina de mai mare dragul. Brusc ne scade apetitul pentru urcat pe noroi si dormit in cort; de asta, Coco Galescu vine cu o oferta de nerefuzat: sa dormim la el. Si asa am dormit acolo.
Duminica dimineata ne-am trezit devreme, cerul era albastru, nici urma de nori, se anunta o zi perfecta pentru concurs. Am inceput sa urcam, am finalizat marcajele (e bine sa fie facute in ziua concursului, asa e mai sigur ca marcajele nu dispar ori ca nu sunt distruse - sunt doar concluzii ale experientelor traite pana acum in Romania). Cu Iulian si Cornelia am stat la punctul de control de pe Dealul Magura. Adica la km 28 de la Race, cursa de 50 km. De la noi concurentii coborau pe un traseu teribil, 2 km, pana la asfalt, dupa care ajungeau la Pensiunea Ioana la punctul de revitalizare si de acolo urcau pana in Saua Jigoria (pe asfalt), de unde coborau pe un drum nemodernizat pana in Poiana Marului la sosire.
M-am bucurat mult sa intalnesc prieteni, cunoscuti care au ajuns in punctul nostru de control. Felicitari pentru parcurs. Dupa ce am notat aproape 150 de concurenti (adica 3 foi de cate 50 de numere), a venit si Calin calare pe bicicleta si cu soarecele pe ghidon (asta e alta poveste interesanta de spus :) ), el era cel ce incheia cursa.
Asa ca noi ne-am strans bocceluta si am luat-o la vale, pe drum am adunat si marcajele, fara sa otravim fantanile si sa ardem granele in urma noastra :)
Apoi am urcat in Saua Jigoria pe asfalt, dupa care am coborat pe drum, spre la sosire, in Poiana Marului (drumul e 100% practicabil pt un Logan, pt Skoda Fabia si alte masini mici).
La sosire din nou am avut placerea sa intalnesc alti prieteni sau cunoscuti, am intalnit si trupa noastra din Concordia, trupa ce a ajutat la organizare (voluntariat).
Dupa ce au fost confruntate toate listele si s-a stabilit ierarhia finala, au inceput premierile. Mi s-a parut mie sau podiumul e acelasi cu cel de la concursul de la Lugoj ;) ?
In linii mari a fost un exercitiu care a lasat sa se intrevada ca exista potential de cooperare intre ONGurile outdoor din vest, a reiesit ca lumea s-a cam saturat de aparentele de progres din ultimii 20 de ani si ca vrea altceva. Astept cu nerabdare Maraton Tarcu 2012 :)
Dar pana atunci, aveti grija ca vine Banat Mountainbike Maraton - see you there :)
Mai multe poze de la eveniment: aici
__