joi, 7 decembrie 2017

Voltmetru pina la 30 volti cu afisaj LED 3 digiti si 7 segmente

Traim niste vremuri interesante. O spun altii, nu eu. Poti sa construiesti singur module electronice, dar mai are sens? Nu mai bine le cumperi gata facute si le integrezi, iar in timpul ramas liber, bei o bere?

Am gasit la 10 lei bucata niste voltmetre care pot masura pina la 30 de volti. Ele folosesc 3 afisaje LED cu 7 segmente (deci banuiesc ca masoara 30,0 maxim, la tensiuni sub 10 volti, arata 9,99). Sunt utile peste tot unde doresti sa masori o tensiune pina la 30 de volti si nu e critic sa ai o precizie foarte buna.

Asadar daca pui intr-o cutie o sursa reglabila de tensiune si doresti sa monitorizezi tensiunea, asta e o alegere potrivita. Daca vrei la masina sa vezi tensiunea de 12 volti, poti folosi si acolo.

Mai jos cateva imagini cu voltmetrul.


Cipul principal este ras ca sa se pastreze o doza de mister chinezesc

Afisajul

Urechile de prindere



Dimensiune marginea exterioara a gaurii - marginea exterioara a gaurii
(mai jos si diametrul gaurii de prindere)

Diametrul garuii de prindere

Exista si un trimer pt calibrarea citirii 

Update: acest voltmetru este destul de precis pe un domeniu larg de tensiuni, deci bun pentru acasa. Nu stiu daca variaza mult cu temperatura, dar cum spuneam e pentru acasa / in casa.




 

joi, 16 noiembrie 2017

Cum ungem o broasca zgomotoasa la usa de acasa - home improvement

Am schimbat usile din locuinta, aceste usi noi au venit fara broaste. Am cumparat broaste noi pentru aceste usi, nu as putea spune ca m-am orientat spre cele mai scumpe broaste, nici spre cele mai ieftine.
Dupa un timp scurt, am inceput sa observam ca broastele noi fac zgomot cand le foloseam. Cumva se simtea si un fel de frecare in interiorul broastei.




 Asa ca am scos una dintre broaste din usa, am desfacut cu atentie capacul (ma asteptam sa sara un arc, o piesa, ceva) si am avut o surpriza: nu era deloc ulei sau vaselina in interior, ba mai mult era putin praf, rumegus, cazut pesemne de la morteza in care era broasca.

Ca si sfat: intotdeauna faceti poze, sa stiti cum sa puneti lucrurile inapoi la loc!
Am sters praful de acolo, am pus vaselina si apoi am pus la loc toate piesele, apoi am strins suruburile si broasca a mers mult mai bine.






Este posibil ca vaselina sa tina limba broastei si sa nu se inchida usa, dar asta se remediaza, este doar la inceput pina se misca piesele de cateva ori.

Am pus vaselina peste tot unde erau piese care se frecau una de cealalta, inclusiv pe capacul broastei. De asemenea acolo unde sunt arcuri, am pus vaselina.



Nu stiu daca e bine sa fim generosi cu vaselina in broasca, dar nici prea zgarciti. Pe de alta parte este posibil sa ajute folosirea unor lubrifianti tip spray (WD40) fara sa mai desfacem broasca, insa nu am incercat si nu stiu daca lubrifiaza ori curata lubrifiantul existent.



La alta broasca am gasit ca era data cu un pic de lubrifiant, insa am preferat sa il sterg si apoi sa dau cu vaselina



De asemenea sunt modele de broaste unde capacele tin diverse arcuri, iar cand desfacem broasca, aceste arcuri pot sari, atentie la ochi! Apoi poate fi greu sa punem la loc aceste arcuri, deci mare atentie, poate nu mai puneti la loc broasca :)

Recomand ungerea broastei mai ales daca este la o usa care sta afara, in ploaie.

Spor!

PS: la bicicletele noi, aceeasi poveste, putina vaselina in cosurile cu bile, prin butuci, de aceea recomand acelasi tratament: faceti-va timp si desfaceti bicicleta si ungeti voi, veti avea o functionare mult mai silentioasa ani de zile!

miercuri, 25 octombrie 2017

Spatiul de sub chiuveta din bucatarie - home improvement

Sub chiuveta din bucatarie am avut o situatie initiala ca in imaginile de mai jos:



Sifonul e unul ieftin, tub tip acordeon, ii poti modifica forma dupa cum ai nevoie. Totusi galeata de gunoi de sub chiuveta e una cu pedala si deschiderea capacului nu era posibila din cauza acestui sifon. (aici este explicat ce este si cum functioneaza un sifon)

Am vazut la prieteni ca noile bucatarii au chiuvete cu un sifon plat, care iti permite mult mai bine sa utilizezi spatiul de sub chiuveta. Am cautat un astfel de sifon plat pe la magazinele mari, nu aveau separat. Pina cand mi-am dat seama ca pot folosi in loc un sifon de cada de baie. A costa 12 lei daca nu ma insel si s-a potrivit perfect la ventilul chiuvetei.




Acum pot deschide capacul galetii de gunoi :)  Si cel mai important e ca poti face tu insusi aceasta imbunatatire, nu iti trebuie scule, doar putin interes.

sâmbătă, 21 octombrie 2017

De unde facem rost de acumulatori cu litiu 18650

Dispozitivele electronice folosesc acumulatori, acum acumulatorii respectiv in general sunt cu litiu (diverse tehnologii, LiIon, LiPo, LiFePO4 etc).

Daca ai o baterie de laptop si ai nevoie de acumulatori 18650, poti desface cu grija acea baterie si acolo vei gasi elementi 18650. Dupa care urmeaza sa ii testezi, sa vezi care ce tensiune mai au, daca e apropiata de 0 Volt, sunt cam morti, desi se pot resuscita. Ideali sunt cei cu tensiuni peste 2.5 Volt.

1. Se ia bateria de laptop si se desface carcasa (surubelnita, cutter etc). Nu se bate in ea, nu se striveste, nu se inteapa!



2. Se scot acumulatorii afara, se taie conexiunile dintre acestia





3. Se sorteaza dupa tensiuni



4. Se incarca, se masoara capacitatea lor etc

5. Ce nu se poate folosi se recicleaza (supermarketurile au zona de reciclare unde poti arunca aceste deseuri electronice) 

Unele baterii de laptop folosesc 6 elemente 18650, altele 9 bucati. Acesti acumlatori cu litiu sunt neprotejati, asa ca daca ii descarcati sub limita admisa sau ii supra-incarcati, se pot defecta sau pot lua foc, asa ca mare atentie!!!

Cum se poate face un incarcator de acumulatori 18650: ca aici

La ce sunt buni acumulatorii recuperati: lanterne cu LED, incarcatoare portabile cu USB, diverse.

Daca trebuie folositi in aplicatii unde este necesar sa fie protejati, se pot cumpara din China module electronice de protecti, se lipescla + si la - si acumulatorul este protejat.

joi, 19 octombrie 2017

Drona JJRC H31 - drona si buna si ieftina si chinezeasca

Lumea pare entuziasmata de drone, desi scapa din vedere ca o drona nu e musai ceva cu 4 elice si cu o camera, care are rolul de a zbura si de a filma de deasupra. O drona e o jucarie foarte faina cu telecomanda si care te  obliga sa inveti cum sa o pilotezi, da, stiu, e simplu, sunt doar 2 manete pe telecomanda aia, nu?

Si ca sa nu o lungim atat, de vreo 9-10 luni ma joc cu o chestie buna, ieftina si chinezeasca, JJRC H31. Drona asta nu are camera, e controlabila in vizibilitate directa (LOS - line of sight) si e pe la 30 dolari americani din China cu tot cu livrare.




Drona vine in cutie cu tot ce trebuie ca sa o folosesti (parca are si elice de schimb, surubelnita), chiar are si niste ochelari de soare (pe care nu am curajul sa ii folosesc din motive medicale legate de ochelarii de soare ieftini).

Motoarele sunt cu perii, transmisia este cu roti dintate din plastic, rezista destul de bine la efort, cand nu mai rezista exista de cumparat roti si pinioane de schimb


Ca sa fie vizibila, am dat cu niste vopsea rosie in partea din fata.

 



Recomand sa cumparati elice de schimb si inca niste acumulatori extra, un acumulator tine drona in aer 5-6 minute.

Acumulatorul este 1S, adica 3,7 Volt si cu o capacitate de  400 mAh, 30C (C chinezesti :) ).



Am cumparat mai multi acumulatori (am 12 bucati), deci pot sa folosesc drona aproximativ 60 de minute. E un avantaj sa poti zbura atat, caci cu un singur acumulator zbori 5-6 minute, apoi stai 20 sa se incarce, te ajuta sa inveti mai repede.

Avand asa multi acumulatori, a aparut o alta problema: ii incarci unul cate unul? Asa ca am facut un adaptor care ii leaga pe toti in serie si cu un incarcator inteligent, ii incarci pe toti odata sau ii echilibrezi, cum poftesti.




Daca nu doresti sa pui mina sa lipseti si sa faci singur asa ceva, poti cumpara un incarcator pt 4 acumulatori, gata facut, Este simplu, poate prea simplu si se poate sa nu aibe grija de acumulatori asa cum o face cel din imaginea de mai sus.


 Aceasta drona permite sa aterizezi cu ea in apa, nu stiu cum e cu decolatul din apa :) Acest lucru este posibil pt ca placa electronica este acoperita cu un strat de rasina (conformal coating).

Ca orice drona de succes :), are o multime de fani care au cautat sa o imbunatateasca cumva. Un lucru pe care il recomand este sa pui o antena mai buna atat la telecomanda cat si la drona - asta inseamna ca maresti putin distnata in care poti controla drona, pentru aceasta este necesar sa ii lipesti un fir la telecomanda, respectiv sa tai dintr-un fir existent in interiorul dronei. (detalii sunt pe forumuri, YouTube, nu are sens sa fiu redundant). Sageata cu galben indica unde este lipita antena pe plana electronica a dronei.


 Drona desfacuta.


Cum spuneam drona nu are camera, dar are undeva pe burta un conector care permite sa legi o camera. Cred ca din cauza acumulatorului de capacitate mica si a motoarelor / elicelor mici, drona nu e chiar cea mai buna pentru a fi echipata cu o camera. De exemplu nu se ridica cu un GoPro.

In schimba sunt camere mini (camera cu emitator cu antena) de cateva grame pt FPV (iti mai trebuie si receptia la sol). Sau ar mai fi varianta de camera controlabila prin WiFi, o pui pe drona si cu ajutorul telefonului inteligent controlezi camera de pe drona, mai jos sunt cateva imagini cu camera respectiva. Calitatea imaginii insa nu e buna la aceste camere, dar daca vrei sa vezi, iti trebuie camera :)





De ce e buna drona (asta sau in genul asta):
-te tine afara, la aer cat te joci cu ea
-desi crezi ca e simplu, dureaza sa inveti sa o stapinesti
-fiind ieftina, nu e bai daca mai dai cu ea de pamint.
-nu ai probleme daca zbori cu ea, e legala

 Spor la zbor!
PS: dupa asta, cred ca e clar de ce unii sunt inebuniti dupa FPV si drone racing :)