S-a spart rezervorul de benzina de la foreza de pamint (similar cu rezervorul de la motocoase), model chinezesc. Poate fi inlocuit sau poate fi reparat foarte simplu. Prefer sa il repar din macar 3 motive:
-nu il arunc pt ca noi ca omenire am umplut planeta asta de plastic, am poluat extrem de mult
-un rezervor nou costa niste bani (chiar si 30 de lei sunt niste bani)
-se repara usor
Rezervorul de plastic este fabricat dintr-un material plastic numit HDPE / PEHD (polietilena de inalta densitate). Fabricarea rezervorului de combustibil pt foreza / motocoasa consta din lipirea / sudarea celor 2 jumatati. Asadar pe aceasta linie de lipire / sudare pot sa apara diverse fisuri.
Ceea ce s-a si intamplat la rezervorul meu - a aparut o mica fisura pe linia de sudura, mi-am dat seama ca ceva nu e in regula cand a curs benzina in portbagajul masinii cu care am transportat foreza.
Am demontat rezervorul de combustibil, am marcat furtunele care cum erau legate la carburator si le-am pozat (tur si retur de combustibil), apoi am spalat rezervorul cu apa calda ca sa scap de benzina si miros. Apoi am pus apa in rezervor si am suflat in el sa vad exact unde este spartura.
Dupa ce am identificat spartura, am largit-o usor cu un cuttter ca sa pot repara fisura adaugand un material de umplutura in interior (ca un fel de sanfren la sudura).
Ca sa reparam rezervorul, ar putea fi cateva optiuni:
O varianta este sa utilizam un adeziv din 2 parti, gen Poxipol. Faza e ca HDPEul nu reactioneaza prea bine la multe materiale (nu se dizolva, nu adera), de aici si utilizarea acestui plastic pt recipiente pt combustibili (si la automobile, ATVuri rezervoarele sunt din plastic HDPE). Pe de alta parte sunt coeficienti diferiti de dilatare la plastic si la Poxipol, plasticitate diferita la cele 2 materiale, deci nu stiu cat de bine va rezista in timp.
A doua varianta este sa adaugam HDPE, sa topim acest plastic (HDPE se topeste undeva intre 120 - 180 grade Celsius).
Am mers pe varianta a doua, mi se pare mai fiabila.
De unde luam plastic HDPE? Avem in casa deja asa ceva: sticlele de detergent spre exemplu, pe eticheta lor sau pe fundul sticlei scrie HDPE sub un triunghi cu 3 sageti de reciclare - din sticla aia taiem o fisie de HDPE.
Pt fisura pe care trebuia sa o acoper, am taiat o fisie de 5 cm si lata de vreo 5mm.
Am folosit un ciocan de lipit de 40 Watt, am folosit si o mica lampa cu gaz gen bricheta.
Am incalzit cu lampa cu gaz zona sparturii din rezervor (mare atentie caci spartura tinde sa se mareasca daca incalzim prea mult).
Am topit fisia de HDPE, am modelat-o cu ciocanul de lipit cu grija sa nu maresc fisura din rezervorul de combustibil si sa pun ca un petec din HDPE peste zona, chiar sa intre HDPE in fisura.
Am topit suprafata plasticului de la rezervor si o parte din fisia de HDPE.
La final a iesit o peticeala buna, culoarea gri e din cauza ca virful acelui ciocan de lipit a avut reziduuri si cositor (se vede undeva chiar si o bila mica de cositor inglobata in plasticul alb).
Aceasta reparatie se poate face la anumite fisuri si la diverse rezervoare auto, de ATVuri etc.