-suportul pe care montezi parchetul - eu am avut o sapa (sapa grosiera - la sac de 25 de kg). Sapa se face cu apa, 3-4 litri la fiecare sac de 25 de kg. Apa respectiva trebuie sa iasa din sapa inainte de montarea parchetului, sapa trebuie sa fie bine uscata si aici nu ma refer la cum arata ea la suprafata, ci in profunzime. La suprafata, sapa poate sa arate uscata, dar exista aparate de masurat umiditatea (higrometre) care iti vor arata ca mai este inca umiditate in sapa.
-2% e procentul de la care ai voie sa incepi sa montezi parchetul din lemn masiv
-daca sapa nu e uscata, umiditatea va fi absorbita de parchetul in sine si aparea umflarea si patarea parchetului. Sau niste mucegai. Oricum nu vrei nimic din toate acestea.
-aaa... dar exista amorsa bariera de vapori, dai cu ea pe sapa 'uda'. Super, dai cu ea peste sapa, se usuca amorsa si apoi umiditatea... Umiditatea ramasa inca in sapa iti iese prin perimetru, prin pereti si poate te alegi si cu niste flori. De mucegai.
-in cazul meu, cand am turnat sapa (18mp, aproximativ 6-7 cm grosime), era vara (saptamana 26, ultima saptamana din luna iunie), erau calduri nebune, 38 de grade, am lasat geamurile larg deschise, am avut si un ventilator cu picior care baleia stanga - dreapta zi si noapte. Acum este saptamana 33, deja sunt 7 saptamani intregi de la turnarea sapei si umiditatea masurata cu higrometrul este de TBD
-am adus parchetul din lemn masiv de aproape 5 saptamani in locuinta, aici vine partea cu aclimatizarea parchetului din lemn masiv. E despachetat si sta acolo de 5 saptamani ca sa se aclimatizeze dpdv al umuditatii (mai ales esentele lemnoase dense, stejar cum am avut). Ideea este ca... 'aclimatizare' aia scurta de cateva zile sau ore nu face decat sa aduca parchetul la aceeasi temperatura cu cea a locului de montaj si cam atat.
-daca nu ai timp sa lasi parchetul sa stea acolo macar 3 saptamani, macar dupa montaj sa nu il dai imediat cu lac. Ar trebui lasat 3 saptamani dupa montaj asa, fara lac, cred ca si asta se pune tot ca si aclimatizare..