miercuri, 18 septembrie 2024

Conectorii MC4 pt instalatiile de energie solara

Energie electrica din energia solara? Atunci sigur e ceva cu conector MC4. 

MC vine de la Multi Conect - firma care l-a inventat in anii 90. Multi Conect a fost cumparata de Stäubli.

4 din MC4 vine de la 4mm diametrul piesei metalice din conector. 

Conectorii originali initiali MC4 aveau specificat 1000 Volt CC maxim (IEC 62852), iar versiunea MC4-EVO 2 e proiectata pentru 1500 Vcc (IEC 62852). cele 2 versiuni pot fi conectate intre ele, insa trebuie avuta in vedere aceasta limitare (1000Vcc vs 1500Vcc).


MC4 si MC4-EVO2

MC4 si MC4-EVO2

 

MC4 este IP65 / IP68, adica poate functiona in apa adanca de 1 metru pt 1 ora cuplati. MC4 necuplat are IP2X adica nu lasa degetele sa aibe contact cu interiorul conectorului sa ne electro-curentam - vorba unui clasic in viata.  

Stäubli (cumparand Multi Conect) a inventat conectorul MC4, asadar ei au know-how despre MC4. Au si scule dedicate, au truse complete pentru MC4.

Cleste de sertizat conectori MC4 ? Stäubli PV-CZM-60100

In trusele de sertizare si strangere pt conectorii MC4, ai cleste de dezizolare pt cablu, apoi de sertizare conectori MC4, apoi chei de strangere si cheie dinamometrica de strangere pt conectorii MC4.

A, exista inclusiv un fel de unealta de control - arata ca o tija cu un capat marcat cu alb, se baga in conectorul MC4 dupa sertizare si insertie ca sa ne asiguram ca partea metalica e acolo unde trebuie. 

Normativele referitoare la instalatiile electrice din unele tari (Marea Britanie de exemplu - BS7671) au specificat negru pe alb ca nu e permis sa mixam conectori MC4 de la diversi producatori, tolerantele partilor metalice pot duce la probleme de contact si apar arcuri electrice, incalzirea conectorilor si in final incendii, ba mai mult instalatorul trebuie sa se asigure ca conectorii MC4 din diverse componente ale sistemului PV sunt compatibile (separatoare cu MC4 pe ele, MC4 pe cutii de protectie, MC4 pe invertoare etc). De asta poti conecta panourile intre ele cu ceontroii cu care vin, insa capetelor le poti taia conectorii MC4 cu care vin si le poti pune tu perechi de conectori care stii ca sunt compatibile. (da, risti sa püierzi garantia celor 2 panouri din capetele sirului, dar mai bine decat un incendiu).

Alt secret MC4 e sa nu deconectam conectorii MC4 cand sunt cuplati si in sarcina, riscam sa ne 'ardem' mai ales daca avem siruri (stringuri) de panouri care dau o tensiune de sute de volti. Un arc electric de curent continuu e mult mai dificil de stins decat unul de curent alternativ! (aviz neautorizatilor care in sisteme PV utilizeaza MCBuri sau altele de AC...) 

Asadar conectori originali , nu contrafaceri, proces standardizat, unelte performante - lasi o lucrare durabila si cu riscuri minime de incendiu.

Succes!