vineri, 11 martie 2011

Stergerea de portiuni din trackurile de GPS

Dupa o tura in natura, tura in care ai utilizat GPSul, vei dori sa vezi pe unde ai umblat mai exact, ce anume ai putea optimiza, pe unde si de ce te-ai ratacit si multe altele. Asa ca dai jos de pe GPS logul si il pui eventual pe Google Maps / Google Earth sa vezi ce si cum. Cum faci asta? Vezi articolul "Ghid pentru GPS si pentru Google Maps".

Cand logul tau ia forma unei harti pe Google (Maps ori Earth - nu conteaza), vei vedea ca ai mai ratacit pe undeva si te-ai intors pe acelasi drum ori ca ai stat undeva vreo 2 ceasuri si acolo e o mica increngatura de linii s.a.m.d. Aceste increngaturi ori rataciri nu sunt utile pe track, prin urmare ar trebui sterse.

Poate ca ai dori sa imparti logul pe bucati mai scurte ori eventual sa il combini cu alt log, cine stie.

Posibilitatile, problemele si dorintele sunt numeroase. Ca sa poti lucra asupra unui log GPS (fisierul .GPX), poti sa o faci indirect transformandu-l in KML/KMZ si apoi modificandu-l in Google Maps sau utilizand un program dedicat acestui scop.

Prima metoda este destul de greoaie, dar se poate folosi in lipsa de altceva mai bun.

Insa utilizarea unui programel care sa indeplineasca majoritatea sarcinilor enumerate mai sus este optiunea cea mai buna. Programele pot fi cu licenta ori free, eu am optat pentru "GPX Editor" (un nume previzibil :) pt un editor de
fisiere GPX) care este free si care poate fi dat jos de pe net oricand.

Programelul il gasiti aici:GPX Editor 1.3.46 sau cautati pe Google dupa GPX editor 1.3.46.

Asadar luati acest programel, il instalati si incepeti sa lucrati la modificarea trackului vostru.

Ceea ce voi explica mai jos, se bazeaza pe un fisier GPX care reprezinta un traseu parcurs cu bicicleta. Pe parcursul acestui traseu, am mers o portiune si cu trenul, am avut o portiune unde am ratacit drumul. Ce voi corecta pe acest track:
-voi sterge portiunile unde am ratacit drumul sau unde sunt increngaturi (il netezesc)
-voi imparti trackul in bucati care sa corespunda portiunilor parcurse cu bicicleta, respectiv parcurse cu trenul.

O mica paranteza: Google Maps imparte trackurile foarte lungi si nu vei putea vedea trackul tau intreg, ci impartit de Google, aici se poate vedea cum trackul meu initial de fapt e format din 2 portiuni – cea albastra si cea rosie: track GPS.

Din aceasta cauza si din motive estetice/de utilitate, ar fi bine ca trackurile lungi sa fie impartite pe bucati inca de la inceput, altfel vi le imparte Google dupa cum doreste (si cum noi nu dorim).

Daca nu aveti un fisier GPX la indemana, puteti sa il luati cu metoda descrisa in articolul "Ghid pentru GPS si pentru Google Maps", iar trackul il puteti lua de aici.

Sa incepem: deschidem GPX Editor. Apoi deschidem trackul GPX pe care dorim sa il editam (“File” -> "Open GPX" si cautam fiserul GPX).


Vedem ca este vorba de un track si cateva puncte salvate. In bara de unelte avem o lupa pentru zone (Zoom tool), o luam si marim in zonele indicate mai jos cu cerc rosu astfel incat zona din cercul rosu sa fie pe tot ecranul.


In prima zona indicata, se vede clar cum trackul merge intr-un punct si apoi se reintoarce (acolo era un canal plin cu apa pe care am incercat sa il ocolim, insa in cele din urma am revenit si l-am traversat prin alt loc), aceasta ratacire vreau sa o sterg din track.






Apoi folosesc toolul "Delete inside box", incadrez in chenar zona ori punctele pe care doresc sa o/le sterg si gata, am scapat de rusinea ratacirii:).

Daca zona e mai complexa (mai multe linii frante sau puncte), se poate curata in pasi mici cu acest tool.

Asa se face si pt restul portiunilor indicate cu cerc rosu unde doresc sa modific trackul:



Urmatorul pas este impartirea unui track de GPS in mai multe trackuri, vezi acest articol.

__

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu