joi, 28 aprilie 2011

Clonezilla - aplicatie free (OpenSource) pentru clonat hard discuri (imagini)

In lucrul cu hard discuri este necesar sa ai mai multe hard discuri identice ca si continut - la asta se refera imaginile de hard disk. Pentru aceasta se poate utiliza Clonezilla.

Aplicatia este o aplicatie Linux usor de utilizat, are meniuri, nu trebuie scrise comenzi in linia de comanda samd.



Pentru detalii legate de utilizare, cititi documentatia de pe pagina aplicatiei.

Ca principiu de utilizare: se face un disc / stick USB bootabil, se pregateste un hard disk / USB stick etc unde vom stoca imaginea hard discului sau a partitiei pe care dorim sa o clonam. Apoi trecem la treaba :)

Dupa ce avem imaginea (clona), se face simplu refacerea hard discului / partitiei utilizand tot GParted.

Exemplu: ai instalat Windowsul cu toate driverele, ai instalat aplicatiile, ai bibilit totul sa fie cum iti place, ai toate updateurile, sa zicem ca ti-a luat 2 ore sa faci aceste operatii; calculatorul merge de zici ca zboare, acum e bine sa faci o imagine la hard disk. Avand imaginea de la el, vei putea oricand sa o restaurezi: 15 minute si ai rezolvat, altfel inca 2 ore...

Sau daca ai o retea de 15-20 de calculatoare identice: o sa instalezi pe fiecare dintre ele acelasi lucru?! Nu, instalezi pe unul dintre ele softul necesar, apoi faci o imagine (o clona) si apoi pui acea clona pe restul calculatoarelor.

__

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu