miercuri, 25 martie 2015

Statia de emisie receptie Baofeng UV-B5

Chinezii au luat avint in productia de statii de emisie receptie. Pretul si o performanta acceptabila cat si situatia economica a dus la orientarea pietei catre aceste produse.

Baofeng e deja un nume pe piata. De la Baofeng am incercat mai multe modele de statii (UV-5RA+ sau 888S), pot spune ca au un nivel constant al calitatii, nivelul fiind satisfacator. Radioamatorii folosesc statiile Baofeng cu succes pe repetoare, ca statie de rezerva sau pentru a initia pe altii in radioamatorism. Modelele de la Baofeng fiind proiectate de chinezi, au de obicei o lanterna LED incorporata :), apoi ceva elemente stralucitoare si culori de toate felurile, nu o spun cu rautate, e o realitate. La inceputuri forma statiilor era mai patratoasa, colturoasa, lucru care le diferentia de statiile profesionale de la Yaesu, Icom, Kenwood etc. Cum e sa vina la tine un bodyguard de 2 metri pe 2 metri care sa comunice cu superiorii printr-o statie de emisie receptie roz? ! :)))

Acum am avut ocazia sa ma joc cu o statie de emisie receptie Baofeng UV-B5.
Este o statie dual band (136-174MHz / 400-470Mhz), care culmea, nu are lanterna, nu are forma patratoasa, este neagra si arata profesional, o forma clasica de statie de emisie receptie.
Poate receptiona posturile de radio FM in toate benzile (OIRT / CCIR), deci daca te plcitisesti, mai asculti la radio cum va fi vremea.

Baofeng UV-B5 

Emite cu 5W maxim, are acumulator cu litiu, de 7,4V si 1800mAh. Acumulatorul tine suficient, am lucrat cu ea iarna, pe frig.

Pasii de frecventa sunt 5 / 6,25 / 10 / 12,5 / 20 / 25 kHz, poti programa statia cu softurile uzuale (de la Baofeng sau cu CHIRP) folosind cablul clasic de programare pt Baofeng (cu jack-uri de 2,5 si 3,5 mm).

Stie coduri CTCSS si DCS, stie sa lucreze cu repetoare (shift de frecventa), acopera benzile de radioamatori in 2m si 70cm, acopera deci si PMR446.

Butonul de emisie (PTT) si cele 2 butoane programabile

Butonul de pornit oprit si volum, butonul de navigare prin meniuri, butonul de apel 

Masuratori precise legate de selectivitate si armonici gasiti pe net, sunt importante, nu zic, dar daca vrei performanta, iei statii care garanteaza acest lucru fara sa fie nevoie sa masori, sa verifici. La banii pe care ii dai pe statia Baofeng UV-B5, este important sa nu fie enervanta cand o utilizezi. Si cred ca nu e enervanta.

Clapeta de protectie pentru conectorul de hands free / programare

Clapeta de protectie se roteste in jos, nu se mai agata de lucruri (ca la 888S)  

Butoanele se simt bine, navigarea intre modurile memorie / frecvente se face usor, se aude bine, esti auzit bine. Poti bloca tastura, poti introduce bip-k pt finalul transmisiei.

Ai priza buna pentru tinutul in mina, nu o scapi usor, o poti lega dupa incheietura mainii

Clapeta de protectie a conectorilor pentru hands-free se roteste si nu se mai rupe asa usor, nu se mai agata.

Antena este lunga, fiind vorba de o statie dual band cu banda de 2m. conectorii sunt SMA, ca in imagine:

Conctorul de antena de pe statie

Conectorul de pe antena 


Ecranul este vizibil, afiseaza ambele frecvente, are iluminare din spate, nu e in 10 nuante :).

In cutie este o chinga de agatat dupa incheietura mainii si incarcator. Incarcatorul este operabil cu un adaptor de la 220V la V, deci e posibil sa iti faci singur un cablu de incarcat de la bricheta auto.



Baofeng UV-B5 - 5 Watt putere maxima de emisie



Acumulatorul cu litiu: 7,4V si 2000mAh

Am utilizat statia in aceasta iarna, la munte. Statia a stat in rucsac sau pe breteaua acestuia si a suportat bine frigul.

Per total Baofeng UV-B5 e o statie de emisie receptie dual band care merge bine, arata bine si este usor de folosit. Totusi iti trebuie licenta de radioamator si notiuni tehnice suplimentare fata de Baofeng 888S de exemplu

2 comentarii: