Revenind la realitate, o imprimanta de retea costa mult, alteori imprimanta veche nu necesita inlocuirea dar producatorii uita sa fac drivere si pt noile versiuni de Windows. Si mai ales ca nu sunt bani sa cumperi asa de azi pe maine o imprimanta. Daca legi imprimanta veche la un computer care este in retea si faci un share la imprimanta, atunci ai o imprimanta in retea, dar daca opresti computerul, atunci nu mai ai imprimanta de retea. Daca te gandesti, computerul consuma energie si ne doar in cur de planeta, l-am lasa sa mearga 24/7, dar ce te faci ca tot tu trebuie sa platesti factura de energie electrica?! (inca un exemplu ca civilizatia nu vine din sufletul nostru suav, ci din cum ne loveste la buzunar)
Propunerea e sa folosim un computer ieftin si cu consum mic de energie, care ruleaza Linux, care are fie port Ethernet pt cablul de retea sau are USB pt a lega un WiFi dongle/
De exemplu folosim celebrul Raspberry Pi - am mai scris despre acesta. La 35-40 de dolari americani, e o investitie buna, mai buna decat o imprimanta noua de retea (si pe RPi putem instala si un file sharing, un media server, poate alt tip de server etc, deci nu ii limitam utilizarea doar la imprimare - de banii astia, RPi poate face multe). Nu voi detalia instalarea sistemului pe un RPi, nu voi detalia punerea in functiune, pornim de la premiza ca avem un RPi in retea, accesibil prin SSH si cu legatura la Internet. Si o imprimanta cu USB legata la Raspberry Pi, eu am avut la dispozitie un Samsung SCX-4200 - imprimanta laser cu scanner.
Ne conectam prin SSH la RPi, instalam serverul de imprimare CUPS - astfel vom obtine o interfata web unde vom instala usor imprimanta, vom face setarile necesare si "ceva" va avea grija sa primeasca si sa proceseze cererile de imprimare etc:
sudo apt-get update
sudo apt-get install cups
Dupa instalarea CUPS, adaugam utilizatorul pi la grupul de utilizatori care pot utiliza imprimanta:
sudo usermod -a -G lpadmin pi
Trebuie sa specificam portul pe care RPi primeste cererile pt imprimanta:
sudo nano /etc/cups/cupsd.conf
Si editam:
# Only listen for connections from the local machine
# Listen localhost:631
Port 631
De asemenea mai adaugam in sectiunile indicate si ceea ce e in grosat (a.i. totate masinile din retea sa poata accesa imprimanta - RPi sa le dea voie sa faca asta):
< Location / >
# Restrict access to the server...
Order allow,deny
Allow @local
< /Location >
< Location /admin >
# Restrict access to the admin pages...
Order allow,deny
Allow @local
< /Location >
< Location /admin/conf >
AuthType Default
Require user @SYSTEM
# Restrict access to the configuration files...
Order allow,deny
Allow @local
< /Location >
Dupa fiecare modificare, repornim serverul CUPS:
sudo /etc/init.d/cups restart
Verificam ce porturi sunt ascultate de Raspberry Pi
netstat -t -l -n
Active Internet connections (only servers)
Proto Recv-Q Send-Q Local Address Foreign Address State
tcp 0 0 0.0.0.0:631 0.0.0.0:* LISTEN
Verificam de asemenea si ca Raspberry Pi vede imprimanta:
lsusb
Bus 001 Device 002: ID 0424:9514 Standard Microsystems Corp. SMC9514 Hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 003: ID 0424:ec00 Standard Microsystems Corp. SMSC9512/9514 Fast Ethernet Adapter
Bus 001 Device 004: ID 04e8:341b Samsung Electronics Co., Ltd SCX-4200 series
Acum deshidem un browser si navigam la adresa placii RPi (jos este doar un exemplu fictiv si incorect :) ):
192.168.256.69:631
In meniul Administrator adaugam o imprimanta noua,
in meniul Printers putem seta imprimante deja adaugate (un 10 cu + pt Apple ca si-a facut pomana cu noi si are acest open source numit CUPS)
Adaugarea unei imprmante - pasul 1
Adaugarea unei imprimante - pasul 2
Iata imprimantele (avem de asemenea si un creator PDF - imprimanta virtuala care vine cu CUPS )
In interfata web, mergem la Add printer si de acolo ne orientam (detaliile cred ca sunt inutile din moment ce fiecare va avea un anume model de imprimanta - uneori vor fi si batai de cap, dar in final lucrurile functioneaza) - vezi mai sus imaginile.
Incercam imprimanta, ar trebui sa mearga (tiparim de pe un computer legat in retea). In cazul meu, pe tableta si pe telefonul inteligent am instalat Samsung Mobile Printing, o aplicatie care imi permite sa trimit la tiparire documente direct de pe aceste 2 tipuri de dispozitive (obligatoriu sa fie legate la aceeasi retea ca si Raspberry Pi).
Aplicatia pt Android - daca imprimanta este Samsung, asa poti tipari direct de pe tableta / smart phone
Mai sunt 2 lucruri de facut:
-adaugarea unui buton de shutdown - aici sunt pasii. Desi RPi consuma extrem de putin, daca tipariti rar, nu are sens sa tineti RPi alimentat, deci dupa ce tipariti, apasati butonul de shutdown si deconectati RPi, opriti si imprimanta.
-alocarea unui IP fix pt RPi - la o noua pornire, RPi poate primi un IP diferit, asa ca nu vom gasi imprimanta in retea (alocarea IPului fix se poate face din routerul WiFi - pt adresa MAC a RPi sa fie alocat un IP fix sau din RPi - RPi sa ceara alocarea unui anumit IP, insa aceasta metoda consider ca are neajunsul ca IPul sa nu poata fi alocat catre RPi daca deja a fost alocat altui client in retea).
Adresele IP alocate de mecanismul DHCP pe ruter (alocare facuta dupa adresa MAC-MAC :) ) (RPi se numeste "Imprimanta", aici sunt pasii de schimbare a numelui)
PS1: daca imprimanta este multi functionala si are si scanner, se poate utiliza la fel de bine scannerul folosind tableta sau smartphonul, aici am descris cum se face acest lucru.
PS2: cum am scris mai inainte, imprimanta si scanerul pot fi folosite de catre dispozitivele mobile gen tablete, telefoane inteligente. Daca ai o tableta si o tastatura prin Bluetooth, aproape ca poti scapa de laptop - deschizi documente, le editezi, le tiparesti, le poti semna, apoi le scanezi, le trimiti pe e-mail / fax - toate din cauza ca ai folosit un Raspberry Pi care tine imprimanta legata in retea :)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu