Ai de ales intre a angaja pe cineva care sa iti spele vasele sau sa folosesti o masina de spalat vase. Prima varianta merge daca ai casa mare si buzunar mare. Mai ramane masina de spalat vase, o solutie mai practica.
In felul asta ne-am facut noi cu o masina de spalat vase. Dupa ce am adus-o in bucatarie, am ajuns la partea a doua: cum o punem in functiune?
Avem nevoie de energie electrica, asta e relativ simplu: bagi cordonul in priza si gata.
In spatele masinii se afla furtunul de evacuare a apei si cablul de alimentare cu energie electrica:
Avem insa nevoie de apa rece curenta si de evacuat apa murdara. Aici e putin mai complicat, dar nu imposibil de rezolvat.
In spatele masinii se afla filetul tevii de apa rece unde insurubam cu mana capatul furtunului de alimentare cu apa rece:
Poti rezolva chiar tu sau poti chema un instalator.
De ce sa chemi un instalator? Pentru ca ar trebui sa aibe toate sculele necesare lucrarii, pentru ca are experienta in asa ceva, pentru ca stie de ce materiale are nevoie la lucrare, pentru ca ai garantia lucrului bine facut el fiind un profesionist.
De ce sa faci chiar tu instalarea? Pentru ca cele spuse mai sus se indeplinesc mai greu la instalatorul din Romania (sa nu fiu inteles gresit: cunosc instalatori buni, profesionisti, dar sunt cativa si nu pot veni cand ai tu chef si nevoie, trebuie programare), pentru ca nu ai garantia unui lucru binefacut si pentru ca pana la urma tot dai bani si nu sti ce iese. Daca faci tu instalarea, la sfarsit ramai macar cu o experienta din care vei invata ceva.
Ce trebuie sa facem: de la racordul de apa rece de la chiuveta din bucatarie trebuie sa luam apa rece pentru masina de spalat si pentru chiuveta (asta se face cu un racord in "T"); mai trebuie sa punem un robinet pentru racordul masinii de spalat ca sa putem opri apa rece cand masina nu este folosita.
Sub chiuveta: jos este locul unde trebuie sa legam masina si apa rece de la chiuveta, sus e locul unde sa legam evacuarea la sifon
Evacuarea apei de la masina se face legand furtunul la sifonul chiuvetei din bucatarie; daca ai deja acest racord instalat la sifon, e ok; daca nu, cumperi un sifon cu racord si il instalezi chiar tu.
Sculele necesare (sau ce am avut eu; daca nu ai, intreaba-ti vecinii, prietenii):
-cheie franceza - tine contra la insurubare
-cheie mox
-pompa pentru silicon (nu e musai, poti folosi si o coada de ciocan in loc)
Câlţi Cheie mox (sus) si cheie franceza (jos)
Materialele necesare (sau ceea ce am avut nevoie la mine - poate diferi de la caz la caz):
-robinet cu bila de 1/2 mama (filet interior) / tata (filet exterior)
-reductie cu filet 3/4 la 1/2 - pentru legat furtunul de apa rece de la masina de spalat la robinetul cu bila (furtunul are filet de 3/4, robinetul de 1/2)
-"T"-u cu filet interior de 1/2 (eu am avut filet exterior de 1/2 la teava de apa rece, la care am pus acel "T"-u)
-niplu 1/2 la 1/2 - pentru legat racordul flexibil de apa rece de la bateria chiuvetei
-calti si un tub de silicon (cel mai ieftin) - pentru etansarea filetelor
"Exploded view" :)
Caltiul l-am infasurat in sensul de insurubare pe filetele exterioare (mai putin cel pentru furtunul de la masina de spalat), am dat cu silicon peste calti (pui pe deget si intinzi peste calti) si am pregatit piesele astfel:
-"T"-ul insurubat cu niplul de 1/2
-robinetul insurubat cu reductia 3/4 la 1/2
Pasii de facut pentru montarea propriu zisa:
-am oprit apa rece de la bucatarie
-am desfacut racordul flexibil de la teava de apa rece de la bateria chiuvetei
Teava de apa rece cu racordul flexibil de la bateria chiuvetei
-am insurubat "T"-ul cu niplul de 1/2 in teava de apa rece
-am insurubat racordul flexibil de la bateria chiuvetei in "T"-ul cu niplul de 1/2
-am insurubat robinetul cu reductia de 3/4 in "T"-u
-am legat furtunul de evacuare la sifonul chiuvetei (daca nu aveti asa ceva, exista de cumparat, se pune usor)
Locul unde trebuie legata evacuarea, la sifonul chiuvetei
Evacuarea legata la sifon
-am legat furtunul de alimentare cu apa rece la reductie
-am dat drumul la apa rece de la bucatarie
-am verificat ca nu exista scurgeri
Sfat: inainte de a pune niplul de 1/2 in "T"-u, e bine sa verifici cum se insurubeaza "T"-ul pe teava de apa: se poate intampla ca insurubarea completa sa se faca cu capatul in perete, astfel incat partea unde vrem sa punem racordul pentru masina de spalat sa loveasca in perete (sau sa nu poata fi legata). De aceea, pe "T"-u am facut un semn cu un marcher albastru, sa stiu unde sa pun niplul (asta daca va intrebati de ce e acolo o linie albastra).
Lucrurile au iesit bine, deja e mai mult de un an de cand folosim masina si nu curge nimic acolo, masina spala fericita.
Ce as putea imbunatati:
-robinetul sa fie mai la indemana si sa aibe un maner mai lung astfel incat sa poata fi actionat mai usor
-furtunul de evacuare e foarte rigid si strica spatiul de sub chiuveta: se "bate" cu galeata de gunoi, as vrea sa fi fost altfel pus acolo
Masina de spalat vase e buna, nu as mai renunta la ea :) , foloseste vreo 12 litri de apa ca sa spele o tura si 1,5kW energie electrica. Un program dureaza 1,5 ore, dar vasele ies uscate si curate.
Daca nu cumparam masina, eu sigur as fi folosit mai multa apa rece si apa calda, mai mult gaz pentru incalzirea apei reci si cel mai important as fi folosit timpul meu pentru a spala vasele respective.
Spre exemplu am fost noi doi + parintii nostri, 4 zile, de Craciun; asta inseamna 6 persoane adulte, cate 3 mese pe zi; faceti un calcul unde am ajuns cu farfuriile, cu oalele, cu tacamurile, canile, paharele samd. Masina de spalat vase a fost un factor decisiv in a elibera timp pe care l-am petrecut in oras si nu in casa asteptand sa termine de spalat vasele cineva (pentru ca si daca eram 6 persoane, tot una avea loc la chiuveta).
Nu pot sa spun daca din punct de vedere ecologic e bine sau e rau: energia necesara fabricarii materialelor din care e facuta masina + procesul de fabricare al masinii + transportul + energia electrica consumata de spalare + apa rece (energia pomparii ei) + energia necesara reciclarii apei + energia necesara reciclarii masinii de spalat + energia necesara fabricarii detergentului + samd
Totusi inclin sa cred ca e mai bine sa spele masina decat omul :)
__