Deja de ani buni lucrurile din jurul nostru sunt conectate la Internet, la retele de comunicatii: televizoare, frigidere, aparate de aer conditionat, filtre de cafea, centrale termice, boilere de apa calda etc.
IoT (Internet of Things), adica Internetul lucrurilor (celalalt fiind al oamenilor) - retele de comunicatii intre aparate - este marea revolutie: tot ce avem prin casa va folosi (daca nu foloseste deja) infrastructura de comunicatii existenta (daca citesti asta, inseamna ca ai aces la Internet, deci e simplu sa conectezi un aparat la Internet).
Bazele fiind deja puse si miscarea ne mai putand fi oprita, trebuie sa facem parte din ea, altefel ratam o oportunitate. Sunt deja disponibile sisteme de operare pt lumea embedded (cu o structura de baza simplificata, light), avem hardware dedicat (cost scazut si posibilitati multiple, dar tot cu o structura simplificata).
Un astfel de sistem de operare este OpenWRT - special dezvoltat pentru dispozitive de comunicatii si cu un hardware nepretentios - de exemplu rutere WiFi (aici este un articol care descrie deblocarea unui ruter WiFi). Ca sa va faceti o idee de capabilitatile OSului OpenWRT, am luat un ruter TP-LINK MR3420 cu port USB si i-am adaugat un hub USB, apoi un memory stick USB, apoi un webcam USB si apoi un stick USB pt Internet mobil - aplicatia facea la intervale prestabilite de timp o poza cu webcam-ul, o salva pe memory stick (sub forma "YYYY_MM_DD_HH_mm_ss.jpeg"), apoi o trimitea prin FTP folosind legtura de Internet mobil, la finalul zilei, copia toate imaginele intr-un director cu numit cu data curenta.
Aici este OpenWRT - pagina de baza: https://openwrt.org/
OpenWRT - este parte a lumii Unix, o distributie de Linux, o ramura speciala asa cum arata aceasta schema: http://en.wikipedia.org/wiki/Linux_distribution
Pt ca OpenWRT se poate instala pe rutere WiFi, recomand ca inainte de a cauta un nou ruter, sa verificati daca puteti instala OpenWRT pe cel vechi, noi optiuni vor fi disponibile si veti economisi niste bani.
Pt OpenWRT a fost conceputa o placa speciala, se numeste WRTnode, este o placa electronica cat jumatate de card bancar care se alimenteaza prin microUSB si are deja OpenWRT pre-instlat, se comporta ca un ruter WiFi, de fapt chipsetul este unul utilizat pe rutere WiFi.
Aici este WRTnode - pagina de baza: http://wrtnode.com/
Pretul este excelent, 25 USD, se poate cumpara de pe internet (vine in Romania), se poate comanda de la http://www.seeedstudio.com (livreaza prompt, nu am avut probleme cu marfa) sau de pe echivalentul chinezesc al e-bay-ului (http://taobao.com) - daca e cineva in China, va poate lua de acolo (acelasi pret, dar ajunge mai repede la voi).
La WRTnode sunt accesibili toti pinii prin intermediul unor headere de 2,54mm, deci putem interfata tot ce poftim (senzori, relee, LEDuri, ecrane LCD, I2c, SPI etc), putem rula Python, OpenCV etc. Placa vine cu un cablu "special" de alimentare si de acces la USB, intr-o cutie de plastic.
Cred ca WRTnode este o optiune excelenta la Arduino si alte placi bazate pe microcontrolere daca dorim sa avem conectivitate la Internet - pret scazut, accesibilitate hardware, consum redus de energie, marime redusa a placii in sine.
Vor urma o serie de articole despre primii pasi cu WRTnode si OpenWRT. Primul pas este conectarea la Internet a placii WRTnode.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu