luni, 5 ianuarie 2015

Modificare laminator A4 Lidl - pentru cablaje imprimate prin metoda toner transfer

Daca esti pasionat de electronica. trebuie sa ai o reteta de realizat cablaje imprimate (PCB - printed circuit board), reteta care sa asigure reproductibilitate si stabilitate de fiecare data. Si mai important, dupa o vreme vrei sa treci la module cu componente montate pe suprafata (SMD - surface mounted devices).

Reteta mea: folosesc KiCAD pentru desenarea circuitului si a cablajului imprimat, apoi folosesc o imprimanta laser (cu toner, deci nu cu cerneala) ca sa tiparesc cablajul pe folie speciala de transfer, culoarea galbena (100 de bucati A4 costa 80-90 de lei, cautati pe e-bay: "A4 Heat Toner Transfer Paper For DIY PCB"). Ceea ce am tiparit pe folia galbena trebuie sa fie transferat pe cablajul imprimat brut, asta se realizeaza fie cu fierul de calcat, fie cu un laminator (temperatura ridicata lipeste tonerul de pe folie pe cablajul imprimat). Dupa transferul pe cablajul brut, pun placa la corodat in clorura ferica (incalzita in prealabil la 45-50 de grade Celsius - asa ca rezulta un timp de corodare de circa 15 minute), apoi urmeaza gaurirea.

Transferul de pe folia de transfer pe cablajul imprimat brut este destul de anevoioasa cu fierul de calcat, daca nu e suficient de incalzit, se transfera partial, daca apas prea tare, se deformeaza traseele tiparite samd. Necesita prea multe incercari. Cel mai bine este sa folosim metoda laminarii, care presupune sa folosim un laminator. Lidl vinde astfel de aparate, insa nu sunt disponibile tot timpul, trebuie urmarita oferta.



(cod UPC 4019641035025, laminator A4 cu buton de reglare a grosimii laminatului, putere 350 Watt, gama de produse de birou United Office, cod produs IAN100158 - ULGD350 A1)

Aparatul de laminat A4 de la Lidl se poate utiliza cu succes la cablaje de 1,6 mm grosime (verificati acest lucru inainte de orice modificare), insa e bine sa il dezasamblam si sa il modificam (cu aceasta ocazie se duce si garantia aparatului, dar e un risc de 80 de lei).

Daca incercati modificarea acestui aparat, atentie mare, este un aparat care se alimenateaza la 220Vac, care este o tensiune electrica mortala. De asemenea aparatul se incalzeste puternic, deci va puteti arde, nu il lasati nesupravegheat in priza, poate dati foc la ceva. Modificati aparatul tinand cont de aceste aspecte.

*Aparatul are in partea de jos 11 suruburi cu cap cruce, le desfacem pe toate (au pus o multime de suruburi)
*Se scoate partea de deasupra, sunt cateva cleme care tin carcasa, trebuie fortata deschiderea acestora
*Taiem fasetele de cablu ca sa putem manevra in voie firele
*Desfacem suruburile celor 2 termostate, stergem pasta termica (altfel nu vedem ce scrie), un termostat ar trebui sa fie de 125 grade Cesius, al doilea de 160 grade Celsius normal inchis - cred (NI) (ambele 250V si 10A)


La stinga - termostatul de 125, la dreapta cel de 160 de grade Celsius


 
*Pentru ca tonerul se transfera (adica adera la suprafata) in jurul temperaturii de 180-190 de grade Celsius (depinde de toner), trebuie sa fortam laminorul sa lucreze la aceasta temperatura ridicata.
Riscuri:
-topirea elementelor de plastic
-incendiu
-defectarea rezistentelor de incalzire. Totusi sunt optimist si imi asum riscurile :)
Fie inlocuiesc termostatul original de 160 de grade cu unul de temperatura mai mare  (am gasit unul de 200 de grade, poate putin prea mare, nu este in oferta 180 sau 190 de grade Celsius: http://www.tme.eu/en/details/bt-h200c/thermostats/microtherm/52n12t944200160/#), fie mai pun intre termostat si corpul laminorului un izolator termic (o bucata de cablaj imprimat de exemplu) si mai urc temperatura folosind acelasi termostat
*Scoatem mansonul termic de pe siguranta termica si verificam ca siguranta termica este de 192 grade Celsius, 250V si 10A

  
Siguranta termica este prinsa de clema de tabla si ascunsa in mansonul textil

192 de Grade Celsius 

*Rolul sigurantei este sa evite supra-incalzirea, deci daca promit ca nu las aparatul in priza nesupravegheat, pot sa o scot definitiv din circuit. Daca nu, dezlipim siguranta originala si o inlocuim cu una de 240 grade Celsius (http://www.tme.eu/en/details/tz-d-240/thermal-fuses/proffuse/#)
*Punem mansoanele la loc, punem alte fasete de cablu si incercam noua jucarie

Cu laminorul nemodificat, testele mele arata ca pentru un cablaj de 1,6mm grosime simplu strat si folie galbena de transfer, am nevoie de 10 treceri astfel incat transferul sa fie complet si uniform. Totusi, dupa cordare, se observa mici piscaturi in cupru, semn ca tonerul nu s-a transferat complet in anumite puncte.

Tonerul transferat pe cablajul brut

Cablajul scos din solutia de corodare  

Cablajul dupa corodare si dupa curatarea tonerului (cred ca e satisfacator sa am trasee de 0,4mm latime). Nu e bine ca ariile de cupru plin sunt piscate, tonerul nu a aderat cum trebuie, poate e cuprul prea fin sau temperatura prea mica

Cu laminorul modificat, trebuie avut grija ca timpul de utilizare sa fie cat mai scurt (il pornim, lasam sa se incalzeasca, adica pina LEDul verde se stinge, apoi facem trecerile necesare (numar determinat experimental) si oprim laminorul imediat), din cauza temperaturii ridicate, este posibil ca anumite parti din laminor sa se topeasca. Trebuie ca la inceput sa facem o serie de teste, sa retinem cate treceri sunt necesare. Daca tipraim in alt loc, trebuie refacute testele din cauza schimbarii compozitiei tonerului.

Mai cred ca e bine sa folosim hartie abraziva (smirghel) de granulatie fina (2000 / 4000) inainte de a trece cablajul prin laminor, poate tonerul adera mult mai bine la o suprafata matuita decat la una foarte fina. Ramine sa testez

(inspiratia pentru modificare a  venit de aici: http://ultrakeet.com.au/write-ups/superFuserV2)

Un comentariu: