Am pus acest titlu pentru ca de multe ori vrem sa facem minuni cu panourile solare insa dupa instalare nu iese dom'le, nu iese!
Pentru panouri solare fotovoltaice / de incalzire apa menajera avem nevoie de soare (chiar citisem un articol care avea un titlu de felul "secretul pe care producatorii de panouri solare omit sa il spuna" (cica) - aceste panouri functioneaza bine cand e soare...).
Asadar degeaba avem un acoperis pe care putem instala aceste panouri, daca el nu este orientat spre soare, daca are o panta necorespunzatoare, daca avem in jur obiecte, cladiri, relief care toate umbresc panourile noastre. (acesta este motivul pt care au fost inventate instalatiile care orienteaza panourile catre soare astfel incat sa recolteze maxim de energie de la soare)
Am gasit 2x locuri pe internet care te ajuta sa estimezi energia pe care o poate produce o instalatie fotovoltaica.
Primul este "PHOTOVOLTAIC GEOGRAPHICAL INFORMATION SYSTEM" oferit de Comisia Europeana. Este un tool care iti permite sa estimezi energia produsa si consumata, in sistem 'legat la retea' (on-grid) sau independent (off-grid). Trebuie sa alegi locul, e o harta, apoi sa completezi puterea instalata (cate panouri ai X cati Watt scoate fiecare ), inclinatia acoperisului si orientarea lui in raport cu sudul ("un fel de" azimut) etc.
Aici puteti accesa acest tool al Comisiei Europene: https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html
Eu nu am stiut cum sa gasesc orientarea acoperisului - azimutul (toolul spune ca daca introduci -90 de grade, inseamna ca este orientat spre est, 0 grade este spre sud si +90 de grade este spre vest), atunci am cautat si gasit un alt site unde selectezi tipul hartii si vezi ca pe google maps din satelit si poti vedea cate grade are coama acoperisului in raport cu sudul:
Acolo e un slider in partea de sus unde miscati cursorul stanga dreapta si vedeti cum lumineaza soarele, daca va opriti acolo unde arata sudul, sunt 180 de grade, apoi miscati de exemplu spre dreapta, soarele se misca si el si miscati cursorul pina soarele este perpendicular pe coama acoperisului si cititi cate grade sunt, in exemplu sunt aprox 205 grade. Diferenta dintre 180 si 205 este de 25 de grade.
Apoi reveniti in toolul Uniunii Europene si daca pt sud este 0, iar ni ne-am miscat spre vest care este +90, inseamna ca trebuie sa introducem +25 la azimut, daca coama acoperisului era spre est, atunci era -25 samd. Astfel obtii o estimare de producere a energiei de la soare:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu